Älä aseta itsellesi huippukorkeaa tavoitetta. Silloin onnistut paremmin, uskoo professori Juha T. Hakala.
Kun uskaltaa hellittää, lopputulos voikin olla jopa parempi kuin aluksi ajateltiin. Näin uskoo professori Juha T. Hakala, jonka teos Vähemmällä enemmän – Miksi pienet askelet ovat hyvästä ja liiallinen kunnianhimo pahasta (Alma Talent, 2020) pohtii, miten tavoitteiden madaltaminen voisikin olla hyvä asia.
LUE LISÄÄ: Miksi tavoittelemme kympin tulosta, kun seiskakin riittäisi? Juha kehottaa olemaan vähemmän kunnianhimoinen: "Että ei myöhemmin tarvitsisi katua, vaan ehtisi elääkin"
Juha T. Hakala. Valokuvaaja Esa MelametsäValokuvaaja Esa Melametsä
"Jos pystyisi vähän rentoutumaan ja irrottautumaan tästä huippuhyvästä tavoitteesta..."
Kirjassaan Juha toteaa, että tavoitteiden madaltaminen voi johtaa menestymiseen. Kun ei puurra hiki otsalla ja paniikissa kelloon vilkuillen, saattaa alkaa kiinnittää huomiota oikeisiin asioihin.
Kun huomio ei siinnä kaukaisuudessa, ehtii keskittyä työn tekemisen prosessiin.
– Hyvin usein työtä tehdessä ja varsinkin, jos hampaat ovat niin sanotusti irvessä, katse alkaa kiinnittyä tavoitteeseen eli lopputulokseen. Jos pystyisi vähän rentoutumaan ja irrottautumaan tästä huippuhyvästä tavoitteesta, kuinka ollakaan, puristusote kuvaannollisesta pelivälineestä alkaisi kirvota ja ote rentoutua. Ilmeemmekin siinä samalla rentoutuisi, Juha kuvailee.
– Kun katseen siirtää pois huipputavoitteesta, eli kattolistan tuntumasta, ja pudottaa sen edes tilapäisesti sinne jalkalistaan tai edes puoliväliin seinää, työhön tulee oikeanlaista letkeyttä. Tavallaan alkaa elää prosessia ja käsittelee sitä huomattavasti käytännönläheisemmin.
LUE LISÄÄ: Työelämän sankarimyytti povaa kunnianhimoiselle raatajalle menestystä – todellisuus on usein toisenlainen: "Ongelma on se, ettei toisessa päässä olekaan valoa"
"Hyvin usein työtä tehdessä ja varsinkin, jos hampaat ovat niin sanotusti irvessä, katse alkaa kiinnittyä tavoitteeseen eli lopputulokseen..." Kuvituskuva.Shutterstock
Älä aseta tavoitetta kattoon
Opiskelijoidensa graduja ohjatessaan Juha on nähnyt saman ilmiön lukemattomia kertoja: kun uskaltaa hieman höllätä, lopputulos onkin jopa huomattavasti parempi kuin mihin on alun perin tähdätty.
LUE MYÖS: Entä, jos et toivu masennuksesta ennallesi? Tästä on kyse toipumisorientaatiossa, jossa sairastamisen tavoite ei ole parantua: "Jokaisella on oikeus elää hyvää elämää 'puutteistamme' huolimatta"
Kun tavoitteensa onnistuu ylittämään, syntyy mielihyvää. Työ ja sen valmiiksi saamisen aiheuttama mielihyvä ruokkivat tekijää ja lämmittävät hänen sisintään.
– Psykologit puhuvat sisäisestä motivaatiosta: jos aina asettaa itselleen tavoitteen kattoon, käy niin, että sen tavoitteen säännönmukaisesti alittaa. Tästä syntyy mielipahaa ja tuskaantumista, jopa ahdistusta. Olet aina tyytymätön itseesi, kun painat illalla pääsi pehkuun, Juha sanoo.
– Jos tavoitetta pystyy madaltamaan, seuraa oikeanlaista tekemisen tapaa ja rentoutumista. Tekemiseen tulee tietynlaista tehokasta letkeyttä
Ajattele uusia liikuntasuosituksia: enää ei tarvitse rypistää tuntia, vaan jokainen minuutti liikkumista lasketaan!
LUE MYÖS: Mitä tarkoittaa burnout ja kuinka siitä voi parantua? Työterveyspsykologi: ”Parasta olisi se, että pääsisit tekemään jotakin, missä voit onnistua”
Lue lisää lifestyle-aiheista!
Osittainen lähde: Juha T Hakala: Vähemmällä enemmän – Miksi pienet askelet ovat hyvästä ja liiallinen kunnianhimo pahasta (Alma Talent, 2020)