Kun Alice Mann 36-vuotiaana jäädytti munasolujaan, hän uskoi vielä tulevansa raskaaksi ja saavansa vauvan. Nyt Mann kertoo tarinansa muistuttaakseen muita naisia siitä, ettei mikään elämässä ole varmaa.
Naisilla hedelmällisyys lähtee laskuun jo 20–30 ikävuoden välillä. Video paljastaa, mikä heikentää hedelmällisyyttä!
Kun Alice Mann oli 36-vuotias, hän päätti jäädyttää munasolujaan tulevaa varten. Nyt Mann kertoo tarinansa – varoituksena muille naisille. Hänen nimensä on muutettu.
Munasolujen säilöminen ei auttanut
40-vuotiaana Mann päätti hankkiutua raskaaksi munasoluilla, jotka jäädytti neljä vuotta aiemmin. Ensimmäisistä seitsemästä munasolusta yksi hedelmöittyi, mutta Mann ei tullut raskaaksi, kertoo Daily Mail
Hän kuitenkin pysyi positiivisena ja uskoi, että joku munasoluista tuottaisi vielä lapsen.
Lopulta Mann sai karun puhelun.
– "No", sanoi ääni puhelimessa, "seitsemästä munasolusta, jotka sulatimme, vain kaksi hedelmöittyi onnistuneesti. Ja pelkään pahoin, että kumpikin näistä on epänormaali. Sinulla ei ole yhtään alkiota siirtoa varten", Mann muistelee saamaansa puhelua lääkäriltä.
Munasolujen säilöminen ei ollut auttanut. Mann ei tullut raskaaksi.
– 14 munasolusta, jotka olin jäädyttänyt neljä vuotta aiemmin, 36-vuotiaana ja 14 000 punnan hintaan, niistä yksikään ei ollut tuottanut sitä yhtä asiaa, jonka halusin: vauvaa, Mann kuvailee.
"Tiesin sen, ettei prosessissa ole mitään takuuta"
Mann kertoo, ettei uutisen saatuaan ollut murtunut – hänen olonsa oli paljon, paljon pahempi.
– Tiesin myös sen, ettei prosessissa ole mitään takuuta. Mutta siihen asti asia, jota se oli antanut minulle, oli toivo. Yllättäen se oli poissa. 40-vuotiaana minulla ei enää ollut yhtään jäädytettyä munasolua, jotka olisivat neljä vuotta minua nuorempia, Mann sanoo.
Mann tiesi jo hoitojen alussa, etteivät todennäköisyydet välttämättä ole hänen puolellaan. Kuvituskuva.Komarovskyy Mykola COLOURBOX
Myöhemmin hän luki artikkelin, jossa todettiin, että paras aika pakastaa munasoluja on naisen ollessa 20–37-vuotias. Parhaita tuloksia hoidosta saavat alle 36-vuotiaat.
"Oletukset satuttavat ja ovat epäreiluja"
Mann tiesi jo hoitojen alussa, etteivät todennäköisyydet välttämättä ole hänen puolellaan. Jäätyään juuri sinkuksi hän kuitenkin tuli siihen tulokseen, että pienikin todennäköisyys on parempi kuin toivon menettäminen kokonaan.
– Retoriikka tällaisen "sosiaalisen" munasolujen pakastamisen ympärillä on tehnyt kaltaisistani naisista "haluamme kaiken" -sukupolvea – siis paljon saavuttavia naisia, jotka eivät halua hypätä alas uraportaalta saadakseen lapsia, vaan sen sijaan he vain mahduttavat munasolujen jäädyttämisen johtoryhmän palavereiden väliin. Tuollaiset oletukset satuttavat ja ovat epäreiluja, kun käsittelet samalla epäonnistunutta ihmissuhdetta ja katoavaa hedelmällisyyttäsi, Mann sanoo.
Hän jäädytti munasolunsa lähinnä saadakseen hieman lisää aikaa esimerkiksi kumppanin löytämiseen. 40-vuotiaana Mann havaitsi olevansa edelleen sinkku, ja päätti edetä hoitojen kanssa yksin.
– Tätä päätöstä ei pidä ottaa kevyesti. Minulta vei neljä vuotta tulla sopuun sen ajatuksen kanssa, ettei lapseni tuntisi biologista isäänsä; sen ajatuksen kanssa, että henkisesti, taloudellisesti ja käytännössä yksin minä riitän.
"Olin vihainen ja katkera universumia kohtaan"
Lopulta lääkärin soitto kuitenkin vei kaiken toivon.
– Olin vihainen ja katkera universumia kohtaan. Uutiset lannistivat minut. Yritin niin kovasti saada tämän toimimaan. Se tuntui vain epäreilulta. Päällimmäisenä tunsin kuitenkin uskomatonta surua.
Mann ei kadu päätöstään, mutta toivoo, että olisi jäädyttänyt munasolujen sijaan alkioita, jotta raskaus olisi ollut todennäköisempi. Hän kannustaa muita naisia miettimään tarkasti, mitä he elämältä haluavat.
Mann kokeili lopulta hedelmöityshoitoja vielä kolmesti, muttei tullut raskaaksi. Nyt hän kuitenkin on tavannut uuden kumppanin.
– Hän haluaa lapsia, mutta kuka tietää, mitä tulee tapahtumaan. On vielä aikaista, mutta ehkä meistä tulee sellainen pari, joka pitelee toisiaan kädestä hedelmöitysklinikan odotushuoneessa, Mann sanoo.
Lähde: Dailymail.co.uk, Bbc.com