Alitajunnan voima muuttaa todellisuutta

Julkaistu 30.01.2010 21:44(Päivitetty 01.02.2010 12:26)

Miksi toiset tuntuvat onnistuvan kaikessa mitä tekevät ja toisilla homma vain takkuaa? Tai miksi löydämme itsemme kerta toisensa jälkeen toistamasta samaa, vanhaa kuviota? On hätkähdyttävää ymmärtää, miten pieni osa ajattelustamme ja käyttäytymisestämme on tietoista. Suuri osa reaktioistamme ja tunnelmistamme tuntuu kumpuavan sieltä jostain...

Tervetuloa alitajunnan ulottuvuuteen, mittaamattomaan kokoelmaan ajatuksia, elämyksiä ja loputtomia mahdollisuuksia. Alitajunnaksi kutsutaan tietoisuutemme ulottumattomissa olevaa psyyken osaa, joka toimii varastona esimerkiksi muistoille ja uskomuksille. Tiedostamattomaan piiloutuneet pelot, toiveet ja kokemukset toimivat unien rakennusaineena. Alitajuntaa pidetään myös avaimena syvään viisauteen ja mielikuvitukseen.

Alitajunta ei aktivoidu ainoastaan unen aikana, se vaikuttaa ajatteluumme, tulkintoihimme ja käyttäytymiseemme kaiken aikaa. Alitajunta toimii tietoisen mielen alla. Se ei voi ajatella itse, mutta se ottaa vastaan kaiken, mitä tietoinen mieli kokee ja syöttää sille. Sanotaan, että alitajunta uskoo kaiken. Siksi onkin tärkeää tiedostaa, mitä materiaalia alitajunnalle tarjoaa. Kaikki heijastuu takaisin todellisuuteemme.

Freudin tiedostamattomasta Jungin piilotajuntaan

Kuva: futureimagebank.com/Jukka Heiskanen

Kuva: futureimagebank.com/Jukka Heiskanen

Modernin käsityksen alitajunnasta teki tunnetuksi Sigmund Freud, joka psykoanalyysissään perehtyi tiedostamattoman psyyken maailmaan. Freud kyseenalaisti tieteen edistyksen myötä heränneen ideaalin ihmisestä loogisena ja rationaalisena toimijana. Hän pyrki osoittamaan, miten valtava vaikutus on alitajuisen puolemme tiedostamattomilla toimintamekanismeilla.

Freudin käsittelyssä objektiivisesti maailmaa havainnoiva nykyihminen muuntui vaistojen ja viettien keinulaudalla tasapainottelevaksi hahmoksi, joka on pakon edessä joutunut tukahduttamaan ahdistavat muistot ja mielikuvat kauas tietoisuuden ulottumattomiin. Sieltä käsin ne häiritsevät tietoista minäämme aiheuttaen pelkoja ja neurooseja, kunnes ne tuodaan tietoisuuteen.

Siinä missä Freudille tiedostamaton mieli edusti torjuttua ja ristiriitaista psyyken osaa, kehitti Carl Gustav Jung käsitystä alitajunnasta enemmän myyttiseen ja kokonaisvaltaiseen suuntaan. Jungin analyyttisen psykologian keskeinen elementti on kollektiivinen piilotajunta, joka toimii syvän ymmärryksen ja arkkityyppien tyyssijana.

Jungille piilotajunta on elinvoimainen ja rikas maailma, loputon ulottuvuus, joka symbolien, myyttien ja arkkityyppien avulla ilmaisee itseään tietoisuudelle erityisesti unien välityksellä. Hänen mukaansa yhteys piilotajuntaan kuuluu osaksi ihmisen kokonaisuutta.

Jungin tulkinta piilotajunnan merkityksestä on osoittanut ainakin sen, miten vähän tunnemme sisäisiä voimia, jotka vaikuttavat konkreettiseen todellisuuteemme ja esimerkiksi ihmissuhteisiimme. Jung itse pyrki aktiivisesti yhteyteen piilotajuntansa kanssa ja rohkeni tutustua sekä sen tuhoaviin että luoviin ominaisuuksiin.

Mahdollisuuksien todellisuus

Kuva: futureimagebank.com

Kuva: futureimagebank.com

Mielenkiintoista alitajunnassa on juuri sen moniulotteisuus ja määrittelemättömyys. Toisaalta se yhdistyy menneisiin kokemuksiimme ja muistoihimme, ehkä aina ihmiskunnan yhteiseen esihistoriaan asti. Toinen puoli osoittaa kohti tulevaisuutta ennakoiden ja luoden ajatuksiamme, tekojamme ja maailmaamme.

Kontrollia kaipaava ihminen voi kokea hallitsemattoman ja kaoottiselta tuntuvan alitajunnnan uhkana, jopa ahdistavana. "Mitähän kummituksia mieleni pimeästä kellarista löytyykään...?" Alitajuntaa ei kuitenkaan tarvitse pelätä. Siitä voi itse asiassa saada loistavan yhteistyökumppanin. Alitajuisia impulsseja voi oppia tiedostamaan ja on tärkeää myös ottaa vastuu niiden vaikutuksesta.

Mielen tiedostamaton varasto sisältää paitsi myönteisiä ja rohkaisevia mielikuvia myös valitettavan paljon rajoittavia ja kielteisiä uskomuksia. Suuri osa näistä tulee ulkopuoleltamme. Jos sinulle on lapsena tehty selväksi, että olet esimerkiksi kömpelö, huono laulamaan tai muuten epäkelpo yksilö, voit olla varma, että nuo uskomukset on varastoitu alitajuntaan ja vaikuttavat siellä edelleen, ellet ole onnistunut kääntämään niitä ylösalaisin.

Suorastaan päätä huimaa kun miettii, miten paljon alitajuntaan on ehtinyt kertyä kieltoja ja negatiivisia käsityksiä. "Miksi minä en koskaan onnistu. Tuskalla pitää sinun leipäsi ansaitseman. En voi löytää sopivaa kumppania..." Ja niin edelleen. Itseämme vähättelevät ajatukset vaikuttavat suoraan kokemuksiimme elämästä ja ihmissuhteista. Hyvä uutinen on se, että ne ovat vain uskomuksia. Ja uskomuksia voi muuttaa, tahdolla, rehellisyydellä ja kärsivällisyydellä.

Ensiarvoisen tärkeää on ymmärtää tietoisen mielen rooli laivan kapteenina; sinulla on valta päättää, mistä materiaalista laivasi rakennat ja mihin suuntaan sillä matkaat. Alitajunnan muuntaminen positiiviseksi voimavaraksi tarkoittaa päätöksentekoa ja tahdonvoiman käyttöä. Voit hyödyntää alitajuntasi viisautta, kun pyrit aktiivisesti luomaan siihen yhteyden ja muuttamaan rajoittavat uskomuksesi myönteisiksi.

Usko niin näet

Kuva: futureimagebank.com

Kuva: futureimagebank.com

Joseph Murphyn klassikkoteoksessa Alitajuntasi voima esitellään suorastaan läkähdyttäviä visioita alitajunnan ja uskon mahdollisuuksista. Alitajunta voi tehdä ihmeitä ja sinulla on tietoisena olentona kyky valjastaa tuo voima käyttöösi, sanoo Murphy. Taustalla on näkemys, jonka mukaan ihmisen alitajunta toteuttaa hänen mielessään olevan ajatuksen tai mielikuvan. Toisin sanoen maailma todistaa uskomuksesi oikeaksi.

Lakkaa siis uskomasta pelkoihin, rajoituksiin ja epäilyihin. Muodosta mieleesi kirkas kuva siitä, mitä haluat ja pyydä alitajuntaasi toteuttamaan se, Murphy neuvoo. Oman mielen voi kokea ikään kuin puutarhana, jonne kylvää sellaisia siemeniä eli ajatuksia, joiden haluaa itävän. Mitä kylvät alitajuntaasi, sitä niität kehossasi ja elämässäsi. Ulkoiset olosuhteet ovat seuraus, johon voi vaikuttaa muuttamalla syitä eli ajatusmalleja.

Murphyn mukaan alitajuntaan syötetyillä suggestioilla on joko rakentava tai tuhoava vaikutus niiden sisällöstä riippuen. Tärkeää on olla sisäistämättä ulkopuolelta tulevia negatiivisia suggestioita, jotka vähentävät omaa voimaasi. Vastaavasti voit muokata todellisuuttasi rakentavilla ja myönteisillä suggestioilla, kuten: "Minussa on kyky tulla terveeksi. Löydän tähän ratkaisun. Asiat tapahtuvat juuri oikeaan aikaan." Alitajunta ei väitä vastaan...

Ajatus on luova

Unet voi muuttaa lottonumeroiksi - ainakin Sisiliassa.

Unet voi muuttaa lottonumeroiksi - ainakin Sisiliassa.

Jonkinlaisen käsityksen alitajunnan merkityksestä saa, kun miettii hypnoosin toimintamekanismeja. Olethan nähnyt, miten taitava hypnotisoija saa ihmisen kuin ihmisen käyttäytymään täysin järjen vastaisesti? Juju perustuu siihen, että hypnotisoija "kaappaa" ihmisen alitajunnan otteeseensa ja uskottelee sille mitä haluaa. Aika pelottavaa. Niin sanotussa hypnoosihoidossa ihminen pysyy tietoisena, mutta on samalla unenomaisessa tilassa, jolloin pääsy alitajuntaan helpottuu ja sinne voi syöttää vahvistavaa materiaalia.

Kysymys on samasta suggestiosta, josta Murphy kirjoittaa. Yleisesti puhutaan affirmaatioista eli voimalauseista. Niiden avulla voit muuttaa rajoittavia ajatuksiasi sellaisiksi, että ne palvelevat elämääsi. Tärkeää on kuitenkin luoda affirmaatioita, joihin voit aidosti uskoa. Ei ole järkeä toistella "Olen rikas, olen rikas", jos tiedät olevasi köyhä. Muotoile uskomus sen sijaan niin, että tiedät sen olevan mahdollista, esimerkiksi: "Olen avoin vastaanottamaan yhä enemmän runsautta elämääni."

Paitsi ajatukset myös sanat luovat todellisuutta tehokkaasti. Jos haluat kohentaa itsetuntoasi, tarkkaile miten puhuttelet itseäsi. Millaista tarinaa sanasi kertovat sisäisestä todellisuudestasi?

Sitkeys ja luottamus valttia

Piintyneiden ajatusmallien muuttaminen ei välttämättä käy käden käänteessä. Sama levy lähtee pyörimään ennen kuin ehdimme edes huomata. Ensimmäinen askel onkin napata synkät ajatukset kiinni lennossa ja päättää ajatella toisin. Ajatusten muuttamista helpottaa, että pohtii niiden alkuperää ja todenmukaisuutta. Kielteinen tulkinta asiasta ei ole yhtään sen todenmukaisempi kuin myönteinen. Miksipä ei siis ruokkia myönteisiä ajatuksia, jotka palvelevat meitä paremmin.

Jokainen mielikuva vetää puoleensa samankaltaisia asioita. Tähän perustuu myös aarrekarttatyöskentelyn idea. Visuaaliset versiot unelmistamme puhuttelevat alitajuntaamme, joka alkaa vetää niitä puoleensa. Tärkeää on tuntea haluamansa olotila ja uskoa sen olevan mahdollista.

Alitajunnassa piilevän äärettömän viisauden saa käyttöönsä olemalla avoin ja luottamalla sen toimintaan. Juuri luottamuksen löytäminen on olennaista ja se voi vaatia harjoittelua. Ponnistelu ja liika yrittäminen eivät johda pitkälle, sen sijaan lopputuloksesta irtipäästäminen on luottamuksenosoitus alitajunnalle. Luottamus tuo rentoutta ja tunteen siitä, että asiat tapahtuvat juuri oikealla tavalla.

Teksti: Mirkka Niskanen

Kirjallisuutta:

Dyer, Wayne: Vaikuta mahdollisuuksiisi

Freud, Sigmund: Unien tulkinta

Jung, Carl Gustav: Symbolit - Piilotajunnan kieli

Murphy, Joseph: Alitajunnan voima

Huom. Kirjallisuutta on saatavilla valtavasti, etenkin sisäisen kasvun saralla.

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle