Alkoholin myynnissä rajuja eroja – katso tilanne omalla alueellasi

THL:n mukaan alkoholin kokonaiskulutus on ollut laskussa vuodesta 2007.

Alkoholin kokonaiskulutus väheni viime vuonna 2,4 prosenttia vuoteen 2022 verrattuna, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Alkoholin kokonaiskulutus oli viime vuonna 8,7 litraa sataprosenttisena alkoholina 15 vuotta täyttänyttä asukasta kohti.

THL:n mukaan alkoholin kokonaiskulutus on ollut laskussa vuodesta 2007.

Viime vuonna alkoholin kulutus ravintoloissa kasvoi hieman ja ostaminen Alkosta ja päivittäistavarakaupoista väheni kolme prosenttia. Vähittäiskulutuksen osuus kokonaiskulutuksesta oli 75 prosenttia.

Alkoholijuomien ostaminen ulkomaisista verkkokaupoista väheni huomattavasti, noin 62 prosenttia vuoteen 2022 verrattuna.

– Alkoholijuomien kulutuksen jakautumisessa eri hankintakanaviin näkyy edelleen paluu koronapandemiaa edeltävään tilanteeseen, kertoo THL:n eritysasiantuntija Marke Jääskeläinen tiedotteessa.

Viime vuonna juomasekoitusten kulutus lisääntyi lähes 15 prosenttia vuoteen 2022 verrattuna. Muiden juomaryhmien kulutus puolestaan väheni.

Oluet olivat edelleen suurin suomalaisten kuluttama juomaryhmä 46 prosentin osuudella. Väkevien alkoholijuomien osuus kokonaiskulutuksesta oli 21 prosenttia ja mietojen viinien 20 prosenttia.

THL:n julkaisema vertailu alkoholin myynnistä eri alueilla.
THL:n julkaisema vertailu alkoholin myynnistä eri alueilla.

Alkoholin myynnissä alueellisia eroja

THL:n tilaston mukaan alkoholin myynnissä on Suomen sisällä alueellisia eroja. Alkoholia myydään enemmän Itä- kuin Länsi-Suomessa ja enemmän Pohjois- kuin Etelä-Suomessa.

Pohjois-Suomessa alkoholin myyntiä lisää matkailu ja Itä-Suomen mökkipaikkakunnilla kesäasukkaat.

THL:n mukaan Itä-Suomen hyvinvointialueilla alkoholisairastavuus ja -kuolleisuus ovat Länsi-Suomea suurempia, joten myös alueiden vakituiset asukkaat kuluttavat enemmän alkoholia kuin Länsi-Suomessa.

– Alueelliset erot myynnissä korostavat sitä, että valtakunnallisella alkoholipolitiikalla on erilaisia vaikutuksia alueellisesti, oli kyse sitten järjestyshäiriöistä, tapaturmista tai pidemmän aikavälin kuormituksesta sote-palveluissa, arvioi THL:n johtava asiantuntija Thomas Karlsson tiedotteessa. 

– Tänä vuonna sote-rahoitusta on leikattu samalla kun vahvempien alkoholijuomien saatavuutta laajennettiin. Tämä voi lisätä kuormitusta myös sote-palveluissa, hän jatkaa.

Lue myös:

    Uusimmat