Alkoholiongelman uusi muoto: Pariskunnat ryypiskelevät yhdessä

Juominen oli ennen miesten hommia. Ukkoköörien viinanhuuruiset illanvietot vähenivät, kun alkoholi tuli osaksi naistenkin elämää. Nyt pariskunnat lipittävät juomansa yhdessä kotona.

– Miehet ovat aina ja kaikkialla juoneet enemmän kuin naiset. Se on universaali ilmiö, jonka ainoa poikkeus nähdään varhaisessa nuoruudessa, kun poikia nopeammin kehittyneet tytöt saattavat juoda yhtä paljon tai jopa enemmän kuin samanikäiset pojat, tutkija Pia Mäkelä THL:ltä sanoo.

Asiaan vaikuttavat yhtäältä fysiologiset ominaisuudet: naisilla sama määrä alkoholia aiheuttaa suuremman humalan. Toisaalta miehet ottavat evoluutiosta johtuen enemmän riskejä, naiset taas ovat vieressä se "järjen ääni".

Eipä silti hätiköidä. Mustavalkoisuuteen on tullut mukaan harmaan sävyjä.

Naisten juominen moninkertaistunut

Naisten juominen on kuusinkertaistunut sitten vuoden 1968. Kaikki lähti siitä, kun keskiolut tuotiin elintarvikeliikkeisiin. Vaikka miehet juovat edelleen litramääräisesti enemmän, naisiin alkoholin vapauttaminen vaikutti kulttuurisesti paljon voimakkaammin.

– Eihän nainen vielä 1960-luvun alussa saanut mennä ilman miesseuraa edes ravintolaan. Alkossakin käymistä pidettiin epäsopivana. Alkoholi ei kuulunut monen naisen elämään millään lailla, Mäkelä sanoo.

Työnjako oli selvä: miehet istuivat kapakassa, ja naiset naputtivat kotona.

Yhdessä kontrolli vähenee

Asiat ovat muuttuneet. Vielä vuonna 1968 miesten alkoholinkäyttökerroista kotiympäristössä 23 prosenttia tapahtui muiden miesten seurassa. Vuonna 2008 tuo luku oli enää yhdeksän prosenttia.

Nyt kaikista kotiympäristöön sijoittuvista alkoholinkäyttökerroista miehillä kuluu 45 prosenttia ja naisilla 43 prosenttia kaksin puolison tai seurustelukumppanin kanssa.

– Ennen alkoholin nauttimiseen tarvittiin erityinen tilaisuus, vieraat tai juhla. Nyt riittää, että katsotaan kaksistaan kotona televisiota, juodaan viiniä ruoan kanssa tai otetaan saunaoluet, Mäkelä selittää.

Muutos voi johtaa ongelmajuomisen lisääntymiseen.

– Aiemmin naisten tyypillinen rooli oli olla selvin päin ja yrittää pitää puolison juomista aisoissa. Kun juomisesta tuleekin yhteinen aktiviteetti, tämä sosiaalinen kontrolli vähenee.

Piia Simola/Studio55.fi

Kuvat: Colourbox.com ja Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat