Tämän kevään yhteishaussa korkeakouluihin haki 151 440 hakijaa, joista opiskelupaikan sai 31 prosenttia eli saman verran kuin viime vuonna.
Viime vuodesta lähtien korkeakoulujen on pitänyt varata osa aloituspaikoista niille hakijoille, joilla ei ole vielä korkeakoulupaikkaa. Ensikertalaisten osuus kaikista hyväksytyistä oli sekä viime että tänä keväänä noin 83 prosenttia, kertoo opetushallitus.
Ammattikorkeakouluihin hakeneista hyväksyttiin 28 prosenttia, joista 86 prosenttia oli ensikertalaisia. Yliopistoihin hakeneista hyväksyttiin 26 prosenttia ja ensikertalaisten osuus oli 80 prosenttia.
Vaikeimmat ja helpoimmat sisäänpääsyt
Lukumääräisesti eniten hakijoita houkuttelivat suuret korkeakoulukaupungit, joiden korkeakouluissa myös oli runsaasti aloituspaikkoja.
Yksittäisten korkeakoulujen välillä oli suuriakin eroja siinä, miten moni hakijoista sai opiskelupaikan. Hankalinta oli päästä Laurea-ammattikorkeakouluun, Taideyliopistoon sekä Tampereen monitieteisiin korkeakouluihin.
Tänäkin vuonna ruotsinkielisiin korkeakouluihin oli keskimäärin helpompi päästä kuin suomen- tai kaksikielisiin ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin.
Alakohtaisesti tarkasteltuna vaikeinta oli päästä opiskelemaan yliopistojen taidealoja, kuten teatteri- ja tanssi- sekä kuvataidealaa, joille hyväksyttiin neljä prosenttia hakeneista, sekä psykologiaa, jolle hyväksyttiin kuusi prosenttia hakeneista.
Helpoiten opiskelupaikan sai sekä ammattikorkeakoulujen että yliopistojen tekniikan aloilta, joille hyväksyttiin 37 prosenttia hakijoista.
Suurimmat ensikertalaisten osuudet olivat ammattikorkeakoulujen osalta matkailu- ja ravitsemisalalla, jolta opiskelupaikan saaneista 93 prosenttia oli ensikertalaisia, ja yliopistojen osalta teknillistieteellisellä alalla, jonne hyväksytyistä 87 prosenttia oli ensikertalaisia.