Kahvinkeitin tulisi puhdistaa säännöllisesti ja etenkin yleisissä tiloissa, kuten työpaikoilla käytettävät keittimet voivat olla melkoisia pöpöpesäkkeitä.
Valencian yliopiston tutkimusryhmä testasi Suomessakin tunnettujen kapselikeittimien sisältämiä bakteereja ja selvisi, että esimerkiksi työpaikkojen kahvinkeittimiin tarttuu paljon muutakin kuin sormenjälkiä – ne sisälsivät keskimäärin 35–67 erilaista bakteerilajiketta, muun muassa kolibakteeria ja stafylokokki-bakteeria.
Keitin tulisi pestä aina käytön jälkeen
Myös tavalliset kahvinkeittimet keräävät helposti pöpöjä ja erityisesti yhteisiä keittimiä, kuten työpaikan keittimiä, pestään liian harvoin.
Marttojen suosituksen mukaan suppilo-osa ja kannu tulisi pestä jokaisen käytön jälkeen – ethän juo kahviakaan jatkuvasti samasta mukista sitä pesemättä?
Myös vesisäiliö tulisi puhdistaa aina silloin tällöin. Se onnistuu tavallisella astianpesuharjalla ja astianpesuaineella, mutta muista irrottaa keitin sähköverkosta ennen pesua ja varo, etteivät sähköosat kastu!
Näin peset kahvinkeittimesi:
- Pese kannu ja suppilo-osa jokaisen käytön jälkeen astianpesuaineella ja harjalla. Mikäli valmistaja niin suosittaa, voit pestä osat myös pesukoneessa.
- Pese aina välillä myös vesisäiliö: irrota keitin sähköverkosta ja laita säiliöön kuumaa vettä. Harjaa astianpesuharjalla ja käytä hieman astianpesuainetta. Varo, etteivät sähköosat kastu!
- Ahtaat kolot peset kätevästi pulloharjalla.
- Keitä vesisäiliössä puhdasta vettä 2–4 kannullisen verran.
- Kalkkisaostumia voi puhdistaa vedellä laimennetulla väkiviinaetikalla. Tarvittaessa voit hankkia kaupasta myös kalkinpoistoainetta. Etikka ja kalkinpoistoaine eivät välttämättä sovi kaikille keittimille.
Paloiko kahvi pohjaan? Näin puhdistat pannun:
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Lähteet: Scientific Reports, Martat