Alma Tuuva joutui kohun keskelle kerrottuaan neljän vuoden takaisesta ratkaisustaan – kertoo, miksi hän ymmärtää työntekoon kielteisesti suhtautuvia ihmisiä

15:56imgErikoishaastattelussa työttömyyskohun keskelle joutunut Alma Tuuva.
Julkaistu 12.02.2024 10:01
Toimittajan kuva
Alexia Tänav

alexia.tanav@mtv.fi

Alma Tuuva joutui kohun keskelle kerrottuaan, että hän jättäytyi neljä vuotta sitten vapaaehtoisesti työttömäksi ja alkoi elää tukien varassa. Tuuva kertoi Viiden jälkeen -ohjelmassa päätöksestään sekä siitä, miksi hän ymmärtää työntekoon kielteisesti suhtautuvia ihmisiä.

Internet-taiteilija ja aktivisti sekä Ylen Sinkut paljaana -ohjelman uudelta kaudelta tuttu Alma Tuuva joutui hiljattain kohun keskelle kerrottuaan vuoden vaihteessa eri haastatteluissa, että hän lopetti neljä vuotta sitten journalistiopinnot, jättäytyi vapaaehtoisesti työttömäksi ja alkoi elää tukien varassa.

Tiistaina Viiden jälkeen -ohjelman erikoishaastattelussa vieraillut Tuuva pohjusti neljän vuoden takaista päätöstään kertoen, että alun perin hän jätti opiskelun kesken taloudellisista ja terveydellisistä syistä.

– Ikään kuin jouduin jättämään. Se ei ollut, että hahaa, nyt haluankin olla syrjäytynyt, hän kertoi.

Jouduttuaan jättämään opintonsa Tuuva teki tietoisen päätöksen huilata hetken aikaa ja pohtia, mitä hän tekisi seuraavaksi. Vietettyään jokusen tovin urakeskeisen ajattelun ulkopuolella Tuuva huomasi, että päätös oli itse asiassa tehnyt hyvää hänelle ja hänen mielenterveydelleen. Tuolloin hän alkoi kertomansa mukaan tiedostaa työelämään liittyviä poliittisia ongelmia. 

Kohun myötä Tuuva leimattiin ideologiseksi työttömäksi. Hän pitää tätä kummallisena, sillä hän ei ole tällä hetkellä varsinaisesti työtön. 

– Teen itse asiassa aika paljon asioita. Kirjoitan, teen taidetta, somea, podcasteja ja vaikka mitä. Työtön ei ehkä ole hirveän kuvaava termi minun tilanteelleni, hän kertoi.

– Toisaalta olen kyllä puhunut ideologisesta työttömyydestä ja työstä kieltäytymisestä, ja suhtaudun niihin myönteisesti. Sinänsä ymmärrän, miksi asia on liitetty minuun, mutta siinä on ollut ehkä vähän skandaalihakuisuutta medialta, hän jatkoi.

Lue myös: "Saikuttavatko" mielenterveyshäiriöistä kärsivät turhaan? Psykologi muistuttaa tärkeästä asiasta

Tuuva ymmärtää työntekoon kielteisesti suhtautuvia ihmisiä muun muassa siksi, että työelämä on hänen mukaansa todella rankkaa. 

– Tämä koskee muitakin kuin köyhiä ihmisiä tai duunareita. Ihan keskiluokkaisetkin ihmiset uupuvat töissä. Voisi sanoa, että se on ihan sellainen epidemia, hän totesi.

Tuuva sanoi ymmärtävänsä sen, että ihmiset saattavat alkaa etsimään jonkinlaisia toisia vaihtoehtoja olla yhteiskunnassa. 

Tuuva muuttaisi työelämää siten, että työntekijöillä olisi enemmän vaikutusmahdollisuuksia omaan tilanteeseensa.

– Sitten tietenkin palkalla pitäisi myös pystyä elämään ilman, että yhteiskunta joutuu maksamaan palkan päälle tukia. Ja jos mietitään, miksi meillä on työvoimapulaa joillakin tietyillä aloilla, niin minusta katseet voitaisiin kääntää niihin aloihin, että voisiko niissä olla jotain rakenteellsiia ongelmia, jotka aiheuttavat sen, että ihmiset pakenevat näiltä aloilta, hän sanoi.

Eikö Tuuva koe epäreiluksi sitä, että ihmiset, jotka pystyisivät tekemään töitä, ovat muiden työssäkäyvien elätettävinä? Entä mitä hän haluaa taiteellaan sanoa? Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta!

Lue myös: Onko burnout nuorten aikuisten vitsaus? Tästä syystä moni uupuu jo ennen työelämää

Tuoreimmat aiheesta

Työelämä