Kokeile näitä uudenvuodenlupauksia ainaisen laihdutusidean seuraksi.
Uuden vuoden kynnyksellä moni lupaa laihtua, viettää tipattoman tammikuun tai ainakin juosta salille heti, kun se vain aukeaa. Entä, jos tekisitkin oikean lupauksen – sellaisen, joka vaikuttaa kokonaisvaltaiseen hyvinvointiisi?
Pää tyynyyn
Mitä, jos televisio menisi tänään oikeasti kiinni jo kymmeneltä? Nuku ensi vuonna tarpeeksi.
Moni meistä uhraa yöunensa mitä omituisimmille aktiviteeteille. Onko se sukka pakko parsia juuri nyt, keskellä yötä? Ja onko veroilmoitus todella täytettävä nyt, kun silmäsi tuskin pysyvät auki? Lakkaa keittelemästä mehua kahdelta yöllä, koska "kunnon äitien kuuluu tehdä niin".
Lopeta myös television palvominen. Kuinka monesti olet valitellut, ettei sinulla ole aika liikkua, ja seuraavaksi viettänyt kolme tuntia töllöttimen ääressä? Aivan.
Monia tv-sarjoja voi nykyisin katsoa myös netistä, joten television edessä ei tarvitse kököttää iltaisin kuudesta kymmeneen. Television edessä tulee usein syötyä, vaikkei ole nälkäkään. Suklaa on hyvää, mutta jokailtainen mässäily käy lopulta terveyden päälle. Jos haluat herkkuja, pidä karkkipäivä.
Älä yritä saada mitään kerralla valmiiksi
Lakkaa stressaamasta siisteydestä. Siivoaminen ei lopu koskaan, mutta siisteydestä hermoileminen vapauttaa energiaa, jota voit käyttää oikeasti mukaviin asioihin.
Siivouspäivä kerran viikossa riittää. Jos sinulla on pieniä lapsia, hanki koreja jokaiseen taloutenne huoneeseen. Harhalelut on helppo heitellä koreihin, eivätkä ne näin aiheuta stressiä pyöriessään lattioilla.
Samalla voit opetella rentoa vanhemmuutta. Lapsia ei tarvitse viihdyttää tauotta. Tutkimusten mukaan lasten, ja vain lasten, ympärillä pyörivät avioliitot päätyvät muita todennäköisemmin eroon. Muista elää omaa elämääsi lastesi läsnä ollessa sen sijaan, että eläisit heidän kauttaan.
Jos stressi siisteydestä ei hellitä, on seuraavan askelen aika: aloita.
Jokainen meistä lykkää unelmaa tai tavoitetta, koska sen saavuttaminen tuntuu liian kaukaiselta. Aloita tänään: jos suunnitelmanasi on tapetoida koko kämppä, aloita googlamalla tapetteja. Jos aiot siivota vintin, vie yksi kenkäpari sieltä kierrätykseen. Jos aiot päästä kuntoon, kävele kauppaan.
Siivoa yksi pöytä, yksi kaappi, autosi takapenkki, asuntosi yksi nurkka. Älä yritä saada mitään kerralla valmiiksi: älä siis siivoa koko asuntoasi kerralla.
Opi sanomaan nämä!
"Ole kiltti". Pyydä nätisti. Kun tarvitset apua, sano “ole kiltti”. Kiitä saamastasi avusta ja hyvistä asioista.
"Koska..." Opi perustelemaan. Perusteeksi riittää ”minusta tuntuu pahalta”; pahaan oloon ei tarvita syytä. Sinuun voi sattua, vaikka kaikki olisi yleisesti hyväksyttyjen määritelmien mukaan ihan hyvin.
"Voinko/voitko auttaa?" Muiden auttaminen luo hyvää oloa paitsi heille, myös sinulle. Avun pyytäminen tai vastaanottaminen ei ole noloa. Päästä irti kuvitelmasta, jonka mukaan sinun täytyy selvitä yksin ja itsenäisesti kaikesta.
"Hyvää yötä". Sano se silloin, kun sinulla on vielä aikaa nukkua ainakin kahdeksan tuntia.
"Ei". Ehdit tehdä paljon, muttet kaikkea. Muista siis välillä kieltäytyä. Sano se pontevasti ja voimakkaasti: ei kiitos, en juo alkoholia. Ei, en ehdi nyt. Ei, en tahdo.
"Anteeksi". Anna anteeksipyynnön tulla sydämestäsi.
"Ei se mitään". Elämä ei ole niin vakavaa. Muistuta tästä paitsi ystäviäsi, myös itseäsi.
Hengitä. Joskus kannattaa vain olla hiljaa ja muistaa hengittää.
Kaikki ei todellakaan käy
Olisi mahtavaa, jos telepatia keksittäisiin pian – silloinhan kumppanisi voisi oikeasti arvata, mitä ajattelet! Nykymaailmassa telepatia ei kuitenkaan toimi.
Sano toiveesi suoraan ja lakkaa hokemasta ”kaikki käy”, jos kaikki ei todellakaan käy. Samaa ajatusta voit soveltaa lapsiisi ja sukulaisiisi: sano suoraan, mitä ajattelet. Jos anoppi änkeää asuntoonne siivoamaan vapaapäivänäsi, älä valita siitä ystävällesi, vaan juttele anopille suoraan.
Muista empatia: kurkku suorana huutaminen on eri asia kuin kaunis puhe. Aseta sekä fyysisiä että henkisiä rajoja: kylään tullaan vain etukäteen sovittuna aikana, sisään ei tulla omilla avaimilla, aikuista ihmistä ei haukuta hänen omassa kodissaan eikä lasten painoa kommentoida.
Hyväksy itsesi ja elämäntilanteesi. Voit tehdä monia positiivisia muutoksia ja uudenvuodenlupauksia, mutta ne toimivat vasta, kun olet hyväksynyt itsesi täysin tällä hetkellä. Parhainkaan laihdutustulos ei takaa onnea, jos ylipainon taustalla olevia ongelmia ei selvitetä.
Helppoja muutoksia – kokeile näitä!
Katso peiliin ja listaa kymmenen asiaa, joista pidät. Katso myös pintaa syvemmälle: kehu piirteitä, jotka eivät ole ulkoisia.
Mene ulos tekemään jotakin, minkä normaalisti teet sisällä. Lue kirjaa pihalla tai syö lounaasi puistossa.
Harrasta seksiä. Tiedekin on todistanut, että seksin harrastamisella on useita terveyshyötyjä.
Tunnusta rakkautesi jollekulle. Kerro siskollesi viikottaisen puhelun lopuksi, että rakastat tätä.
Tunnusta jotakin muuta. Jokaisella meistä on mielessään asia, jota emme kehtaa, voi tai uskalla sanoa. Sano se. Jos et uskalla sanoa salaisuuttasi ääneen, kirjoita se lapulle. Jätä lappu näkyvälle paikalle esimerkiksi kaupan ilmoitustaululle. Olet nyt tunnustanut.
Lähteet: Huffington Post, Thought Catalog