Älykellojen pakkastestistä uskomaton kamppailu: Tätä emme osanneet odottaa

Älykellojen pakkastesti
Älykellojen pakkastestiin otti osaa viisi erilaista äly-/urheilukelloa Fitbitiltä, Samsungilta, Huaweilta ja TomTomilta.
Julkaistu 29.02.2016 10:50
Toimittajan kuva

Jari Heikkilä

jari.heikkila@mtv.fi

Älykelloja löytyy nykyään lähes kaikilta merkittäviltä teknologiavalmistajilta moneen eri lähtöön.

Pakkastestin osanottajat:

Fitbit Charge:

Fitbit Charge

Fitbit Charge on joukkiomme edullisin osanottaja 120 euron hintalapullaan. Kyseessä on kuntoiluun tarkoitettu aktiivisuusranneke, joka kytketään Bluetooth-yhteydellä kännykän kaveriksi. 
Fitbit Charge lähti kisaan ennakkosuosikkina, sillä melko yksinkertaisten ominaisuuksiensa takia se kuluttaa vähän virtaa.

TomTom Spark:

TomTom Spark

TomTom Spark on monipuolinen GPS-urheilukello. Laite toimii aktiivisuusrannekkeena ja erikoisuutena siinä on integroitu musiikkisoitin 3 Gt:n muistilla, johon voi ladata yli 500 kappaletta. Kellon pariksi voi liittää langattomat bluetooth-kuulokkeet musiikin kuuntelemiseksi. Testissämme ollut TomTom Spark Music Cardio malli maksaa noin 240 euroa.

Samsung Gear S2:

Samsung Gear S2

Tizen-käyttöjärjestelmällä toimivassa Samsung Gear S2 -älykellossa on 1GHz:n kaksiydinprosessori. Kellossa on pyöreä 1,2 tuumainen Super Amoled -kosketusnäyttö. Erikoisuutena laitteessa on pyörivä kellokehä, jolla voi kätevästi selailla valikoita. Testissämme ollut Gear S2 -malli maksaa noin 350 euroa.

Huawei Watch:

Huawei Watch

Huawei Watch on ilmeeltään joukon klassisimman näköinen tyylikäs ja monipuolinen älykello. Nahkaisella rannekkeella varustettu ja ruostumattomasta teräksestä valmistettu kello sopii hyvin vaikkapa puvun kanssa käytettynä. Pyöreän 1,4-tuumaisen kosketusnäytön lasi on safiirikristallilasia. Muistia laitteessa on 512 Mt ja kapasiteetti on 4Gt. Huawei Watch oli testimme kallein osanottaja noin 400 euron hinnallaan.

Fitbit Blaze:

Fitbit Blaze

Otimme Fitbitiltä testiin myös toisen kellon, joka tulee myyntiin vasta ensi kuussa. Kyseessä on TomTom Sparkin tavoin urheilukäyttöön suunniteltu Fitbit Blaze. Kosketusvärinäytöllä varustetusta laitteesta löytyy mm. GPS-yhteys ja sykeseuranta. Laite maksaa noin 230 euroa. 

Teknologia on kehittynyt siihen pisteeseen, että pieneen rannekkeeseen on saatu pakattua uskomaton määrä ominaisuuksia. Parhaimmat älykellot ovat jo kuin tietokoneita ja niistä löytyy kutakuinkin samat ominaisuudet kuin älypuhelimistakin.

Mutta miten huippuunsa viritetyt kellot pärjäävät ääriolosuhteissa? Tämä ei ole etenkään Suomen kaltaisissa oloissa turha kysymys.

Hyydyttääkö pakkanen älykellon heti alkumetreillä vai löytyykö joukosta todellisia talven mestareita? Monen älykellon akilleen kantapää on ollut heikko akkukesto. Ja pakkanen ei tunnetusti ainakaan paranna akkukestoa. 

MTV Digi otti kovaan pakkastestiin viisi erilaista urheilu-/älykelloa selvittääkseen, miten ne selviävät talvisissa lämpötiloissa. 

Joukkoon mahtuu yksi pelkistetty aktiivisuusranneke ja kaksi urheilukelloa, jotka ominaisuuksiltaan muistuttavat älykelloa. Lisäksi mukana on kaksi erittäin monipuolisilla ominaisuuksilla varustettua kovan luokan älykelloa.

Testi päätettiin suorittaa allekirjoittaneen keittiön pakastimessa, jossa on aiemminkin testattu huipputekniikan kestävyyttä. Pakastimessa ilmenneen vian takia sen lämpötila on vaeltanut -18 ja -14 asteen välillä, mikä tosin sopi kyseiseen testiasetelmaan hyvin, koska se mallintaa samalla luonnossa tapahtuvia lämpötilan vaihteluita.

Akut täyteen ja pakastimeen

Testattavien kellojen keskinäisestä erilaisuudesta johtuen niiden pakkasen kestävyyden vertailu on sangen hankalaa: Yksinkertainen aktiivisuusranneke kuluttaa jo lähtökohtaisesti vähemmän akkua kuin monipuolisella verkko-ominaisuuksilla varustettu älykello.

Pyrimme kuitenkin luomaan kellojen välille mahdollisimman tasaväkisen alkuasetelman: Ennen pakastimeen laittamista kaikkien laitteiden akut ladattiin täyteen ja niistä kytkettiin kaikki mahdolliset akkua kuluttavat ylimääräiset ominaisuudet, kuten verkkoyhteydet pois päältä.

Oletimme, että heikoimmat kellot kyykähtäisivät pakastimessa jo muutaman tunnin päästä ja parhaimmat kellot kestäisivät siellä toimintakykyisinä korkeintaan vuorokauden. Mutta todellisuus osoittautui aivan toisenlaiseksi. 

Kellot eivät halunneetkaan luovuttaa

Aloitimme testin perjantaina aamulla ja arvatkaapa mitä? Testi on nyt jatkunut kolme vuorokautta ja se on tätä juttua kirjoittaessa edelleen käynnissä!

Yksikään kello ei ole luovuttanut ja ne kaikki sinnittelevät vahvasti mukana kisaamassa talven kuninkuudesta.

Olemme seuranneet kellojen toimintaa säännöllisesti ja ne kaikki ovat toimineet koko ajan moitteettomasti hyisissä oloissa. Ainoastaan Fitbit Blazen näyttöön on ilmestynyt hetkeksi jäätymisestä kertova kuvake, mutta tämäkin kello on kuitenkin pysynyt toimintakuntoisena.

Tulemme raportoimaan sivuillamme kisan etenemisestä. Tällä hetkellä tilanne on se, että kolmen vuorokauden kylmässä värjöttelyn jälkeen kellot näyttävät akun varaukseksi noin 50 %. Kisasta saattaakin tulla vielä erittäin tiukka.

Yksi asia on kuitenkin tullut jo testin tässä vaiheessa selväksi: Testimme älykellot eivät pakkasta pelkää. 

Tuoreimmat aiheesta

Digi