Amerikkalaislääkäri tyrmää ”immuunijärjestelmää buustaavat” lisät – mitä fraasin takana piilee?

ravintolisä
Amerikkalaislääkäri ei pidä itsestäänselvänä, että ravintolisistä saa, mitä tilaa. Kuvituskuva.Colourbox.com
Julkaistu 02.05.2017 06:15

MTV LIFESTYLE

Luontaistuotekauppojen hyllyiltä löytyy Suomessakin erilaisia ravintolisiä, joiden mainostetaan ”buustaavan immuunipuolustusta” eli tehostavan elimistön vastustuskykyä. USA Todayn haastattelema lääkäri kehottaa ihmisiä laittamaan rahansa ennemmin terveelliseen ruokaan ja elämäntapoihin kuin purkkien mainoslupauksiin. 

Koko fraasi immuunikyvyn buustaamisesta ärsyttää reumatologi Rajat Dharia.

– Vastustuskyvyn pitää toimia optimaalisella tasolla. Viimeiseksi haluaisin, että potilas yrittää buustata sitä entisestään, Dhar kommentoi USA Todaylle.

Kuitenkin Dharinkin vastaanotolle tulee potilaita, jotka käyttävät immuunijärjestelmän buustaamisen nimissä myytäviä valmisteita, jotka eivät ole Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA:n hyväksymiä. Dhar varoittaa, että monesti ne eivät sisällä sitä, mitä luvataan.

Keskustelu kehon puolustusjärjestelmän ylläpidosta ja parantamisesta on kiihtynyt samalla, kun niin sanottuja mikrobiomeja on lääketieteellisen kiinnostuksen ja tekniikoiden parantumisen myötä alettu tutkia aktiivisemmin. Mikrobiomeilla tarkoitetaan monimuotoisia bakteeriyhteisöjä, joita löytyy ihon ja ruumiinonteloiden limakalvoilta.

Toistaiseksi mikrobiomien tuntemus on niin alkutekijöissään, että ainoa niihin perustuva lääketieteen hoitokeino on ulosteensiirto. Suolistobakteerit kuitenkin nähdään yhä selvemmin immuunijärjestelmän ”liikennepoliiseina” ja osallisina niin ruoansulatukseen, sydänterveyteen kuin jopa mielialaan. Ajatellaan, että kun suolistobakteeristo on riittävän monimuotoinen, se toimii ikään kuin puskurina erilaisia sairauksia vastaan.

salaattiTerveellisellä ruokavaliolla on isompi merkitys kuin yksittäisillä pillereillä.Colourbox.com

On iso kysymys, miten paljon tehokkaammaksi mikrobiomiston toimintaa voidaan vaikka ruokavaliolla ”piiskata”. Sitä yritetään tutkimuksissa selvittää. Dharin mielestä tällä välin immuunijärjestelmästään pitää parhaiten huolta vanhastaan tutuilla ohjeilla: syömällä oikein, liikkumalla, nukkumalla riittävästi, pesemällä käsiä ja välttämällä tupakointia.

Ruoan suhteen Dhar suosittelee ottamaan mallia esimerkiksi Välimeren ruokavaliosta, jota noudattavilla on tutkimuksissa todettu vähemmän sydänkohtauksia, aivohalvauksia ja diabetesta. Välimeren ruokavaliossa syödään paljon hedelmiä, vihanneksia, täysjyväviljaa ja kalaa. Suomalainen versio tästä olisi Itämeren ruokavalio, jossa raaka-aineita voi vaihtaa eksoottisista kasviksista kotimaisiin marjoihin ja juureksiin, oliiviöljystä rypsiöljyyn ja eteläisistä kalalajeista omista vesistämme löytyviin eväkkäisiin.

Dhar muistuttaa, että koska aihe on kuuma, niin erilaisilla ravintolisillä, joiden kerrotaan vaikuttavan bakteerikantaan ja immuunipuolustukseen, yritetään myös tahkoa rahaa. Mainosväitteille kannattaa etsiä vahvistusta luotettavista lähteistä.

Suomalaisessa Terveyskirjastossa esimerkiksi internetistä löytyvän lääketiedon luotettavuutta neuvotaan arvioimaan jutun kirjoittajan, ajantasaisuuden, tarkoituksen, sivuston rahoittajan ja tiedon taustalla olevan tutkimusnäytön perusteella. Ravintolisät eivät ole lääkkeitä, mutta kriittisyys on niiden kanssa vähintään yhtä tarpeellista.

Lähteet: USA Today, Terveyskirjasto, Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014

"Herkkävatsaisen kannattaisi kokeilla probiootteja"

Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikaisen mielestä ärtyvästä suolesta kärsivän kannattaisi kokeilla, onko probiooteista hyötyä. Laatikainen vieraili Studio55.fi-lähetyksessä joulukuussa 2016.

1:49img

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle