Vapaaottelija Makwan Amirkhanista on kehkeytynyt valtavan suosittu hahmo ja mielipidevaikuttaja syksyn aikana. Välillä hän miettii, kannattaisiko pysyä vaiti.
Amirkhanin perhe on iranilaistaustainen, hän on itse syntynyt Irakissa. Perhe muutti Suomeen Makwanin ollessa viisivuotias. Hän nousi urheiluotsikoihin sensaatiomaisella UFC-debyytillään tammikuussa, kun hän tyrmäsi Andy Oglen vain kahdeksassa sekunnissa. Itsevarmat kommentit herättivät heti mielenkiinnon.
Syksyn aikana Amirkhani on ottanut useita kertoja kantaa maahanmuutto- ja turvapaikanhakija keskusteluun. 27-vuotias vapaaottelija onkin raivannut palstatilaa kotimaan uutisten osastoilta. Hän sanoo, ettei ole miettinyt sen tarkemmin syytä siihen, miksi hänen mielipiteitään kysellään.
– Olen ollut alusta asti oma itseni ja ehkä vain se, että olen tullut esille ja mielipiteet ovat olleet vähän samaa kastia kuin valtaväestöllä. Totta kai ihmiset haluavat kuulla lisää, jos tulee fiksuja mielipiteitä ja asioita suusta, Amirkhani mietti MTV Sportille.
Amirkhani on myös osallistunut Mr. Finland -kilpailuun hyvällä menestyksellä, ja kun sosiaalisessa mediassa leviää erilaisia tempauksia ja söpöjä koiravideoita, myös viihdetoimitukset ovat kiinnostuneita miehestä. Nopea suosio ja julkisuus poikivat muun muassa tapaamisen presidentti Sauli Niinistön kanssa.
Kun kommentteja penätään yhteiskunnallisista asioista, välillä keskittyminen oleelliseen, eli urheilu-uran edistämiseen, kärsii. Amirkhani on kuitenkin sitä mieltä, että jos kaikki ovat vain hiljaa, siitä ei seuraa hyvää.
– Olen aina ollut semmoinen sisältäpäin tosi herkkä, mutta tykkään antaa mielipiteitä. Mutta ei tässä maailmassa pysty vain kaikkia miellyttämään. Sitten kun joku ottaa jostain nokkiinsa tai pahoittaa mielensä, niin välillä tulee semmoinen olo, että ehkä tämä ei ole minun sotani.
Urheilijat ovat aina esikuvia, Amirkhanikin tietää, että hän pystyy vaikuttamaan mielipiteillään.
– Tykkään antaa mielipiteitä, jotkut ottavat sen sillä tavalla, että "tämä tykkää vain olla esillä". Sellainen isompi ajatus on kuitenkin mielessä, että pystyy vaikuttamaan asioihin positiivisella tavalla, ettei negatiivisella.
– Kolikossa on aina kaksi puolta, sitä pystyy näkemään joko positiiviset tai negatiiviset puolet. Valitettavasti on niitä ihmisiä, jotka eivät edes halua nähdä sitä hyvää puolta. Sitten tulee välillä olo, että ehkä parempi olla hissukseen, Amirkhani miettii.
Torstaina Amirkhani julkaisi kuvan, jossa hän näytti keskisormea Isisistä kertovalle uutislööpille. Amirkhani halusi osoittaa, että Isisin luoma pelko ei ulotu Suomeen.