Amnesty arvostelee Pfizeria harhaanjohtavista tiedoista: "Pfizer vääristelee totuutta rokotejakelusta kiillottaakseen imagoaan"

OMA Amnesty Pfizer
Amnestyn mielenilmaus Pfizerin toimistolla Helsingissä 09.11.2021.
Julkaistu 11.11.2021 02:01
Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin tuoreen selvityksen mukaan lääkeyhtiö Pfizer jakaa suurimman osan tuottamistaan koronarokotteista vauraille valtioille, vaikka väittää sitoutuneensa rokotteiden oikeudenmukaiseen jakeluun.

Lääkeyhtiö Pfizer on kertonut jakavansa tämän vuoden loppuun mennessä ainakin miljardi rokoteannosta matalan ja keskitulotason maihin. 

Ilmaisu on Amnestyn mukaan kuitenkin harhaanjohtava, koska Pfizer on yhdistänyt matalan tulotason, matalan keskitulotason ja ylemmän keskitulotason maat samaan kategoriaan. 

Todellisuudessa Pfizer on toimittanut rokotteita lähinnä ylemmän keskitulotason maihin, kuten Malesiaan, Meksikoon ja Thaimaahan, Amnestyn selvitys osoittaa.

Pfizer tekee Amnestyn mukaan tänä vuonna pelkästään rokotteiden myynnistä 36 miljardin dollarin voitot.

Lue myös: Amnesty herjaa rokotevalmistajia "tähtitieteellisestä voitontavoittelusta" – Lääketeollisuuden johtaja tyrmää: ”Lääkeyhtiöissä on tehty hartiavoimin töitä”

”Pfizer vääristelee totuutta kiillottaakseen imagoaan”

Pfizer sanoo toimittaneensa kaikkiaan kaksi miljardia rokoteannosta syyskuun 2021 loppuun mennessä. 

Amnesty Internationalille tässä kuussa osoitetussa kirjeessä yhtiö myönsi, että näistä rokoteannoksista vain 154 miljoonaa, eli alle 8 prosenttia, toimitettiin matalan tulotason ja matalan keskitulotason maihin. 

Näistä annoksista vain alle 10 prosenttia, eli noin 15,4 miljoonaa, yhtiö toimitti matalan tulotason maihin.

– Pfizer vääristelee totuutta kiillottaakseen imagoaan, taloudellisten ja sosiaalisten oikeuksien asiantuntija Mariko Sato Amnestyn Suomen osastosta toteaa järjestön tiedotteessa.

– Sen käyttämä kategoria on lavea ja kattaa yli 80 prosenttia maailman ihmisistä. Luvut kuitenkin paljastavat, ettei Pfizer vieläkään toimita rokotteita matalan tulotason maihin, vaikka se niin väittää.

Lue myös: Asiantuntija: Maailmanlaajuiseen koronarokotepulaan tuskin saadaan helpotusta patenttien purkamisen kautta

Pfizer vastustaa myös patenttijoustoja

Amnesty kritisoi Pfizeria myös siitä, että se ei ole liittynyt C-TAP:iin (Covid-19 Technology Access Pool), jonka Maailman terveysjärjestö perusti pandemian alkuvaiheessa tiedon jakamista varten. 

Pfizer ei ole myöskään osallistunut Etelä-Afrikassa toimivaan, rokoteteknologiaa jakavaan mRNA Vaccine Technology Transfer Hub –ohjelmaan, mikä viivästyttää Afrikan mantereella tapahtuvaa rokotetuotantoa.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Etuileeko Suomi muita maita koronarokotuksissa? Tammikuisen kartan mukaan köyhät maat suojataan vasta vuosien päästä.

Pfizer on Amnestyn mukaan lisäksi lobannut aktiivisesti Maailman kauppajärjestössä esitettyä immateriaalioikeuksien TRIPS-joustoa vastaan. Määräaikainen immateriaalioikeuksien jousto pandemian ajaksi mahdollistaisi koronarokotteiden ja muiden tarvittavien tuotteiden nykyistä laajemman tuotannon.

Pfizer ei ole Amnestyn mukaan vastustuksessaan toisaalta yksin, sillä myös Moderna, Johnson & Johnson, AstraZeneca ja BioNTech vastustavat joustoja immateriaalioikeuksissa, eivätkä osallistu rokoteteknologian jakamiseen.

Lue myös: Amnesty: Lääkeyhtiöt ja vauraat valtiot estävät koronarokotteiden riittävän jakelun köyhempiin maihin

Tuoreimmat aiheesta

Amnesty