Anneli Saaristo taistelee unilääkeriippuvuutta vastaan

Lehtikuva/Heikki Saukkomaa
Lehtikuva/Heikki SaukkomaaCopyright: MTV Oyj/Lehtikuva, 2009
Julkaistu 09.08.2009 15:00(Päivitetty 05.12.2012 11:49)

Unilääkeriippuvuudesta pitkään kärsinyt laulaja Anneli Saaristo yrittää taistella itseään unilääkeriippuvuudesta irti. Pahimmillaan masentunut Saaristo käytti kymmenenkin tablettia yössä, eikä välttämättä päässyt sängystä ylös seuraavanakaan päivänä. Nyt tunnelin päässä näkyy valoa: annos on enää puolitoista tablettia. Laulaja on jättänyt alkoholin kokonaan pois parempien yöunien toivossa.

Anneli Saaristo on aina ollut huono nukkuja. Pitkät kiertueet häiritsivät Saariston yöunia entisestään, kunnes 2000-luvun alussa laulaja luuli löytäneensä ongelmaan ratkaisun. Hän ryhtyi käyttämään nukahtamislääkkeitä. Silloin Saaristo ei osannut vielä aavistaa olevansa vähitellen unilääkeriippuvainen.

– Managerini sanoi käyttävänsä kiertueilla nukahtamislääkkeitä. Ajatus unilääkkeistä oli aina tuntunut minusta ahdistavalta, mutta nukahtamislääke kuulosti kevyeltä ja helpolta ratkaisulta. Se on kuitenkin lekalla päähän unta.

Saaristo korostaa, että nukahtamislääke-termi on lääkeyhtiöiden keksintö sekä virheellinen, sillä lääke tainnuttaa siinä missä unilääkekin. Aluksi Saaristo otti silloin tällöin puolikkaan lääkkeen, mutta pian saman yön aikana oli otettava toinenkin puolikas.

– Se riistäytyi käsistä. Lääkkeet aiheuttavat alavireisyyttä, ja alavireisyys puolestaan ruokkii unettomuutta, Saaristo kertoo.

"Uneen pääsi pakoon"

Vaikka vuorokaudessa ei kannattaisi ottaa puoltatoista tablettia enempää, koska muuten vaikutus kääntyy päinvastaiseksi, Saaristo söi pahimmillaan kymmenenkin tablettia päivässä.

– Olin masentunut ja popsin lääkkeitä kourakaupalla. Joskus en noussut sängystä lainkaan ylös, nukuin vain, sillä pääsin pakoon uneen. Enää en kuitenkaan toimi niin, ne ajat ovat onneksi ohi, Saaristo huokaa.

Saaristo on tyytyväinen, että liiallinen unilääkkeiden käyttö ei ole vielä ehtinyt vaikuttaa esimerkiksi hänen maksaansa tai muistiinsa. Nykyään Saaristo käyttää korvaavaa lääkitystä, joka antaa hänelle luonnollista unta. Hänellä on tarkat rajat vuorokausittaisen käytön suhteen: annos ei saa ylittää puoltatoista tablettia.

Alkoholi jäi kokonaan pois

Vielä muutama kuukausi sitten Saaristo suunnitteli menevänsä sairaalaan, jossa riippuvuus purettaisiin ammattilaisten toimesta. Yksityisyyden menetyksen pelossa hän ei kuitenkaan mennyt sairaalaan.

– Se olisi ollut niin rankka paikka. Yritän tehdä tämän itse, minun täytyy saada normaali elämänrytmini takaisin. Tällä hetkellä minulla on unilääkityksen purku päällä. Se vaatii kärsivällisyyttä.

Lehtikuva/Marja Airio

Lehtikuva/Marja Airio

Saaristo suhtautuu epäilevästi siihen, pystyykö hän koskaan lopettamaan lääkkeiden käyttöä kokonaan.

– Olisi hyvä, jos saisin määrän vähennettyä puolikkaaseen tablettiin.

Uniongelmien kanssa pitkään paininut Saaristo tietää, millä nikseillä uni voisi tulla helpommin. Hän on esimerkiksi luopunut alkoholista kokonaan tänä kesänä.

– Alkoholikin on hermomyrkky, eikä se sovi lääkkeiden kanssa. Lasillinen punaviiniä tosin voisi toimia paremmin kuin unilääke.

Säännöllinen elämänrytmi tärkeintä

Lisäksi unen saamista helpottavat liikunta ja lukeminen, mutta myös makuuhuoneeseen kannattaa kiinnittää paljon huomiota.

– Nykyisin makuuhuoneeni on lähes pyhäkköni. Olen satsannut siihen: se on kaunis, puhdas, hiljainen, viileä ja hyvin ilmastoitu. Minulla on huippu-upeat ranskalaiset lakanat, jotka ovat silkinpehmeät iholla.

Säännölliset nukkumaanmenoajat ja heräämisajat ovat erittäin tärkeitä.

– Mutta tässä ammatissa säännöllinen elämänrytmi on mahdoton, ja pakostikin tuo työasioita kotiin mietittäväksi. Siinä on ristiriita.

Saaristo tietää, ettei hän ole unettomuutensa kanssa yksin. Suomessa lähes jokainen kärsii ainakin tilapäisistä uniongelmista. Saaristo toteaa, että elämä unilääkkeiden kanssa voi olla vaarallinen tie, mutta hän huomauttaa, etteivät kaikki kuitenkaan jää unilääkekoukkuun.

– Esimerkiksi managerilleni nukahtamislääkkeet sopivat edelleen hyvin ja ystäväpiiriini kuuluva henkilö käyttää niitä pitkillä lennoilla. Minulle se ei sopisi ollenkaan, en saisi unta lentopelkoisena lentokoneessa, vaikka ottaisin lääkkeen.

Tuoreimmat aiheesta

Studio55