Keskustan puheenjohtajana jatkaa istuva puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Annika Saarikko.
Annika Saarikko peittosi häntä haastaneen Paavo Väyrysen selvin luvuin: 1 341–151.
Lisäksi vaalissa annettiin 25 tyhjää ääntä. Yhteensä ääniä annettiin 1 517 kappaletta.
Päätöksen myötä Saarikko jatkaa puolueen johdossa kahden vuoden ajan.
Lappeenrannassa pidetystä äänestyksestä ei odotettu tiukkaa.
Väyrynen on puolueen entinen kunniapuheenjohtaja, jonka asema keskustassa kärsi hänen viime vuosikymmenellä aloittamiensa puoluehankkeiden takia.
– On vain yksi Paavo Väyrynen. Kiitos sinusta, Paavo, Saarikko kiitteli haastajaansa Väyrystä.
Väyrynen erosi keskustasta vuonna 2018 ja palasi sen jäseneksi kaksi vuotta myöhemmin.
Keskustan varapuheenjohtajina jatkavat Petri Honkonen, Riikka Pakarinen ja Markus Lohi. Heidät haastoi kolme ehdokasta, joista Mikko Savola sai eniten ääniä.
Väyrysen mukaan äänestäjien luottamus puolueeseen romahtanut
Väyrysen mukaan keskusta on kokenut samanlaisen kohtalon kuin 50 vuotta sitten. Äänestäjien luottamus keskustaan on romahtanut.
Molemmat puheenjohtajaehdokkaat pitivät lyhyet puheet ennen kuin Lappeenrannan puoluekokouksessa ryhdyttiin äänestämään puheenjohtajasta.
Väyrynen vetosi siihen, että hän on aiemminkin palauttanut keskustalaisten kannatuksen alhosta. Aikoinaan se onnistui hänen mukaansa tuomalla alkiolainen politiikka puolueen ytimeen.
Väyrysen mukaan luottamus on taas menetetty. Hänen mukaansa syy on siinä, että vuoden 2010 Lahden kokouksessa liberaalit valtasivat puolueen avainpaikat.
– Puolue on ryhtynyt toteuttamaan politiikkaa, jonka arvopohja on ollut vieras suurelle osalle puolueen perinteistä kannattajakuntaa, Väyrynen sanoi.
Väyrysen mukaan luottamus alkoi palautua sillä, että luvattiin palata perinteisempään suuntaan, mutta luottamus on pudonnut tämän jälkeen taas yhä pahemmin.
Väyrynen povasi, että edessä näyttää olevan jopa 10 eduskuntapaikan menetys ensi kevään vaaleissa.
– Näissä oloissa puolueen ja Suomen pelastamiseksi tarvitaan radikaaleja ratkaisuja. Oli virhe lähteä nykyiseen hallitukseen, mutta ei siitä voida nyt enää lähteä.
Väyrysen mukaan luottamuksen voisi palauttaa eriyttämällä puolueen ja hallituspolitiikan johtaminen toisistaan. Saarikko voisi Väyrysen mukaan jatkaa hallituspolitiikan johtamista.
– Keskustan johtoon nousisi uusi tuore kasvo, minä, Väyrynen sanoi.
Saarikko pyysi luottamusta
Istuva puheenjohtaja Annika Saarikko ei lähtenyt omassa puheessaan hakemaan linjaa pitkästä historiasta.
– Ryhtyessäni puheenjohtamaan keskustaa en tiennyt, millaiset ajat olisivat edessä Suomelle ja keskustalle.
Lue lisää: Annika Saarikko kuvaili puolueensa tavoitteita – "Menestyäkseen keskusta ei tarvitse sirkustemppuja"
Puheenjohtaja Annika Saarikolla on yhä varsin vahva tuki taustallaan, vaikka Ylen kesäkuun alussa julkaistussa mittauksessa puolueella oli noin 12 prosentin kannatus. Hän kuitenkin vetosi puoluekokousväkeen alue- ja kuntavaaleilla.
– Me ylitimme ennakko-odotukset sekä aluevaaleissa että kuntavaaleissakin, Saarikko sanoi.
Saarikko vertasi puheessaan keskustaa saunaan.
– Sinä kelpaat juuri sellaisena kuin olet, hän sanoi.
Puheensa lopuksi Saarikko kertoi luottavansa keskustaan ja pyysi puoluekokousväkeä luottamaan häneen.
Saarikkoa pidetään varmana
Väyrynen puhui perjantaina puoluekokouksessa sen puolesta, että hakeutumisesta Natoon pitäisi pakittaa. Vaikka keskustassa on perinteisesti ollut nihkeää suhtautumista Nato-jäsenyyteen, mitään rajusti puoluetta repivää riitaa siitä ei ole Venäjän suurhyökkäyksen jälkeen puolueen sisällä syntynyt.
Käytännössä Saarikon valintaa pidettiin läpihuutojuttuna. Varapuheenjohtajistosta useat keskustalaiset veikkasivat taustaksi sitä, voisiko ähtäriläinen kolmannen kauden kansanedustaja Mikko Savola korvata varapuheenjohtajistossa rovaniemeläisen kolmannen kauden kansanedustajan Markus Lohen.
Keskustalla oli äänestyksessä käytössään sähköinen sovellus, jota kaikki äänestävät eivät kuitenkaan saaneet auki. Tästä syystä äänestäminen ja vaalituloksen saaminen venyi suunnitellusta aikataulusta.