Antti Heikkilä: Näin mielipaha aiheuttaa sairauksia

Huono mieli tekee hallaa terveydelle, varoittaa lääkäri Antti Heikkilä.
Julkaistu 14.03.2012 15:00(Päivitetty 26.10.2012 13:19)

Lääkäri Antti Heikkilä uskoo mielen parantavaan voimaan. Hän vahvistaa, että niin stressi, tukahdutettu viha, sydänsuru kuin suoranainen ketutuskin pistävät terveyden koetukselle ja voivat koitua jopa kohtalokkaiksi.

Lääkäri Antti Heikkilällä on yksinkertainen periaate: mieli ja keho ovat kokonaisuus, joten mielen vaikutus fyysiseenkin terveyteen on ilmeinen.

– Nykyään lääketieteessä ajatellaan, että ihminen on kone, josta otetaan analyysi, ja jolle sitten annetaan eri lääkkeitä, jotka ratkaisevat ongelman, Heikkilä tyrmää.

Hän itse painottaa sen sijaan psyyken vaikutusta ja uskoo monen sairauden taustalta löytyvän henkisiä syitä.

– Monia sairauksia tulee esille stressin myötä. Laajassa mielessä ne voivat olla mitä tahansa pitkällä aikavälillä, sillä stressi muuttaa hormonitoimintaa.

Tyypillisinä huonon mielentilan aiheuttamina fyysisinä oireina Heikkilä listaa esimerkiksi lievät allergiat, mahahaavat ja suolisto-oireet. Hän muistuttaa myös, että yleisin syy selän, niskan ja hartiaseudun kipujen taustalla on lihasjännitys, joka sekin juontaa juurensa usein stressiin.

– Olemme psyykkisiä olioita. Eivät sairaudet tipu taivaasta, ne tulevat meistä, Heikkilä napauttaa.

– Esimerkiksi infektioiden ja virusten levitessä ihmisen immuniteetti vaikuttaa hänen sairastumiseensa. Kokemus huonosta mielialasta vaikuttaa immuniteettiin ja altistaa siten tartunnalle.

Mielipaha, viha ja sydänsuru koettelevat

Heikkilä vahvistaa Paavo Väyrysen kuulun epäilyn siitä, että niin sanottuun vitutukseen voisi kuolla.

– Totta se on! Tiedostamattomatkin negatiiviset ajatukset ja vihamielisyys altistavat sairauksille ja lisäävät kuolleisuutta, Heikkilä varoittaa.

– Sairauksia ei selkeästi aiheuta vain sellainen tietoiseen mieleen liittyvä stressi, jonka syynä voi olla vaikkapa läheisen kuolema tai potkut, vaan usein se on tiedostamatonta. Se syntyy siitä, kun toiveet eivät toteudu, kun ihminen tahtoo jotain ja ei saa, mutta ei ehkä itsekään ymmärrä sitä.

Hyvänä esimerkkinä tukahdutetusta, terveydelle vahingollisesta tunteesta Heikkilä mainitsee vihan.

– Jos ei pysty vihaa käsittelemään, niin paikat ovat jumissa. Usein kiltit ihmiset, jotka pyrkivät miellyttämään, pelkäävät omaa vihaansa ja pakottavat sen tiedostamattomaan.

Heikkilä uskoo, että myös jatkuvasti kovilla olevat omaishoitajat ja yksinhuoltajat voivat lopulta olla koetuksella terveytensäkin suhteen. Myös sydänsuru voi olla kohtalokasta.

– Varsinkin nuorten rakkaudessa tulee itsemurhia. Pitkissä liitoissa eläneet kuolevat peräkkäin: kun puoliso kuolee, toinen seuraa pian perässä, ilman syytä. Iso prosentti osuus kuolee noin vuoden sisällä, Heikkilä toteaa.

"Valtaosa potilaista psykosomaattisia"

Heikkilä haluaa herätellä ihmisiä tiedostamaan oman psyykensä vaikutuksen terveydentilaansa. Hänen mukaansa ihmisten ei tarvitse odotella, että joku valkotakkinen tulee ja parantaa.

Lääkärien vastaanotoilla tavataankin paljon ihmisiä, jotka kärsivät psykosomaattisista oireista – eli oireista, joiden aiheuttaja on fyysisen syyn sijaan henkinen.

– Valtaosa potilaista on psykosomaattisia. Kokemus on, että monioireiset psykosomaattiset potilaat toipuvat hyvin, jos heillä on hyvä kontakti ja luottamusta lääkäriinsä, Heikkilä sanoo.

Hänestä lääkärin pitää osata tukea myös näitä potilaita.

– Jos sinulla on surua, ei riitä se, että joku sanoo, että kyllä se häviää pois. Pitää pyytää potilasta kertomaan, mistä on kyse ja antaa hänelle uusia näkökulmia. Ihmiset ovat eksyksissä ja pelkäävät oireitaan. Heidät pitäisi aina kohdata inhimillisesti, ja heitä ei saa jättää yksin.

Studio55.fi/Milja Atu

Antti Heikkilä: Lumelääke hoitaisi 60 prosenttia potilaista

Oletko masentunut? Syyt löytyvät itsestäsi!

Haaveissa hyvä elämä? Lääkäri Antti Heikkilä kertoo, miten pääset tavoitteeseesi

Antti Heikkilä: Ihminen on kuin tietokone – näin ohjelmoit sen oikein

Kuvat: Colourbox.com

Tuoreimmat aiheesta

Studio55