Antti Heikkilä: Ruisleipä ei ole terveysruokaa

Ruisleipä on perinteistä suomalaisen herkkua.
Ruisleipä on perinteistä suomalaisen herkkua.
Julkaistu 09.03.2011 13:30(Päivitetty 09.03.2011 15:31)

Ruisleipä on terveysruoka vailla vertaa – näin meille ainakin uskotellaan. Lääkäri Antti Heikkilä on asiasta täysin toista mieltä.

Lääkäri Antti Heikkilän mukaan geenimme ovat edelleen samanlaisia kuin esi-isillämme, mutta esimerkiksi Suomessa maatalouden alkaminen muutti sitä, kuinka nämä geenit ihmisessä aktivoituvat.

Keskiaikainen ruokavalio "naatteineen ja lihoineen" sai ihmiset voimaan hyvin, mutta viljojen käyttöön tuleminen aiheutti terveysongelmia.

– Esimerkiksi ruisleivässä oleva lektiini muuttaa suolen limakalvoa niin, että proteiinit pääsevät suoraan verenkiertoon. Filaatti suolistossa puolestaan estää mineraalien imeytymistä, Heikkilä sanoo.

Mutta vaalea viljakaan ei ole hyväksi, sillä Heikkilä kertoo, että paljon pullaa ja leipää syövillä on korkeampi riski sairastua osteoporoosiin.

Lääkärin mukaan ihmisillä on myös monesti huonompi kyky sietää viljaa kuin he tietävätkään, eikä tämä ominaisuus edes välttämättä näy testeissä.

Studio55.fi/Nina Talmén

Tämä jokapäiväinen elintarvike vei sisarukset sairaalakuntoon

Antti Heikkilä: Viljat ovat yksi keskeinen elementti suomalaisten sairastumisessa

Tuoreimmat aiheesta

Studio55