Ruisleipä on terveysruoka vailla vertaa – näin meille ainakin uskotellaan. Lääkäri Antti Heikkilä on asiasta täysin toista mieltä.
Lääkäri Antti Heikkilän mukaan geenimme ovat edelleen samanlaisia kuin esi-isillämme, mutta esimerkiksi Suomessa maatalouden alkaminen muutti sitä, kuinka nämä geenit ihmisessä aktivoituvat.
Keskiaikainen ruokavalio "naatteineen ja lihoineen" sai ihmiset voimaan hyvin, mutta viljojen käyttöön tuleminen aiheutti terveysongelmia.
– Esimerkiksi ruisleivässä oleva lektiini muuttaa suolen limakalvoa niin, että proteiinit pääsevät suoraan verenkiertoon. Filaatti suolistossa puolestaan estää mineraalien imeytymistä, Heikkilä sanoo.
Mutta vaalea viljakaan ei ole hyväksi, sillä Heikkilä kertoo, että paljon pullaa ja leipää syövillä on korkeampi riski sairastua osteoporoosiin.
Lääkärin mukaan ihmisillä on myös monesti huonompi kyky sietää viljaa kuin he tietävätkään, eikä tämä ominaisuus edes välttämättä näy testeissä.
Studio55.fi/Nina Talmén
Tämä jokapäiväinen elintarvike vei sisarukset sairaalakuntoon
Antti Heikkilä: Viljat ovat yksi keskeinen elementti suomalaisten sairastumisessa