Apartheidin vastustajana tunnettu entinen Etelä-Afrikan anglikaanisen kirkon arkkipiispa Desmond Tutu on kuollut. Asiasta kertoo Etelä-Afrikan presidentin kanslia.
Eteläafrikkalainen Tutu oli rotuerottelun vastaisen taistelun ikoni, joka sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1984. Apartheid-hallinnon kaaduttua hän toimi apartheid-ajan rikoksia tutkineen totuuskomission johdossa.
– Emeritusarkkipiispa Desmond Tutun poismeno on uusi menetyksen luku kansakuntamme jäähyväisissä erinomaisten eteläafrikkalaisten sukupolvelle, joka on jättänyt meille vapautetun Etelä-Afrikan, sanoi Etelä-Afrikan presidentti Cyril Ramaphosa lausunnossaan.
– Desmond Tutu oli patriootti vailla vertaa; periaatteellinen ja pragmaattinen johtaja, joka antoi merkityksen raamatulliselle näkemykselle, että usko ilman tekoja on kuollutta, Ramaphosa muisti lausunnossaan edesmennyttä arkkipiispaa.
Tänään sunnuntaina kuollut Tutu oli 90-vuotias. Hän kuoli pitkän sairauden jälkeen.
"Moraalinen kompassi" ei pelännyt ottaa kantaa
Tutusta tuli vuonna 1986 Kapkaupungin ensimmäinen musta anglikaaninen arkkipiispa. Häntä on luonnehdittu maansa moraaliseksi kompassiksi.
– Jos Desmondia ei päästetä taivaaseen, emme me muutkaan pääse sisään, sanoi Tutun läheinen ystävä, edesmennyt presidentti Nelson Mandela aikanaan.
Yhdysvaltain entinen presidentti Barack Obama kutsui Tutua "moraaliseksi titaaniksi".
Vitsailijaksi tiedetty Tutu tunnettiin myös tarttuvasta naurustaan.
Suorapuheinen arkkipiispa ei apartheid-hallinnon kaatumisen jälkeenkään kaihtanut kannanottoja. Tutu puhui milloin homojen oikeuksien, milloin palestiinalaisvaltion puolesta sekä kritisoi Etelä-Afrikan hallitusta muun muassa sen talouspolitiikasta. Kritiikiltä ei säästynyt myöskään maata johtava ANC-puolue.
Vuonna 2013 Tutu sanoi YK:n homojen oikeuksien puolesta järjestetyn kampanjan yhteydessä, että menisi mieluummin helvettiin kuin palvoisi homofobista Jumalaa.
– Kieltäytyisin menemästä homofobiseen taivaaseen. Mieluummin menisin siihen toiseen paikkaan.
Boris Johnson: "Muistetaan henkisestä johtajuudestaan"
Edesmennyttä merkkihahmoa on muistettu niin kotimaassa kuin kansainvälisesti.
Britannian pääministeri Boris Johnson kirjoitti Twitterissä olevansa Tutun kuolemasta hyvin surullinen.
– Hän oli kriittinen hahmo taistelussa apartheidia vastaan ja kamppailussa uuden Etelä-Afrikan luomiseksi – ja hänet muistetaan henkisestä johtajuudestaan ja pidäkkeettömän iloisesta luonteestaan, Johnson tviittasi.
Tutu oli "syvästi hengellinen ihminen", jonka elämää tulisi juhlistaa, sanoi Kapkaupungin nykyinen arkkipiispa Thabo Makgoba.
– Hän nimesi vääryyden, missä ikinä hän sitä näki ja tekipä sen kuka vain. Hän haastoi järjestelmät, jotka halvensivat ihmisyyttä, Makgoba kommentoi.
Myös maailmanpolitiikan entisistä johtajista koostuva The Elders -ryhmä muisti yhtä perustajajäsenistään. Tutu toimi Nelson Mandelan vuonna 2007 perustaman ryhmän puheenjohtajana vuoteen 2013 asti.
– The Elders eivät olisi mitä he ovat tänä päivänä ilman hänen intohimoaan, sitoutumistaan ja tarkkaa moraalista kompassiaan, sanoi ryhmän nykyinen puheenjohtaja, Irlannin entinen presidentti Mary Robinson tiedotteessa.
"Rauhanpalkinnon saaja on velkaa maailmalle"
Desmond Tutu oli syntynyt 7. lokakuuta vuonna 1931 Klerksdorpin pikkukaupungissa kotiapulaisäidille ja opettajaisälle.
Vuonna 1955 Tutu meni naimisiin vaimonsa Leahin kanssa. Pariskunta sai neljä lasta.
Tutulla diagnosoitiin vuonna 1997 eturauhassyöpä, johon hän sai toistuvasti hoitoa seuraavien vuosien aikana.
Tutu vetäytyi julkisista tehtävistään eläkkeelle 79-vuotispäivänään vuonna 2010. Eläkepäivänsä hän aloitti maailmanympäripurjehduksella.
Eläkeläisenäkään Tutu ei kuitenkaan jättäytynyt täysin sivuun yhteiskunnallisesta keskustelusta.
– Rauhanpalkinnon saaja on velkaa maailmalle sen, että käyttää arvovaltaansa maailman muuttamiseen paremmaksi, hän sanoi 80-vuotissyntymäpäivähaastattelussaan.
Suomessa Tutu vieraili lokakuussa 2011.
– Jokaiselta kykynsä mukaan, jokaiselle tarpeensa mukaan. Se on hyvä ohje, mutta me emme tunnu oppivan sitä! Miettikää paljonko tuhlaamme niin sanottuun puolustukseen; pommeihin, jotka tuhoavat elämää. Vaikka vain pienellä osalla siitä summasta voisimme taata kaikille lapsille puhtaan veden, terveyden, koulut, Tutu sanoi vieraillessaan kansainvälisen ihmisarvon päivän tapahtumassa Espoossa.
Tutu teki harvinaisen julkisen esiintymisen viime toukokuussa saadessaan koronarokotteen. Hän vilkutti istuessaan pyörätuolissa sairaalan ulkopuolella, mutta ei puhunut.