Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kriittinen viestittely Ylen toimittajalle ei ollut täysin sopusoinnussa ministerin tehtäville asetettujen vaatimusten kanssa, arvioi apulaisoikeuskansleri Risto Hiekkataipale.
Sipilä lähetti joukon sähköpostiviestejä Yleen Terrafame-yhtiöön liittyvästä uutisoinnista viime marraskuussa.
Apulaisoikeuskansleri arvioi tapausta sekä pääministerin sananvapauden että median sananvapauden kannalta. Johtopäätös on, että julkisen vallan edustajan on velvollisuus välttää sellaisia toimia, jotka voitaisiin tulkita yritykseksi ohjata, estää tai rajoittaa julkisen vallan käyttöä koskevaa tiedonvälitystä.
Oikeuskanslerinvirastosta ei oteta yleisesti kantaa siihen, miten muiden päättäjien pitäisi toimia suhteessa mediaan.
– Yleisiä ohjeita ei meiltä ylipäänsä voida lähteä sanomaan ministereille tai muille poliitikoille – että "voitte tehdä näin tai ette voi tehdä näin". Arvioimme jälkikäteen, jos aihetta on. Niin kuin tässäkin tapauksessa, kertoo asian valmisteluun osallistunut vanhempi oikeuskanslerinsihteeri Minna Ruuskanen STT:lle.
"Hyvin keskeinen vallankäyttäjä"
Apulaisoikeuskanslerin mukaan ei ole osoitettavissa, että pääministerin tarkoituksena olisi ollut vaikuttaa Ylen uutisointiin. Päätöksessä kuitenkin arvioidaan, että virheellinen mielikuva on perustellusti voinut syntyä, koska Sipilän palautteenantotapa oli erittäin poikkeuksellinen ja käytetyt ilmaisut osin voimakkaita.
– Pelkästään sen mielikuvan syntyminen, että olisi yritetty siihen (uutisointiin) vaikuttaa, (sellaista) ei saisi päästää syntymään, arvioi Ruuskanen.
Oikeuskanslerinvirastossa tehdyssä kokonaisarviossa otettiin huomioon myös Sipilän keskeinen asema vallankäyttäjänä.
– Jossakin toisessa tapauksessa arvio olisi voinut ehkä olla toisentyyppinen. Nyt on kuitenkin kysymys hyvin keskeisestä vallankäyttäjästä, sanoo Ruuskanen.
"Sähköpostien lähettäminen virhe"
Julkisen sanan neuvosto (JSN) arvioi aiemmin keväällä, että Sipilä toimi Ylen suuntaan tavalla, joka oli omiaan rajoittamaan sananvapautta. Neuvosto totesi lausumassaan, että pääministerin Ylen toimittajalle lähettämien viestien määrää ja sävyä voidaan pitää poikkeuksellisena.
Sipilä arvioi JSN:n lausunnon jälkeen, että sähköpostien lähettäminen Ylen toimittajalle oli virhe. Samassa yhteydessä hän sanoi kuitenkin olevansa edelleen sitä mieltä, että häntä olisi pitänyt kuulla Terrafame-uutisoinnissa.
Julkisen sanan neuvosto puolestaan linjasi helmikuussa julkaisemassaan päätöksessä, että Ylen ei tarvinnut kuulla Sipilää ennen juttunsa julkaisemista.