Yhdistyneet arabiemiirikunnat on jakanut maahan vietyjä länsimaisia aseita edelleen keskelle Jemenin sotaa, ihmisoikeusjärjestö Amnestyn uusi tutkimus kertoo.
Aseita on jaettu puolisotilaallisille joukoille, joiden tiedetään syyllistyneen sotarikoksiin ja muihin vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin.
Arabiemiraatit on jakanut eteenpäin panssaroituja ajoneuvoja, kranaatinheitinjärjestelmiä, kivääreitä, konekivääreitä ja pistooleita.
Aseita vastaanottavat joukot ovat Arabiemiraattien kouluttamia ja ylläpitämiä, mutta joukot eivät ole vastuussa yhdellekään hallitukselle.
– Emiraatit saavat länsimailta ja muualta miljardien dollarien edestä aseita, jotka he ohjaavat Jemeniin puolisotilaallisille joukoille. Ne eivät vastaa kenellekään ja ovat tiettävästi syyllistyneet sotarikoksiin, toteaa Amnesty Internationalin asekaupan asiantuntija Patrick Wilcken.
Myös Suomi mukana
Amnestyn laskelmien mukaan Arabiemiraateille on toimitettu ainakin noin 3 miljardin euron arvosta aseita sen jälkeen, kun Jemenissä puhkesi konflikti maaliskuussa 2015.
Aseiden toimittaminen alueelle, jossa aseita todistettavasti käytetään sotarikoksiin, rikkoo kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia ja useiden aseviejämaiden allekirjoittamaa asekauppasopimusta.
Aseita alueelle ovat viime aikoina toimittaneet muun muassa Australia, Belgia, Brasilia, Bulgaria, Tshekki, Ranska, Saksa, Etelä-Afrikka, Etelä-Korea, Turkki, Britannia ja Yhdysvallat.
Suomen hallitus päätti viime marraskuussa, että uusia lupia aseviennille Saudi-Arabiaan ja Arabiemiraatteihin ei myönnetä. Vientilupien lopettamisen taustalla on ulkoministeriön mukaan painanut erityisesti Jemenin hälyttävä humanitaarinen tilanne.
Päätös ei lopettanut Suomen aiemmin myöntämiä asevientilupia, joihin liittyy esimerkiksi varaosatoimituksia.
Myös Tanska, Hollanti ja Norja ovat ilmoittaneet, että ne eivät myönnä uusia asevientilupia Arabiemiraatteihin.