Archie Cruz kertoo, miten rikossyytteisiin päätynyt ilta eteni: "Poliisit saapuivat paikalle"

Muusikko Archie Cruzia syytetään neljästä rikoksesta autoalan tilaisuudessa tapahtuneessa välikohtauksessa. Nyt hän aikoo nostaa vastasyytteen pahoinpitelystä.

Muusikko Archie Cruzia, oikealta nimeltään Arttu Kuosmasta, 32, syytetään neljästä rikoksesta: kahdesta laittomasta uhkauksesta, kunnianloukkauksesta sekä järjestystä ylläpitävän henkilön vastustamisesta. 

Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet autoalan tapahtumassa Helsingissä 31. toukokuuta 2023.

Asia on tullut vireille Helsingin käräjäoikeudessa huhtikuussa. Helsingin käräjäoikeus vahvisti syytteet eilen MTV Uutisille. 

Syytteiden asianomistajia on kaksi, vuosina 1997 ja 1998 syntyneet miehet. Miehet työskentelivät tapahtumien sattuessa järjestyksenvalvojina.

Tapahtumat saivat alkunsa, kun Cruz poistettiin autoalan tapahtumasta kahden järjestyksenvalvojan toimesta.

MTV Uutisten tavoittaman Cruzin mukaan hän ei ole syyllistynyt kyseisiin rikoksiin, vaan tilanne olisi hänen mukaansa jopa päinvastainen.

Meillä on hyvin eri näkemykset tapahtuneesta, sillä minua kohtaan on käytetty voimaa, ja olen vain puolustanut itseäni, Cruz sanoo MTV Uutisille.

Olen itse soittanut tilanteessa hätäkeskuskukseen ja poliisit saapuivat paikalle. Kerroin heille pahoinpitelystäni. Lopulta lähdin kotiin tilanteen rauhoittamiseksi.

"Huusin apua"

Cruz kertoo olleensa tapahtumien sattuessa Kattilahallin ulkopuolella Helsingin Suvilahdessa kahden järjestyksenvalvojan kanssa. Silminnäkijöitä ei hänen tietojen mukaan tapahtumilla ole.

He heittivät minut kahdestaan maahan ja painoivat polvella minua maahan niin, että minun oli vaikea hengittää. Huusin tilanteessa apua, Cruz muistelee.

Sen sijaan hän ei tarkalleen muista, miten hän päätyi järjestyksenvalvojien kanssa ulos ja miksi hänet poistettiin tilaisuudesta, jossa oli tarjoiltu myös alkoholia.

En muista, miksi minua on pyydetty poistumaan tilaisuudesta, Cruz sanoo.

Olin jotain juonut, sillä alkoholia tarjoillaan tuollaisissa tilaisuuksissa kaikille. Olen saattanut soittaa suutani, jotain huutanut ja kironnut, kun olen kokenut, että minut on poistettu tilaisuudesta ilman perusteita.

Ilta-Sanomien haastatteleman toisen asianomistajan mukaa häiritsevästä käytöksestä ilmoitettiin Cruzille itselleen ja tätä pyydettiin poistumaan tilaisuudesta. 

Järjestyksenvalvojan mukaan silmin nähden päihtynyt Cruz poistui, mutta palasi myöhemmin uhmakkaana paikalle ja nimitteli järjestyksenvalvojia asiattomilla ilmauksilla.

Vastasyyte pahoinpitelystä

Sittemmin alkoholin elämästään jättänyt Cruz sanoo nostavansa vastasyytteet pahoinpitelystä. 

Hän kertoo voivansa todistaa häneen kohdistuneen pahoinpitelyn illan päätteeksi ottamansa valokuvan avulla.

Tämä on mielestäni jo ihmisoikeuskysymys ja kysymys siitä, kuinka eettistä toimintaa järjestyksenvalvojat tilanteessa harjoittivat. Ja että millä oikeudella he katsovat sopiviksi nostaa minua kohtaan syytteet? Cruz toteaa.

Aion nostaa vastasyytteet pahoinpitelystä, ja lähden taistelemaan täysin voimin. 

Cruzin mukaan hänellä oli pahoinpitelystä selvät jäljet kasvoissaan.

Toinen silmä oli vähän mustana, nenässä oli ruhje ja huulessa vekki.

Cruz ei ole huolissaan pelkästään syytteiden aiheuttamasta mahdollisesta mainehaitasta, vaan hänen mahdollisuuksistaan työskennellä ja keikkailla esimerkiksi Yhdysvalloissa, jos hän saisi rikostuomion.

Syyttäjä nosti syytteet viime kuussa, eikä asiassa ole vielä määrätty käsittelypäivää.

Mediapersoona Iida Vainion, 20, kanssa seurusteleva Cruz kertoo MTV Uutisille kuulleensa syytteistä vasta eilen, kun hän luki asiasta lehdestä. Cruzin rikossyytteistä uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat. 

Hän hankki ensitöikseen itselleen lakimiehen.

Minulle ei ollut tullut mitään papereita kotiin, joten oli ihan kamalaa lukea sitä lehdestä, Cruz sanoo.

Kuulin ylipäätään koko asiasta ensi kertaa viime syksynä, kun poliisi soitti ja kyseli tapahtumien kulusta. Sen jälkeen ei kuulunut mitään, joten luulin, että koko tapaus on loppuunkäsitelty.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja