Viime vuonna amerikkalainen PBS-kanava esitti dokumentin belgialaisesta 34-vuotiaasta Evasta, joka kärsi masennuksesta mutta oli muuten fyysisesti terve.
Dokumentissa Eva silittää lemmikkikoiraansa, kun van Hoey -niminen lääkäri saapuu hänen luokseen. Eva sanoo lääkärille olevansa valmis armokuolemaan eli avustettuun itsemurhaan.
Eva antaa halauksen hyvästiksi veljelleen ja tämän vaimolle, jotka eivät halua olla paikalla kuoleman koittaessa. Sitten Eva asettuu istumaan olohuoneen sohvalle, vetää hihan ylös ja on valmis pistokseen.
Ensimmäinen pistos vaivuttaa Evan syvään uneen. Toinen tappaa hänet.
Armokuolemien määrä yli 2000
Belgiassa tehtiin viime vuonna 2021 eutanasiaa eli armokuolemaa. Luku on suurin sitten eutanasian laillistamisen vuonna 2002.
Toissavuonna tapauksia oli 1924. Armokuolemien määrä on noussut tasaisesti vuosien myötä. Ensimmäisen kerran tuhannen tapauksen raja meni rikki vuonna 2011.
Eutanasiaa valvovan komitean puheenjohtajan Wim Distelmans mukaan armokuolemien määrä nousu voi heijastaa sitä, että lääkärit rekisteröivät eutanasiatapauksia aiempaa enemmän.
– Voi olla myös sellaisia eutanasiatapauksia, joita ei ole virallisesti julistettu eutanasiaksi, Disterlmans kertoi paikalliselle Belga-uutistoimistolle AFP:n mukaan.
Eutanasia myös lapsille
Belgia laajensi eutanasiakäytäntöjä vuonna 2014 siten, että armokuolema on sallittu myös kaikenikäisille lapsille, joilla on parantumaton sairaus.
Lapsen pitää lain mukaan olla kuitenkin kykenevä tekemään rationaalisia päätöksiä kohtalostaan. Belgiassa on käyty kiivasta keskustelua siitä, onko lapsi todella kykenevä päättämään omasta kuolemastaan. Naapurimaassa Hollannissa on 12-vuoden ikäraja armokuolemalle.
Belgiassa ei ole kuitenkaan pyydetty yhtään lupaa lapselle tehtävälle eutanasialle.
Eutanasia on sallittu myös Luxemburgissa mutta vain aikuisille. Sveitsissä lääkärit voivat avustaa armokuoleman haluavaa mutta itse eutanasia on edelleen laiton.