Uusi iPhone X on nyt ehtinyt olla käytössä vajaat kaksi viikkoa. Jo heti ensitunnelmien perusteella uusi iPhone-huippumalli oli helppo nostaa ylivoimaisesti historian parhaimmaksi iPhoneksi tällä kertaa uudessa mallissa tapahtuneen viime vuosia suuremman muutoksen jälkeen.
Saimme iPhone X:n testiin DNA:lta. iPhone X on saatavilla DNA:lta 64 gigatavun tallennusmuistilla hintaan 1 179 euroa tai 32,74 euroa / kuukausi (36 kk, yhteensä 1 178,64 euroa) ja 256 gigatavun tallennusmuistilla hintaan 1 349 euroa tai 37,46 euroa / kuukausi (36 kk, yhteensä 1 348,56 euroa).
Ruostumattomalla teräsrungolla ja lasipinnoilla varustetussa iPhone X:ssä on reunasta reunaan ulottuva 5,8 tuuman OLED HDR -näyttö, takana 12 megapikselin kaksoiskamera optisella zoomilla sekä edessä myös uuden Face ID -kasvontunnistuksen mahdollistava TrueDepth-kamerajärjestelmä.
Alla käydään läpi iPhone X:n parhaimmat ja huonoimmat puolet.
Parasta iPhone X:ssä
Aivan erinomainen näyttö
iPhone X:n näytön kuvanlaatu on erinomainen, eikä ole ihme että myös näyttöasiantuntija DisplayMate arvioi sen mittaustensa perusteella parhaimmaksi näytöksi mitä älypuhelimissa on nähty. Erinomaisen tarkkuuden ja väritoiston, hyvien katselukulmien sekä ensi kertaa iPhonessa käytettävän OLED-teknologian tuoman äärettömän kontrastin lisäksi näytössä on hyvää myös sen koko: kompaktin kokoisessa iPhonessa on nyt tarjolla suurikokoinen näyttö.
Uskomaton laatutuntuma
Apple on palannut iPhone X:ssä takavuosilta tuttuun ruostumattoman teräksen ja lasin yhdistelmään, mutta ennennäkemättömän onnistuneella tavalla. iPhone X tuntuu laadukkaimmalta älypuhelimelta, mitä olen itse käsissä saanut pitää. Etu- ja takalasi yhdistyvät pehmeästi, lähes saumattomasti, kylkiä kiertävään ruostumattomaan teräkseen, joka valkoisessa iPhone X:ssä on kiiltävän kromattu. Toisena värivaihtoehtona tarjolla on tummempi tähtiharmaa. Kokonaisuutena iPhone X tuntuu hyvin jykevältä, ja vankkaa laatutuntumaa vahvistaa myös laitteen paino.
Erittäin hyvä takakamera ja muotokuvilla vahvistettu etukamera
iPhone X:ssä on erinomainen kamera niin takana kuin myös edessä. Takakamerassa on tarjolla tuttu 2x optisen zoomin ratkaisu laajakulma- ja telelinssikameran yhdistelmänä, nyt iPhone X:ssä varustettuna optisella kuvanvakaimella molemmissa kameroissa. Kameroiden testaamiseen erikoistunut DxOMark on arvioinut iPhone X:n toisiksi parhaimmaksi kamerapuhelimeksi toistaiseksi heti Google Pixel 2 -puhelinten jälkeen. Valokuvissa iPhone X:n kamera nostettiin jopa parhaimmaksi. DxOMarkin arvioista voi olla montaa mieltä, mutta selvää on, että iPhone X:n kamera kuuluu nyt älypuhelinten parhaimmistoon. Tämän artikkelin lopusta löytyy myös muutamia iPhone X:llä kuvattuja esimerkkikuvia.
Etukamera on saanut iPhone X:ssä jo aiemmin myös takakamerasta tutun muotokuvatilan, joka on erityisesti selfie-kuvaukseen merkittävä lisä – erityisesti nyt uuden erilaisia valaistusefektejä mukaan tuovan muotokuvatilan myötä. Varsin hyvin toimiva muotokuvatila valaistusefekteineen nostaa muuten perushyvän etukameran omalle tasolle verrattuna muihin älypuhelimiin.
Kotipainikkeen korvanneet kosketuseleet
Jos iPhone X:stä pitäisi valita yksi lempiominaisuus, olisi oma valintani kotipainikkeen korvautuminen uusilla kosketustoiminnoilla. Siirtyminen sovelluksista kotinäkymään näytön alareunasta ylös pyyhkäisemällä tuntuu erillistä painiketta helpommalta ja luontevammalta. Samoin edellisiin sovelluksiin paluu ja kahden sovelluksen välillä hyppely käy nyt paljon aiempaa kätevämmin näytön alareunassa sivuittain pyyhkäisemällä. Muutokset tekevät iPhone X:n jokapäiväisestä käytöstä paljon aiempaa mukavampaa.
Face ID:n saumattomuus
Suuremman näytön ohella iPhone X:n merkittävin uudistus on sormenjälkitunnistuksen korvannut Face ID. Parasta Face ID:ssä on sen saumattomuus: kasvontunnistusta ei tarvitse juuri ajatella, vaan se toimii peruskäytössä lähes aina riittävällä nopeudella, lähes huomaamatta. Omassa käytössäni Face ID ohittaa mukavuudessa sormenjälkitunnistuksen. Kokeilujen perusteella Face ID toimii laajasti myös aurinkolasien kanssa, kuin myös erilaisten päähineiden ja kaulaliinojen kanssa. Tunnistus onnistuu lähes poikkeuksetta joka kerta ilman tarvetta pääsykoodin syöttämiselle.
Huonointa iPhone X:ssä
Face ID ei toimi kaikilla täydellisesti
Itselläni Face ID toimii erittäin hyvin, mutta tilanne ei ole aivan samanlainen kaikilla iPhone X -käyttäjillä. Sekä vierekkäin vertailtuna että verkossa olen nähnyt kasvontunnistuksen toimivan joillakin muilla huomattavasti heikommin, mahdollisesti hitaammin sekä ainakin epävarmemmin, jolloin tunnistus ei monestikaan onnistu. Face ID:ssä vaikuttaisi olevan jonkin verran eroa käyttäjän ulkonäön tai sitten käyttöönotossa tehtävän alkuskannauksen olosuhteiden mukaan.
Lisäksi verkossa on nähty raportteja, joissa perheenjäsenet ovat pystyneet avaamaan iPhone X:n Face ID -kasvontunnistuksella. Ainakin osassa näistä iPhone X on oppinut tunnistamaan rinnalla väärän henkilön, kun epäonnistuneen Face ID -tunnistuksen jälkeen on syötetty oikea pääsykoodi. Näissä tapauksissa puhelin huomioi pikku hiljaa väärän henkilön kasvomallin alun perin tallennetun rinnalla. Face ID:n käytössä oppivuuden tarkoitus on auttaa sitä tunnistamaan käyttäjä, vaikka ulkoasussa tapahtuisi muutoksia, mutta tällä hetkellä järjestelmä vaikuttaa kenties liiankin oppivalta.
Ohjauskeskus jäi muutosten uhriksi
Kuten edellä mainittu, tekevät kotipainikkeen korvanneet kosketuseleet iPhone X:n käytöstä huomattavasti mukavampaa. Valitettavasti sääntöön on poikkeus. Aiemmin näytön alareunasta ylös pyyhkäisemällä esiin tullut ohjauskeskus on joutunut tekemään tilaa ja siirtymään – iPhone X:ssä sen saa esiin näytön oikeasta yläkulmasta alaspäin pyyhkäisemällä. Tämä on useimmissa tilanteissa hieman hankalaa ilman kahden käyttämistä ja lopputuloksena helpoista pikavalinnoista on tullut asteen verran vaikeampia pikavalintoja.
Myyntipakkauksessa tehoton laturi
Apple toimittaa myös iPhone X:n kanssa myyntipakkauksessa saman 5 watin laturin, joka on tuttu iPhone-paketeista alusta asti. Tämä on erityisen ärsyttävää nyt, kun iPhone X tukee nopeampaa pikalatausta. Useimmat muut valmistajat toimittavat omien älypuhelintensa mukana asianmukaisesti niiden lataamiseen soveltuvan pikalaturin, mutta Apple ei. Tältä osin Apple elää yhä menneisyydessä.
Kaikkia sovelluksia ei vielä optimoitu uudelle näytölle
Osa merkittävistäkin, erittäin laajasti käytetyistä sovelluksista on vielä ilman erillistä tukea iPhone X:n näytölle tämän arvostelun julkaisuhetkellä. Näitä ovat muun muassa useimmat Google-sovellukset, Spotify sekä esimerkiksi Nordea-sovellukset. Nämä sovellukset näkyvät iPhone X:n näytöllä niin, että pystyasennossa ylä- ja alapuolelle jää merkittävästi tyhjää käyttämätöntä mustaa tilaa. Toisaalta monet sovellukset on jo optimoitu, eikä työ ole useimmissa sovelluksissa kovin suuri sen kehittäjälle, joten tilanne paranee todennäköisesti varsin nopeasti.
Suurempaa näyttöä ei täysin hyödynnetä
iPhone X:n 5,8 tuuman näyttö on huomattavasti kookkaampi kuin aiemmat 4,7 tuumaa iPhonessa. Suurempaa kokoa ei kuitenkaan täysin hyödynnetä, sillä Apple on päätynyt pyhittämään näytön alareunan sovelluksissa viivalle, joka viestii näytön alareunasta pääsevän pyyhkäisemällä kotinäkymään. Tämä ei ole täysin epäonnistunut ratkaisu, sillä joissakin tilanteissa aivan näytön alareunaan sijoitetut toiminnot, kuten näppäimistö olisivat epäkäytännöllisiä. Useimmiten kuitenkin viiva sekä sen alue näytön alareunassa ovat täysin turhia. Veikkaan, että Apple muuttaa tätä ensi syksyn iOS 12:ssa, kunhan kotipainikkeen poistumiseen ovat ihmiset ehtineet ensin tottua.
Muuta mainitsemisen arvoista
Animojit ovat hauskoja, mutta…
Ehdottomasti hauskin uusi juttu iPhone X:ssä ovat animoidut emojit, eli Animojit. Kaksitoista erilaista Applen valitsemaa emojia saa liikkumaan omien kasvojen liikkeiden mukaisesti, ja äänen kera voi nauhoittaa 10 sekunnin mittaisia pätkiä. Animojit ovat kuitenkin tarkoitettu lähetettäväksi vain iMessage-viesteinä. Animojeja on kiva kokeilla ja esitellä, mutta eivät vaikuta niin suurelta jutulta, että ne saisivat houkuteltua siirtymään muista viestisovelluksista Applen Viestit-sovellukseen, jossa iMessaget toimivat vain Apple-käyttäjien kesken.
Akunkesto hyvällä tasolla
iPhone X:ssä on 2 716 milliampeeritunnin akku, joka on näin kapasiteetiltaan hieman iPhone 8 Plussaa suurempi. Applen itsensä mukaan akku kestäisi käytössä 2 tuntia pidempään kuin iPhone 7:ssä, mutta tämä tuntuu hieman optimistiselta arviolta todellisuuteen nähden. Joka tapauksessa akunkesto on aivan hyvällä tasolla ja vastaa iPhone 7:ää tai on hieman sitä parempi. Joka yö puhelin kuitenkin kannattaa edelleen ladata, sillä toisesta päivästä ei iPhone X:llä selviä ellei käyttö ole kumpanakin päivänä hyvin vähäistä.
Langaton lataus ja pikalataus vihdoin mukana
Viime vuonna iPhone 7 -arvostelussa yhdeksi puutteista, ja huonoimmista puolista, nousi pikalatauksen ja langattoman latauksen puute. Nämä Apple on nyt vihdoin ratkaissut, kun iPhoneihin on saatu muista puhelimista jo vuosia tuttuja ominaisuuksia. Langatonta latausta iPhone X tukee pian 7,5 watin teholla, jota voidaan pitää riittävänä. iPhone X:ssä langaton lataus vaikuttaa toimivan hieman iPhone 8 -puhelimia laajemmalta alueelta, jolloin puhelimen asettamiseen latausalustalle ei tarvitse kiinnittää yhtä paljon huomiota.
Ei tietenkään kuulokeliitäntää
Apple jätti perinteisen kuulokeliitännän pois jo viime vuoden iPhone 7 -puhelimistaan. Sittemmin ratkaisu on yleistynyt myös monissa Android-puhelimissa, vaikka samalla tietyt valmistajat puolustavat yhä 3,5 millimetrin liitännän etuja entistä pontevammin. Suurin ongelma puuttuva kuulokeliitäntä on, jos puhelinta pitäisi ladata saman aikaan kuin kuuntelee musiikkia langallisilla kuulokkeilla. Lisäksi adapterien tarve voi vaikeuttaa elämää, jos niitä tarvitsee useampia eikä vain yhtä yksittäisten kuulokkeiden liittämiseen. Mutta jos käyttää puhelimen mukana tulevia kuulokkeita tai on jo siirtynyt langattomaan tulevaisuuteen, jää perinteinen kuulokeliitäntä jo unohduksiin.
Kannattaako hankkia?
iPhone X on ylivoimaisesti paras iPhone mitä on toistaiseksi nähty. Sen näyttö on erinomainen, kuten myös kamerat. Face ID on riittävän hyvä Touch ID:n korvaaja, ja useimmissa tilanteissa sen saumaton toiminta peittoaa selvästi sormenjälkitunnistuksen käytettävyydessä. Jo nyt Face ID saa sormenjälkitunnistuksen tuntumaan vanhanaikaiselta ja turhalta lisävaiheelta puhelimen käytössä.
iPhonen käyttö on iPhone X:n suuremman näytön ja kotipainikkeen poistumisen myötä muuttunut merkittävästi, mutta parempaan suuntaan. Uudet kosketuseleet ovat kokonaisuutena onnistunut paketti, vaikka ohjauskeskukseen onkin hankalampi avata.
Ohjelmistossa iPhone X:n suuremmasta näytöstä ei saa vielä kaikkea hyötyä irti – osittain Applen tekemien ratkaisujen ja osittain päivityksiä vielä odottavien sovellusten takia.
Ilahduttavaa on, että viime ja tänä vuotena iPhonesta on poistunut monta puutetta, kun stereokaiutinten ja vedenkestävyyden jatkoksi tänä vuonna uusissa iPhoneissa mukaan tulivat tuki myös langattomalle ja pikalataukselle.
Vielä hetki sitten lähimaksamisen puute oli yksi iPhonen suurimmista heikkouksista Suomessa, mutta Apple Payn Suomeen tulon myötä tämäkin korjaantui.
iPhone X on nyt aivan erinomainen älypuhelin. Se ei ole välttämättä vain paras iPhone, vaan myös aivan paras älypuhelin mitä on nähty. Valinta iPhonen ja Androidin välillä on nykypäivänä pitkälti makukysymys, mutta ainakin iPhone X on nostanut haasteen Android-puhelimille uudelle tasolle.
Hinnat, 1 179 tai 1 349 euroa, jotka iPhone X:stä joutuu maksamaan ovat kuitenkin myös korkeita.
Jopa iPhone 7:stä päivittäjälle iPhone X:ssä on kuitenkin tarjolla poikkeuksellisen paljon uutta ja parempaa, saati sitten sitä vanhemmista iPhoneista. iPhone 7:stä iPhone 8:aan tai iPhone 8 Plussaan siirtyminen tuntuu järjettömältä, kun rinnalla on vaihtoehtona iPhone X.
iPhone 6, iPhone 6s ja iPhone 7 -sukupolvien jälkeen iPhone X aloittaa nyt uuden ajanjakson iPhone-mallistossa – ja heti varsin vahvalla suorituksella.
---
Alla vielä muutama iPhone X:llä otettu muokkaamaton valokuva. Sisällönhallintajärjestelmämme pakkaa alla näkyviä kuvia varsin rankasti, joten kuvien yksityiskohtia kannattaa tarkastella täysikokoisina.