Ammattilaisten mukaan jokainen meistä törmää kerran elämässään narsistiin. Persoonallisuushäiriöiset ihmiset ovat tulleet asianajaja Markku Salolle työn kautta tutuiksi. Salo tunnistaa narsistin ja tietää hänen toimintatapansa.
Asianajaja Markku Salo on ollut viimeisten kahdeksan vuoden aikana mukana kolmessasadassa oikeustapauksessa, jossa vastapuolena on Salon päämiehen arvion mukaan ollut persoonallisuushäiriöinen ihminen. Salo on perehtynyt kyseisiin ihmisiin, niin sanottuihin narsisteihin, siinä määrin, että kirjoitti aiheesta viime vuonna kirjan.
− Kun kohtasin narsistisen henkilön ensimmäistä kertaa oikeudessa, ihmettelin, mistä asiassa oli oikein kyse. Ryhdyin tutustumaan kirjallisuuteen. Vähitellen aloin ymmärtää heidän käytöstään, Salo kertoo.
Narsismi ja narsistiset ihmiset ovat olleet viime vuosina runsaasti julkisuudessa esillä. Ammattilaisten mukaan jokainen meistä törmää kerran elämässään narsistiin. Salo itse käyttäisi mieluummin termiä "mahdoton ihminen".
− Eräs tuomioistuin käytti tätä ilmaisua pitkään, tarkoittaen juuri narsisteja. Silloin ilmiölle ei ollut vielä muuta nimeä.
90 prosenttia narsisteista miehiä
Oikeuteen asti menevissä tapauksissa yhdeksän kymmenestä persoonallisuushäiriöisistä ihmisistä on miehiä. Heidän toimintatapansa ovat Salolle tuttuja.
− Kun kyse on parisuhteesta, kuvio on selkeä. Ensin koukutetaan nainen ja mahdollisesti saatetaan hänet raskaaksi. Sitten käytös muuttuu täysin. Narsisti alkaa moittia, alistaa ja jopa pahoinpidellä kumppaniaan, Salo kertoo.
Nainen alistuu herkästi piinan alla ja alkaa vähitellen kokea olevansa itse syyllinen kumppaninsa käytökseen. Narsisti itse on sitä mieltä, että hän omistaa naisensa.
− Jos perheessä on narsisti, hänen toimintansa vaikuttaa yhteensä noin viiteenkymmeneen ihmiseen, Salo kuvaa ongelman laajuutta.
Myös Salo on kohdannut työnsä kautta uhkailua persoonallisuushäiriöisten ihmisten taholta.
− Olen kokenut niin sanottua vihjailevaa uhkailua. Aluksi se meni ihon alle, mutta kaikkeen tottuu.
Esiintyvä taiteilija ei ole narsisti
Nykyään narsistin leima lyödään helposti sellaisen ihmisen otsaan, joka haluaa olla esillä. Narsistin ulkoista olemusta kuvaillaan määritteillä "komea, sosiaalisesti lahjakas, valloittava". Salo ei allekirjoita stereotyyppisiä puheita.
− Narsistit ovat kaiken näköisiä ja kokoisia, ja heitä löytyy kaikista yhteiskuntaluokista, Salo painottaa.
Erityisesti moni esiintyvä taiteilija tuntuu mieltyneen narsisti-termiin. Terve narsismi on osa taiteilijan olemusta, he sanovat.
− On ajatusharha väittää, että taiteilijat ja julkkikset ovat pääsääntöisesti narsisteja, vaikka sellaisia heidän joukossaan tietysti on. Se, että haluaa esiintyä työkseen, ei tee ihmisestä narsistia. Mielestäni ei ole ylipäätään olemassa mitään tervettä narsismia, Salo painottaa.
Studio55/Jenni Kokkonen