Agentti Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä myrkytysyritys on kirvoittanut reaktioita myös Venäjällä. Aleksanteri-instituutin Markku Kangaspuron mukaan tapaus toimii venäläisessä sisäpolitiikassa osoituksena lännen vihamielisyydestä.
Britannian pääministeri Theresa Mayn eilen parlamentilleen pitämä puhe on saanut Venäjän ylimmän johdon reagoimaan Salisburyn myrkytystapaukseen.
Juttu jatkuu videon jälkeen.
1:15:16
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov vastasi Mayn puheeseen sanomalla, ettei Venäjällä ole mitään tekemistä tapauksen kanssa ja että väitteet Venäjän osallisuudesta ovat ”roskaa”.
Lisäksi Lavrov totesi, ettei Mayn vaatimukseen reagoitaisi ennen kuin Venäjä pääsisi käsiksi myrkkynäytteisiin ja ilmoitti Venäjän olevan valmis yhteistyöhön kemiallisten aseiden kieltosopimuksen puitteissa kymmenen päivän aikataulussa.
Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro kertoo Venäjän reagoineen varsin odotetusti – kieltämällä osallisuutensa.
– Pääviesti on ollut se, että venäläiset ovat heittäneet pallon takaisin ja vaatineet Britanniaa todistamaan sen, että Venäjä on myrkytyksen järjestämiseen osallinen, Kangaspuro tiivistää.
May vaati puheessaan Venäjää antamaan täyden selvityksen agentti Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä myrkyttämisen yrityksestä. Selvityksen tulisi tapahtua tiistaiyöhön mennessä, tai Britannia reagoi ”suurella määrällä toimia”.
– Kyllähän tässä sellainen asetelma on rakentunut, että Venäjä ja Britannia ovat väistämättä ajautumassa vastakkain kriisiin, Kangaspuro puntaroi.
Mayn puhetta nimitetty ”sirkusesitykseksi”, Putin vaitonainen
Venäjän presidentti Vladimir Putin ei ole toistaiseksi juurikaan puhunut tapauksesta julkisesti. BBC:n toimittaja kysyi tänään maataloustapahtumassa Lounais-Venäjällä vierailleelta Putinilta, onko Venäjä myrkytyksen takana.
– Olemme täällä kiireisiä maatalouden parissa. Tavoitteena on luoda hyviä olosuhteita ihmisille, ja sinä kysyt tragedioista. T Selvittäkää tapaus kunnolla siellä (Britanniassa), sitten voimme keskustella tästä, Putin vastasi välinpitämättömän oloisena.
Venäjän ulkoministeriössä tapaukseen reagoitiin aluksi kepeästi. Tiedottaja Maria Zaharova nimitti Mayn puhetta sirkusesitykseksi ja puhui myrkytystapauksesta ”satuna”. Tilanteelle irvailtiin myös ulkoministeriön virallisella Twitter-tilillä.
Tiistaipäivän aikana äänenpainot kuitenkin synkkenivät. Ministeriöstä todettiin Venäjän osallisuutta koskevien syytösten olevan provokaatioita.
”Uhkaukset Venäjän vastaisista sanktioista eivät tule jäämään vastauksitta”, ulkoministeriö totesi tiedotteessaan.
”Yksi sadoista esimerkeistä”
Maan media on Kangaspuron mukaan uutisoinut aiheesta kahtiajakoisesti.
– Venäläinen media on toisaalta uutisoinut itse tapahtumasta suhteellisen tarkastikin, länsimaista mediaa referoiden. Toinen yhtä keskeinen pohjavire on kuitenkin ollut se, että on pyritty asettamaan kyseenalaiseksi, että Venäjä voisi olla mitenkään sekaantunut tähän kysymykseen.
Venäjän presidentinvaalit järjestetään tänä sunnuntaina. Kangaspuro ei näe myrkytystapauksella suoraa yhteyttä vaaleihin, mutta uskoo tilanteen pelaavan sisäpoliittisesti vallitsevan hallinnon pussiin.
– En oikein jaksa uskoa niin pitkälle menevään salaliittoteoriaan, että tapaus olisi vaaleja varten järjestetty. Kyllähän tämä toimii silti Venäjän sisäpolitiikassa ja mediailmastossa siten, että tämä on yksi sadoista esimerkeistä, jotka osoittavat, kuinka vihamielisesti länsi suhtautuu Venäjää kohtaan, Kangaspuro sanoo.
Trumpkin reagoi
Myös Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on reagoinut myrkytyksiin. Trump aikoo keskustella Theresa Mayn kanssa aiheesta vielä tänään.
– Todisteiden perusteella kuulostaa siltä, että se oli Venäjä, Trump kommentoi.
Myös Yhdysvaltojen tänään potkut saanut ulkoministeri Rex Tillerson totesi päivällä luottavansa täysin Iso-Britannian arvioon siitä, että Venäjä on tapahtumien takana.
– Vastuullisten – sekä rikoksen tehneiden että sen järjestäneiden – pitää kohdata vakavat seuraukset, Tillerson jyrähti.