Yhdysvaltalaistohtori on huolissaan siitä, että ihmiset luottavat sokeasti liikuntasovelluksiin, jotka eivät perustu tieteeseen.
Yhdysvaltalaisen Johns Hopkinsin yliopiston tohtori Greg Hagerin mukaan hyvin harva liikuntasovellus perustuu tieteelliseen näyttöön. Mies on erityisen kriittinen sovelluksia ja laitteita kohtaan, jotka asettavat päivittäiseksi tavoitteeksi 10 000 askeleen ottamisen.
– Miksi 10 000 askelta on niin tärkeää? Mikä siinä kymmenessä tuhannessa on niin hienoa? mies ihmetteli tiedeseura American Association for the Advancement of Sciencen vuosikokouksessa.
Hyvät sovellukset vain tutkimuskäytössä
Hagerin mukaan monissa yhteyksissä käytetty askeltavoite ei välttämättä ole paras vaihtoehto aivan kaikille.
– Vuonna 1960 Japanissa miesten todettiin kävelevän päivässä keskimäärin 10 000 askelta ja polttavan noin 3000 kaloria, joten tämän ajateltiin sopivan kaikille keskivertoihmisille. Mutta onko se oikea luku kaikille tässä huoneessa? Kuka tietää?
Tutkittuaan satoja terveyssovelluksia Hager kertoo löytäneensä vain viisi, joille oli olemassa tieteellistä pohjaa. Kuitenkaan mikään näistä tieteeseen perustuvista sovelluksista ei ollut suuren yleisön saatavilla, vaan ne kaikki olivat tutkimuskäytössä. Mies kehottaakin ihmisiä suhtautumaan kriittisesti askelmittareihin ja liikuntasovelluksiin.
– Mielestäni sovelluksista voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Olen varma, että nämä sovellukset aiheuttavat ongelmia.
– Miten voit ilman tieteellistä näyttöä kertoa, että jokin näistä sovelluksista on hyvä sinulle? Ne voivat olla jopa vaarallisia, Hager toteaa.
Lähde: NewsSky
***
0:49