Irakissa Mosulin kaupungin valtaamisyrityksen pelätään johtavan valtavaan humanitaariseen kriisiin. Suuroperaatio kaupungin valtaamiseksi takaisin äärijärjestö Isisiltä alkoi viime yönä.
Mosulissa arvioidaan olevan ainakin miljoona ihmistä. Kaupunki on ainoita jäljellä olevia merkittäviä Isisin tukikohtia Irakissa.
Irak-asiantuntija Hussein al-Taee kertoo MTV Uutisille, että Mosulin valtaaminen takaisin Isisiltä on hyvin vaikea ja monimutkainen operaatio, jota on valmisteltu jo yli vuoden verran.
Länsiliittouma on tukenut Irakin armeijan johtamaa hyökkäystä. Al-Taee kertoo, että kyseessä on ollut tervetullut tuki.
Mosul on Isisin viimeinen merkittävä tukikohta Irakissa. Al-Taeen mukaan Isis joutuu muuttamaan suunnitelmiaan.
-Isisille merkittävä vetovoima on ollut se, että sillä on kalifaatti toisin kuin toisilla terrorijärjestöillä. Tässä vaiheessa tämä poistuu Irakista, jolloin Isis vääjäämättä muuttaa suunnitelmiaan. Jää nähtäväksi mitä Isis sitten päättää tehdä. Todennäköisesti se muuttuu al-Qaidan näköiseksi järjestöksi, al-Taee pohtii.
Hänen mukaansa uuden Isistä vastaavan järjestön syntymisen estäminen on mahdollista.
-Irakissa voidaan systemaattisesti tehdä työtä siten, että jokainen Irakin kansalainen tuntee olevansa ykkösluokan kansalainen, siten että alueille ei jää tarvetta ottaa oikeutta omiin käsiinsä.
Soini: Isis on ahtaalla
2:11
Ulkoministeri Timo Soini kommentoi Mosulin ja Aleppon vakavaa tilannetta MTV Uutisille Luxemburgista, jossa hän on parhaillaan muiden EU:n ulkoministerien kanssa. Soini toteaa, että Isis on nyt ahtaalla.
-Hyökkäys on tietenkin valtava riski niille 1,5 miljoonalle siviilille, joita siellä (Mosulissa) on ja varmaankin kaupungin valtaamiseen menee aikaa.
Soinin mukaan tilanne merkitsee sitä, että alueella on kaikki epävakauden elementit.
-Tämä ei ole ollenkaan yksinkertainen asia. Kyllä Mosul ja Aleppo tulevat näkymään pakolaisuutena. Nyt olisi hyvä valmistautua siihen, että voitaisiin auttaa hädässä olevia siellä lähellä kotiseutua. Se olisi kaikkien etu, Soini kommentoi
Soini toteaa epäilevänsä, että pahempaakin on vielä tulossa.
-Ei tässä muuta voi sanoa, että pommitusten ja siviilien tappamisen on loputtava ja Suomi tukee kaikkia niitä pyrkimyksiä tilanteen ratkaisemiseksi. Ikävä kyllä tämä ei ole helpottamassa ja tappaminen jatkuu. Kyllä minua tämä kansainvälisen yhteisön saamattomuus myös typerryttää.