E-koodit, säilöntäaineet, keinotekoiset makeutusaineet… Miten syödä tänä päivänä terveellisesti, kun varoituksia tulvii joka puolelta?
Ruokien lisäaineet ovat nousseet viime aikoina tapetille. Kylmä hiki kohoaa yhden jos toisenkin kuluttajan ohimoille. Yhtäkkiä tutut ja turvallisina pidetyt tuotteet ovatkin pahasta.
Ravitsemusterapeutti Anette Palssa pitää nykyistä keskustelua periaatteessa hyvänä herätyksenä kuluttajille.
− Tuskin ihmiset ovat oikeasti niin sokeita, etteivät he ole tajunneet, ettei eineslihapullissa ole paistijauhelihaa!
Palssa lisää, että esimerkiksi lisäaineita on käytetty aina. On kuitenkin eri asia, onko kyseessä luontainen, luontaisenkaltainen vai keinotekoinen lisäaine. E-koodien ymmärtäminen vaatii lisäainelukutaitoa.
Säilöntäaineilla on vielä jollain tapaa järkeenkäypä funktio. Kun aletaan puhua ruuan värin ja maun muokkaamisesta, jokaisen on hyvä havahtua.
− Jos kääretorttu säilyy 3−4 kuukautta, se panee kyllä miettimään. E-koodiavain olisi ainakin hyvä printata netistä, Palssa sanoo.
Vastuu sekä tuottajalla että kuluttajalla
Palssa muistaa opiskeluajoiltaan 15 vuoden takaa, miten suuntauksena oli saada "ikuisesti säilyvät" paahtoleivät markkinoilta pois. Ja kyllä, leipien lisäaineet toden totta vähenivät.
− Nyt olemme menneet taas takaisin vanhaan. Ei ehkä ikuisesti säilyviin, mutta esimerkiksi eräässäkin runsaskuituisessa leivässä lisäaineita on viisi.
Vastuu on osaltaan tuottajalla, mutta myöskään kuluttaja ei voi julistautua syyttömäksi kehityksen suhteen. Ristiriita vallitsee sen välillä, mitä kuluttaja haluaa ja mitä hän ostaa.
− Kuluttaja haluaa pehmeää, runsaskuituista, valmiiksi viipaloitua leipää. Jos hän myös haluaa, että myyntiaika on enemmän kuin yksi päivä, lisäaineita on pakko lisätä. Se on kuluttajan valinta, Palssa painottaa.
Yhtä lailla lihatiskit ovat kadonneet monista kaupoista, koska niiden tarjonnalle ei ole kysyntää. Muutos on tapahtunut 20 vuoden aikana. Palssa uskoo kaikesta huolimatta, että kehitys saadaan käännettyä takaisin parempaan suuntaan.
− Jos kaiken turhankin uutisoinnin seurauksena ostaisimme kuluttajina enemmän normaalia ruokaa, rupeaisi valikoima ja saatavuus parantua.
Tutustu Keventäjien nettisivuihin
Kuva: Colourbox.com
Studio55.fi/Jenni Kokkonen