Meghan Marklen ja prinssi Harryn häiden selostaja Aino Huilaja ja Kruununvartija-blogin kirjoittaja Marika Lehto vierailivat Huomenta Suomessa pohtimassa tulevia kuninkaallisia häitä.
VIDEO: Meghan Markle – Hollywoodista hoviin
Prinssi Harryn ja Meghan Marklen kuninkaallisia häitä vietetään lauantaina 19. toukokuuta. Pariskunta vihitään St. Georgen kappelissa ja hääjuhlia tanssitaan Windsorin linnassa.
Häiden aattona 18. toukokuuta Huomenta Suomessa vierailivat MTV Uutisten toimittaja Aino Huilaja sekä Kruununvartija-blogin kirjoittaja Marika Lehto. Huilaja selostaa AVA-kanavalla lauantaina 19. toukokuuta klo 13 alkavan suoran lähetyksen hääjuhlasta.
Lehdon mukaan se, että Marklesta tulee osa kuningashuonetta on erittäin merkityksellistä sekä erityislaatuista. Markle on taustoiltaan täysin erilainen, kuin kukaan muu Ison-Britannian kuninkaalliseen perheeseen liittynyt jäsen.
– Kyllähän tämä kertoo aikojen muutoksesta. Meghan on ensimmäinen eronnut, puoliksi tummaihoinen jäsen, joka naidaan Britannian kuningashuoneeseen. On huomionarvoista, että muutama vuosikymmen sitten tämä ei olisi voinut tapahtua.
Marklen ja prinssi Harryn avioliitto kuvastaa Lehdon mukaan sitä, kuinka yhteiskunta sekä Ison-Britannian kuningashuone ovat muuttuneet ajan myötä. Lehto kertoo, että kuningashuoneelle keskeisin kysymys onkin, kuinka historiallinen järjestelmä pystytään tuomaan nykypäivään sekä kuinka sitä voidaan muuttaa, jotta ihmiset pitäisivät sitä vielä olennaisena osana yhteiskuntaa.
– Luulen, että Meghan Markle tällä erilaisella taustallaan oikeastaan vaan auttaa siinä. Itsenäisenä naisena, etnisesti erilaisena hän tuo ihan uutta samaistumispintaa brittihoviin.
LUE MYÖS: Kuninkaallisten häiden aikataulu julki! Prinssi Harryn ja Meghan Marklen hääpäivä
Huilaja kertoo seuranneensa viime aikoina muun muassa sitä, millainen hovin suosio tällä hetkellä on Iso-Britanniassa. Tasavaltaa puolustava tasavaltalaisliike teetti viimeisimmän kyselyn hovin suosiosta ja sen tulokset olivat tulleet tällä viikolla.
– Siinä taisi olla suurinpiirtein niin, että yli kuusikymmentä prosenttia kannattaa tällä hetkellä monarkiaa ja itse asiassa kuningatar Elisabetia. Sehän on hyvin henkilöitynyt nyt häneen, Huilaja kertoo.
Huilajan mukaan prinssi Charlesin suosio sen sijaan on selkeästi romahtanut, mikäli verrataan kuningatar Elisabetiin. Huilaja kertoo, että tässä on kyse siitä, että valta Iso-Britanniassa tulee todennäköisesti vaihtumaan lähivuosien aikana.
– Elisabet on nyt kuitenkin jo yli 90-vuotias, niin miten käy monarkialle Briteissä?
Marklen ei odoteta muuttavan hovin konservatiivisia tapoja vapaampaan suuntaan. Järjestelmää on hankala yhden, ulkopuolelta tulevan, naisen lähteä Huilajan mukaan muuttamaan. Samalla Markle joutuu luopumaan vahvoista kannanotoistaan.
– Hän on aikaisemmin julistanut olevansa feministi, vastustavansa Donald Trumpia, on selvää, että kuninkaallisessa roolissa tällaisia kannanottoja ei voi enää tehdä. Ja se on yksi mielenkiintoisimmista kysymyksistä, että miten hän sopeutuu siihen, että hänen sananvapautensa tai keinonsa vaikuttaa on hyvin erilainen jatkossa. Jää nähtäväksi miten hänen kaltaistaan elämää elänyt nainen sopeutuu niin ahtaaseen rooliin, Lehto sanoo.
Häälaskuri