Tuntuuko työnteko turhauttavalta ja tylsältä, ja odotatko uutta työpäivää innon sijaan inholla? Työterveyslaitoksen tutkija Jari Hakanen neuvoo, kuinka voit tuunata työstäsi hohdokkaamman.
Työn "tuunaaminen" on työn yksilöllistä muokkaamista innostavammaksi. Vaikka työn johto ja organisaatio yhä määrittävät mitä ja miten työtä tehdään, Työterveyslaitoksen vanhempi tutkija Jari Hakanen uskoo tänä päivänä lähes jokaisen pystyvän vaikuttamaan työnsä tekemisen tapoihin.
Korjaa asennetta
Jokaiselle tuttuna esimerkkinä työtään tuunaavista duunareista Hakanen mainitsee tarjoilijat ja sen, kuinka eri tavoin he voivat suhtautua asiakkaisiin. Toiset omistautuvat tekemään ravintolavierailusta onnistuneen kokemuksen sekä asiakkaalle että itselleen, kun taas toiset tyytyvät tekemään vain välttämättömimmän.
– Toinen hyvä esimerkki ovat bussikuskit, jotka tervehtivät jokaista matkustajaa riippumatta siitä, tuntevatko he tämän. Työnkuvassa tätä ei määritellä, mutta he itse tekevät työstään mielekkäämpää itselleen ja asiakkaille.
Pyydä palautetta
Palaute, apu ja tuki lisäävät työn mielekkyyttä. Moni kaipaa enemmän palautetta tekemästään työstä, mutta ei kuitenkaan toimi asian eteen aktiivisesti itse.
– Se, mitä jokainen voi tehdä, on että menee esimiehensä luokse ja kysyy, miten on kehittynyt ja miten etenee työssään, Hakanen rohkaisee.
Hanki uusia haasteita
– Voit myös vapaaehtoisesti lisätä oman työsi haastavuutta ja vaativuutta. Tartutko uusiin tehtäviin? Hakanen haastaa.
Usein puhutaan ongelmana vain siitä, että ihmisillä on liikaa työtä ja myös muutosten mukanaan tuomista pulmista. Uudet hankkeet ja näkökulmat voivat kuitenkin virkistää.
Hakanen sanoo ihmisten viihtyvän työssä, jossa he voivat käyttää omia vahvuuksiaan. Mikäli oma alasi ei enää tunnu ihan oikealta, mutta et uskalla lähteä uudellekaan uralle, voit miettiä, voisiko nykyiseen työhön saada uutta sisältöä.
Hakanen kehottaa myös miettimään, voisiko omaan työhönsä saada uusia näkökulmia ja haasteita koulutuksen kautta ja opettelemalla uutta.
Tunne työsi tärkeys
Työnteko maistuu paremmin, kun tietää panoksellaan olevan merkitystä. Ihminen haluaa olla osa isompaa kokonaisuutta.
– Onko työni turhaa papereiden siirtelyä mappeihin, vai näenkö, miksi olen tärkeä osa organisaatiota? Hakanen kysyy.
Jokaisen tulisi kokea työnsä tärkeäksi ja tarkoituksenmukaiseksi.
Suostu hyvään
Tulehtuneessa ilmapiirissä työskentely tuntuu usein tuskaiselta, vaikka työ muuten olisi kuinka innostavaa hyvänsä. Joitain asioita ei voi muuttaa, mutta jokainen voi tarkastella omaa suhtautumistaan.
– Jokainen voi pohtia, miten rakentavasti ja aikuisesti itse toimii työkavereitaan kohtaan, esimerkiksi osallistuuko puhumaan pahaa toisista. Jos taas taipumus on aina valittaa, voisiko työpaikan ongelmista puhua rakentavammin?
Hakanen kehottaa myös suostumaan hyvään, sillä negatiivisuus usein nakertaa omaakin työmoraaliamme.
– Jos olet esimerkiksi päättänyt, että esimies on mäntti, suostutko antamaan hänelle mahdollisuuden kehittyä ja oppia työssään?
Kun omasta työstään saa mieluisampaa, tarttuu innostus usein muihinkin. Hyvä lisää hyvää myös työpaikalla.
Studio55.fi/Milja Atu
Kuvat: Colourbox.com