Osa ihmisistä kokee viidenkympin tietämillä seksuaalisen vapautumisen. Parhaimmillaan se parantaa parisuhdetta. Mutta mitä tehdä, jos kumppani ei enää halua seksiä?
Väestöliiton kliininen seksologi Tarja Sandberg kertoo seksuaalisen vapautumisen tapahtuvan yleensä 50–60-vuotiaana.
– Vanhemmalla iällä seksielämään tulee mukaan syvyys ja aistillisuus. Silloin kropalla ei ole enää niin väliä, kertyneistä kiloista ei tarvitse huolehtia. Yleisesti ottaen on hyvä fiilis itsensä kanssa.
Useimmiten vapautuminen tapahtuu, kun parisuhteelle jää enemmän aikaa. Kun lapset muuttavat pois kotoa, vanhemmuuden rooli muuttuu.
– Kaikki turha kilpailu jää pois. Ei ole enää machoilua tai naisellisuudella pelaamista. Sen tilalle tulee aistillisuus ja tilaa
olla vapaasti nainen tai mies. Silloin voi ikään kuin tutustua toiseen uudelleen, ja oman seksuaalisuuden ilmaisu on helpompaa.
– Kannattaa siis elää vanhaksi. Jos nuorena tuntuu, että seksin kanssa on ongelmia, eikä siihen ole uran ja lasten ohella aikaa, niin parempia aikoja on odotettavissa, mikäli suhdetta on muuten pidetty kunnossa.
Naiset vapautuvat hitaammin
Yleensä naiset ovat hitaammin vapautuvia. Sandbergin mukaan yksi syy tähän on äidin rooli.
– Miehillä on jotenkin aina olemassa heittäytymisen mahdollisuus. Nainen on enemmän roolinsa vanki.
Seksuaalisuuden uuteen löytymiseen tarvitaan Sandbergin mukaan huumoria, leikkimielisyyttä ja kokeilunhalua.
– Vaikka pitkästä suhteesta puuttuu uutuudenviehätys, siinä on tuttuus ja turvallisuus, jotka ovat myös hyvin kantavia asioita. Mutta tuttuus ei saa olla tylsyyttä.
Uusissa suhteissa vapautuminen saattaa tapahtua automaattisesti.
– Jos suhde on uusi, siihen voi antautua eri tavalla, kun molemmilla on jo elämänkokemusta. Noin 50-vuotiaina solmitut suhteet ovat mielenkiintoisia. Niissä on paljon seksuaalista vapautta, enemmän kuin nuoruusiässä. On myytti, että seksi on vain nuorten, terveiden ja rohkeiden etuoikeus.
Entä jos toinen ei halua?
Joskus parisuhteen toinen osapuoli voi kokea seksuaalisen heräämisen, mutta toista seksi ei enää kiinnosta.
– Jos elää yhdessä toisen kanssa, täytyy seksin merkitys selvittää. Pitää miettiä, olisiko joku kompromissi löydettävissä. Siihen, miksi seksi enää kiinnosta, on varmaan joku syy. Ei kiinnostuksen puute taivaasta tipahda.
Sandbergin mukaan naiset etsivät tavallisesti selitystä hormonitoiminnasta, sairauksista ja kivuista, mutta totuus löytyy usein tunnepuolelta.
– Jos uskaltaa katsoa asiaa kunnolla, taustalta voi löytää todellisia syitä. Esimerkiksi kokemus nähdyksi ja kuulluksi tulemisesta suhteessa saattaa olla heikko.
Kuvat: Colourbox.com
Studio55.fi/Tuuli Lindgren