Asiantuntija teki tarkan huomion Kristian Pullin SE-hypystä – siivu löi ällikällä: "Harvoin tulee missään"

57761848
Handout
Julkaistu 11.06.2020 20:25
Toimittajan kuva

Tuomas Hämäläinen

tuomas.hamalainen@mtv.fi

@TuoHamalainen

Kristian Pulli, 25, leiskautti järisyttävästi kauden ensimmäisellä kilpailuhypyllään Espoon Leppävaarassa pituushypyn uudeksi Suomen ennätykseksi 827. C Moren asiantuntija Mika Järvinen on häkeltynyt.

Tommi Evilän aiempi Suomen ennätys oli 822, joten SE parani viidellä sentillä. 1,8 sekuntimetrin myötätuulessa SE:n tehnyt Pulli petrasi omaa ennätystään peräti 20 senttiä.

– Eihän siihen voi oikeastaan sanoa kuin vau, mikä kauden avaus! Harvoin tuollaisia tulee kenellekään oikeastaan missään lajissa, Järvinen hehkuttaa.

– Vaikka kyse on kokeneesta urheilijasta, ensimmäinen hyppy yleensä pikkaisen jännittää tai siinä ei ole välttämättä täydessä iskussa. Pituushyppy on vieläpä lajina sellainen, että kaiken pitää nasahtaa kohdalleen, jotta tulee huipputulos. 

LUE MYÖS: Kristian Pulli häkeltyi jättitempustaan – Tommi Evilän Suomen ennätys romukoppaan: "Tuli puskista!"

Järvinen on nähnyt Pullin SE-suorituksen videolta.

– Se oli erittäin hyvä teknisesti, mutta sanoisin, että lopun tehoissa on vielä parannettavaa, kun vertaa Kristianin aiempiin parhaisiin hyppyihin, asiantuntija huomioi.

Pulli teki kilpailussa komeaa sarjaa. Muut hypyt kantoivat lukemiin 798, 802 ja 813, nekin kaikki tilastokelpoisissa tuulissa.

– Tuo sarja vain kertoo siitä, että mies on rautaisen hyvässä kunnossa tällä hetkellä.

"Yleensä puhutaan senteistä"

Suomalaisessa pituushypyssä on nähty loistoaikojen jälkeen monia vaisumpiakin vuosia. Järvinen ei millään osannut odottaa, että kotimaassa voisi tänä kesänä tärähtää 827:n kaltainen tulos tauluun.

– Yleensä puhutaan senteistä, mitä parannetaan. Ajattelin, että miksei 810–815 Kristian Pullilta, Ollikaisen Ronilta tai keneltä tahansa vastaavalta hyppääjältä, joka on viimeisinä vuosina ollut kahdeksan metrin tuntumassa ja hypännyt vähän ylikin. Mutta että pamautetaan melkein 830 yhtäkkiä, se on iso yllätys. Tuollaiset parannukset ovat kovia.

Toisaalta Järvinen näkee, että kolmiloikkaakin hypänneen Pullin ja tämän valmentajaisän Sepon kohdalla sinnikkyys on palkittu.

– Siellä on tehty töitä, joskus isänsä kanssa ehkä vähän omankin pään mukaan. On uskottu omaan juttuun.

– Se vaatii sitä, että teet määrätietoisesti työtä. Progressiivisesti pikkuisen lisää tehoja ja hiotaan pikkuisen sitä, tätä ja tuota kohtaa tekniikassa. Siihen kun onnistuu vielä tekemään ehjän, riittävän terveen harjoituskauden, niin se yleensä kantaa tulosta.

"Pelataan ajatuspeliä"

Ennustaminen on urheilussa tunnetusti vaikeaa ja siinä on monesti menty metsään, kuten Järvinen sanoo. Asiantuntija lyö jäitä suomalaiskupoleita viilentämään, kun puhe kääntyy siihen, mitä hurjan kauden avauksen iskeneeltä Pullilta voidaan jatkossa odottaa.

– On kiva olla väärässäkin, jos niin käy, mutta realismia on se, että tulevina vuosina puhutaan senttien parannuksista. Kaikki on toki mahdollista, mutta ei välttämättä nähdä kahtakymmentä senttiä lisää seuraavien neljän vuoden aikana yhteensä. Liikutaan kuitenkin sellaisissa lukemissa, ja kyseessä on kokenut urheilija.

Järvinen ottaa vertailukohdaksi Tommi Evilän kaikkien aikojen pisimmän suomalaistuloksen tilastokelvottomissa olosuhteissa. Evilä veti urallaan 3,8 sekuntimetrin myötätuulessa 841.

– Pelataan ajatuspeliä: Kristian Pullilla on kaksi metriä tasan tuulimittarissa, mutta tuuli tulee sopivasti pikkaisen sivusta. Se auttaa vähän, oikea tuuli on reilut kaksi metriä, ja sattuu nappihyppy. Silloinhan se voi olla vaikka 845 tai mitä tahansa sellaisia lukemia, mutta minun mielestäni realismia on se, että nyt Kristian lähtee tästä niin sanotusti sentti kerrallaan parantamaan tulosta ja ennen kaikkea yrittämään nostaa omaa tasoaan, että perustaso on kahdeksalla metrillä alkava niin sanotusti aina.

– Silloin kun taso on noussut keskiarvoltaan kahdeksaan metriin, on realistista lähteä siitä, että pääsee finaaliin, kun arvokisoja taas käydään.

Tuoreimmat aiheesta

Yleisurheilu