Asiantuntija: Trumpin taloudellinen ärhentely aiheuttanut pahan konfliktin EU:n ja USA:n välille – "En tiedä, miten nämä kaksi maailmaa saadaan tuotua yhteen"

3:22img
Julkaistu 01.06.2018 09:11
Toimittajan kuva

Tommi Forsman

tommi.forsman@mtv.fi

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin liittolaismailleen lätkäisemät teräs- ja alumiinitullit ovat ensimmäinen selkeä kaupan rajoitus, mihin myös EU törmää, arvioi EK:n kauppapolitiikan asiantuntija Saila Turtiainen.

Turtiaisen mukaan Trumpin valitsemalla linjalla voi olla useita haitallisia seurauksia EU:lle ja EU-maiden talouksille. Eräänä konkreettisena esimerkkinä hän mainitsee Yhdysvaltain irtautumisen Iranin ydinsovusta.

EU maat ovat vaarassa jäädä pahaan rakoon, sillä Yhdysvaltain irtautuminen ydinsopimuksesta voi pakottaa jotkin yritykset valitsemaan, tekevätkö ne kauppaa Yhdysvaltojen vai Iranin kanssa.

– Käytännössä ydinsopimuksesta vetäytyminen tekee vaikeaksi myös eurooppalaiselle elinkeinoelämälle tehdä liiketoimintaa Iranissa. Tavallaan päätös aiheuttaa vahinkoa meidän yrityksillemme asiassa, missä emme ole ihan suora osapuoli.

EU:sta sijaiskärsijä

Viimeisten parin vuoden aikana Iranin markkinat ovat pikkuhiljaa avautuneet ja vakautuneet. Samalla liiketoimintaa maahan on lisätty.

– Nyt joudutaankin uuteen epävarmuuteen ja mahdollisesti vetäytymään sen markkinoilta pahimmassa tapauksessa.

Turtiaisen mukaan myös Trumpin ärhentely Kiinan suuntaan saattaa viedä EU:n toiseen hankalaan välikäteen ja tuoda lisää kaupan rajoitteita.

– Myös tässä skenaariossa eurooppalaiset yritykset saattavat joutua kärsijöiksi. Sieltä voi tulla lisäongelmia yrityksille, jotka tekevät kansainvälistä liiketoimintaa ja ovat investoineet Kiinaan ja toimivat sieltä käsin.

Sisäinen paine kasvaa

Saila Turtiainen muistuttaa, että Trumpin linja satuttaa kuitenkin eniten Yhdysvaltoja. Asiantuntija mukaan esimerkiksi Yhdysvalloissa teräksestä riippuvaiset toimialat työllistävät huomattavasti enemmän ihmisiä kuin maan terästeollisuus.

– Yhdysvalloissa nähdään jo nyt, että teräksen hinnat ovat nousseet hirveästi. Kongressissa varmasti mietitään tapoja, joilla voitaisiin jollain lailla suitsia presidentin hyvin laajaa toimivaltaa kauppapolitiikassa.

Turtiainen ei usko, että tilanne laajenee täysimittaiseksi kauppasodaksi, koska se ei olisi kenenkään etu. Asiantuntijan mukaan Trump on kuitenkin jo nyt aiheuttanut ison konfliktin Yhdysvaltain ja EU:n välisille suhteille.

– Trump haluaa tehdä diilejä, mutta EU haluaa pitää kiinni periaatteistaan. En tiedä, miten nämä kaksi maailmaa saadaan tuotua yhteen. Trump on vallassa vielä 3-7 vuotta ja emme tiedä, mitä tässä ehtiikään vielä tapahtua.

Täysin villi kortti

Turtiasen mukaan on hankalaa arvioida, miten pitkälle Trump on lopulta valmis menemään. EU ja Yhdysvallat ovat todellisuudessa hyvin keskinäisriippuvaisia ja Trumpin oman kannattajakuntansa kosiskelulla voi pahimmillaan olla kova hintalappu.

– Eilen näimme, että hän on valmis asettamaan kaupan rajoitteita kumppanimaille ja tämä on tietysti signaali, ettei tämä varmaan jää viimeiseksi ongelmaksi, mitä meillä tulee hänen kanssaan olemaan. 

EU, Kanada ja Meksiko ovatkin jo ilmoittaneet asettavansa vastatulleja yhdysvaltalaisille tuotteille.

– Näiltä listoilta löytyy helposti sellaisia tuotteita, jotka ovat tärkeitä Trumpin kannattajille.

Vastatullien kohteeksi ovat joutumassa metallituotteiden ohella esimerkiksi Yhdysvalloissa valmistetut moottoripyörät, viski ja useat maataloustuotteet. EU-komission listalle on kerätty toista sataa eri amerikkalaistuotetta.

Tuoreimmat aiheesta

Trumpin Yhdysvallat