Tassuklubissa paneudutaan tällä kertaa lemmikkieläinten vitamiinintarpeeseen.
Tassuklubin kysymyksiin lemmikkien vitamiinitarpeista vastasi Eläinsuojelukeskus ja -hoitola Onnentassussa toimiva Riihimäen kaupungineläinlääkäri Jonna Syrjänen.
Mitä vitamiineja kissa tai koira tarvitsee?
Jos kissa tai koira syö teollista kuivaruokaa, lisävitamiineja ei tarvita. Useat teolliset ruoat ovat suunniteltu erikseen omille kohderyhmilleen. Esimerkiksi pentu, junior, senior ja niin edelleen. Näiden lisäksi on vielä sairaille, kuten maksavaivaisille ja munuaisvaivaisille, kissoille ja koirille omat ruokansa, joita saa ostaa eläinkaupoista ja eläinlääkäreiltä. Huonokuntoiset eläimet kuten löytökissat ja -koirat saattavat tarvita vitamiinilisiä, mutta pääsääntöisesti kotikissat ja -koirat eivät tarvitse, jos niiden ruoka on monipuolista.
Miksi marsu tarvitsee C-vitamiinilisää?
Marsu ei muodosta luonnollisesti C-vitamiinia eikä se saa sitä kaupallisista ruoista tarpeeksi. Marsu tarvitsee C-vitamiinia 10 mg/kilo/päivä.
Mistä huomaa, että marsu saa liian vähän C-vitamiinia?
Marsu saa vastaavia oireita kuin ihmisen taudissa, keripukissa, on. C-vitamiinin puutoksessa oireina ovat ontuminen, nivelturvotus, väsymys, apaattisuus, huono turkki. Limakalvoille tulee punaisia pisteitä, marsulle tulee hammasongelmia, se voi kuolata ja niin edelleen.
Tarvitsevatko muut jyrsijät vitamiinilisiä?
Tapauskohtaisesti. Jos taustalla on joku sairaus tai jyrsijä on ollut huonolla tai yksipuolisella ravinnolla, silloin kyllä. Jyrsijöiden ja muidenkin "erikoisempien" lemmikkien ruokintaan täytyy perehtyä lajikohtaisesti ennen hankintaa. Neuvoja voi kysyä jyrsijöihin, matelijoihin tai lintuihin erikoistuneelta eläinlääkäriltä ja/tai eläinkaupasta ennen hankintaa.
Ovatko vitamiininpuutokset lemmikeillä kokemuksesi mukaan yleisiä?
Eivät, jos lemmikki syö kaupallista ruokaa. Tukihoitona voidaan antaa tarpeen ja harkinnan mukaan lisäravinteita. Esimerkiksi iho-ongelmaisille, kuten atooppisille kissoille ja koirille suositellaan tukihoitona rasvahappovalmisteita.
Mistä huomaa, että kissa tai koira saa liian vähän jotakin vitamiinia?
Kun kyseessä on sairas tai nälkiintynyt kissa tai koira, niin turkki muuttuu kiillottomaksi, sameaksi ja takkuiseksi. Jos taas kyseessä on kotiruokaa syövä kissa tai koira, ruoka pitää tasapainottaa, ettei vitamiinipuutoksia tule. Tarvittaessa voi syöttää kaupallisia vitamiinivalmisteita, jos eläin syö kotiruokaa.
Kun aloittaa lemmikilleen jonkin erikoisruokavalion, niin omistajan täytyy tietää, mitä tekee, ja siirtyä uuteen ruokaan asteittain. Varsinkin kissojen kohdalla tulee olla hyvin tarkka, kissat kun eivät kestä päivänkään paastoa.
Voiko lemmikki saada liikaa vitamiineja?
Kyllä. Varsinkin rasvaliukoisia vitamiineja A, D, E ja K. Ongelmia tulee yleensä silloin, kun lemmikki syö teollista ruokaa ja sille annetaan lisäksi kaupallisia vitamiinivalmisteita. Kasvaville koirille tykättiin takavuosina lisätä ruokaan liikaa kalkkia ja myös D-vitamiinia. Tällä aiheutettiin kasvuhäiriöitä koiran varttuessa.
Nyrkkisääntö on, että teollista ruokaa syöville kissoille ja koirille ei tule antaa vitamiinivalmisteita.
Miten käy, jos lemmikki saa liikaa vitamiinia?
Oireet voivat olla samanlaisia kuin puutostiloissakin. Esimerkiksi D-vitamiini voi aiheuttaa kasvuhäiriöitä. Rasvaliukoiset vitamiinit A, D ja E ovat haitallisia kissoille ja koirille, kun niitä annetaan pitkäkestoisena yliannostuksena.
Miten näin kesällä tulisi kiinnittää huomiota lemmikin ruokavalioon?
Huomiota kannattaa kiinnittää siihen, että monet ihmisruoat lihottavat lemmikkejä. Niissä kun on usein liikaa suolaa, mausteita ja rasvaa. Ehkä erityisesti huomiota kannattaa kiinnittää siihen, ettei anna turhia ihmisruoasta tehtyjä makupaloja.
Kuvat: Colourbox