Asiantuntijan karu arvio: Jopa 70 000 työttömällä ei ole mitään asiaa työelämään

Ilkka Taipale on pettynyt yhteiskunnan toimiin syrjäytyneiden pitkäaikaistyöttömien hyväksi.
Julkaistu 09.04.2012 13:00

Pitkäaikaistyöttömyyden taustalta löytyy usein työkyvyttömyyttä. Suomessa on kortistossa 70 000 ihmistä, joilla ei ole mitään asiaa työelämään, mutta jotka eivät pääse eläkkeellekään, syrjäytyneiden puolustamiselle omistautunut demarivaikuttaja, psykiatri Ilkka Taipale kertoo.

Ilkka Taipaleen mukaan pitkäaikaistyöttömyys laskee vain kolmesta syystä: kuolleisuuden tai joko vanhuuseläkkeelle tai työkyvyttömyyseläkkeelle pääsyn kautta. Työkyvyttömyyseläkkeelle ei kuitenkaan noin vain pääse, vaan työkyvyttömyyden toteaminen edellyttää lausuntoja lääkäreiltä ja työtä viranomaisilta.

– Kortistossa on 70 000 henkilöä, joilla ei ole mitään asiaa työelämään, Taipale parahtaa.

Hän on työskennellyt asian parissa jo 35 vuoden ajan ja kiertänyt ahkerasti eri paikkakunnilla. Taipaleen aikaansaannoksia ovat muun muassa 2000-luvulla syntynyt eläkemahdollisuusprojekti ELMA ja vuonna 2005 voimaan tullut niin sanottu Lex Taipale, jonka ansiosta 57 vuotta täyttänyt, 10 vuotta työttömänä ollut pääsee kortistosta eläkkeelle.

"Häpeän yhteiskuntaa"

Taipale itse ei kuitenkaan ole tyytyväinen. Nimikkolain ehdot ovat tiukat, ja moni jää väliinputoajaksi. Eläkemahdollisuusselvitys puolestaan on kuntien kontolla, joten sitä toteutetaan vaihtelevasti – jos lainkaan. Hän arvioi, että selvityksiä työkseen tekeviä lääkäreitä on koko maassa vain 10–20.

– Jos tämä hoidettaisiin aluetasolla, koko maasta saataisiin nytkin noin 20 000 ihmistä eläkkeelle. Jos taas lakia uusittaisiin rohkeasti, 20 000 pääsisi eläkkeelle, Taipale laskee.

Taipale kokee tilanteen menneen huonompaan suuntaan, sillä tällä hetkellä työministeriössä ei ole enää yhtään virkamiestä, joka asiaa hoitaisi. Tutkimusten vaatimaa rahoitusta on vähennetty, samoin sosiaalitoimistojen henkilökuntaa. TE-toimistoissa keskitytään työkykyisiin, ja heikoin joukko jää jalkoihin.

– Häpeän yhteiskuntaa siitä, ettei tätä hoideta valtakunnallisesti, Taipale sanoo ja suree sitä, ettei työministeri Lauri Ihalainen (sd.)ottanut häntä vastaan asian tiimoilta.

Protestina Taipale pohtii olevansa valmis jopa jättämään puolueensa.

Kunnat säästäisivät miljoonia

Taipaleen mukaan kunnat kuitenkin hyötyisivät pitkäaikaistyöttömien päästämisestä eläkkeelle. Hän kertoo esimerkiksi Järvenpään säästäneen vuodessa puoli miljoonaa euroa toimeentulomenoissa kunnan siirrettyä työkyvyttömiä kortistosta eläkkeelle.

Hän uskoo kuntien myös kavahtavan pitkän aikaa työmarkkinatukea nostavista syntyviä sakkomaksuja.

– Asianomaiset ihmiset itsekin ovat tyytyväisiä. Heidän omanarvontuntonsa nousee, eikä heidän tarvitse enää juosta luukulta toiselle. Elintasokin nousisi jonkin verran, Taipale toteaa.

Moni ei edes ehtisi eläkkeestään kauaa nauttia.

– Tämän porukan kuolleisuus on aika kova, Taipale huokaa.

Studio55.fi/Milja Atu


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Tuoreimmat aiheesta

Studio55