Asiantuntijat hämmästelevät, miksei jatkuvasti terveydentilallaan hätkähdyttävä kuningas luovu kruunustaan: "Jossain menee se raja"

1:50img
Kuningas Haraldin käsittämätön teko keväällä 2024 sai norjalaiset haukkomaan henkeään
Julkaistu 07.09.2024 09:11
Toimittajan kuva
Aino Haili

aino.haili@mtv.fi

Toimittajan kuva
Mona Haapsaari

mona.haapsaari@mtv.fi

@Monahaapsaari

Kruunun takaa -asiantuntijoiden mukaan on lähes käsittämätöntä, ettei Norjan huonokuntoinen kuningas Harald ole luopunut kruunustaan.

Kun Tanskan kuningatar Margareeta, 84, luopui kruunustaan alkuvuodesta 2024, heräsi Euroopassa keskustelua siitä, olisiko mantereella muitakin hallitsijoita, joiden olisi järkevää samoin toimia. 

Kruunun takaa  -jaksossa kuninkaallisasiantuntija ja kirjailija Satu Jaatinen sekä MTV Uutisten toimittaja Aino Haili pohtivat sitä, onko Euroopassa "jääräkuninkaita", joiden soisi jo vallasta luopuvan. 

Kruunun takaa on MTV Uutisten uusi sarja, jossa toimittaja Aino Haili käy läpi kuninkaallisiin liittyviä uutisia ja kohuja kuninkaallisasiantuntija Satu Jaatisen kanssa. MTV Katsomosta löydät sarjan kaikki jaksot.

Kaksikko on vahvasti yhtä mieltä siitä, että on. Esimerkiksi Norjassa, jossa terveytensä kanssa vuosia kamppaillut kuningas Harald, 87,  pitää yhä kynsin hampain kiinni kruunustaan, vaikka kovin moni ei pidä sitä enää millään tapaa järkevänä.  

Harald on viime vuosien aikana sairastanut monin tavoin. Hänellä on ollut niin syöpää kuin sydänvaivojakin, eikä terveysongelmille näy loppua. Viimeksi alkuvuodesta kansa sai seurata henkeä pidätellen, kun kuningas kiikutettiin Malesian lomaltaan takaisin Norjaan hänen saatuaan matkalla infektion. Sen johdosta hänelle täytyi lopulta asentaa väliaikainen sydämentahdistin. 

– Se oli sellaista aikaa, että suurin osa norjalaisistakin ihmetteli, että mitä ihmettä meidän kuninkaamme tekee siellä kaukoidässä. Että eikö minnekään lähemmäs tai itselleen turvallisempaan kohteeseen voinut lähteä lomalle, jos on jo sairas, Jaatinen hämmästelee. 

Lue myös: Oletko pistänyt merkille? Yhtä tietoa Euroopan kuninkaalliset eivät koskaan jaa julkisuuteen

Kuninkaan kruununperijä on hänen vanhin poikansa prinssi Haakon, joka puolisonsa prinsessa Mette-Maritin kanssa on erittäin suosittu pari Norjassa. Myös heidän vanhin yhteinen lapsensa prinsessa Ingrid Alexandra on jo reippaasti täysi-ikäinen. 

Tiettävästi kumpikin tuleva kruununperijä olisi valmis ottamaan kontolleen enemmän kuninkaallista vastuuta, mutta toista mieltä vaikuttaa olevan hallitsija itse. 

Tilanne hämmästyttää kuninkaallisasiantuntija Jaatista, joka muistuttaa, että hallitsijat ovat aina oman valtionsa keulakuvia. 

– Jossain menee se raja, että millaisen keulakuvan valtio haluaa itsellään pitää. Jos siellä on henkilö, jonka on esimerkiksi todella vaikea liikkua ja josta pitää aina vähän miettiä, että voiko häntä edes pyytää enää mihinkään edustustilaisuuteen, että selviääkö hän siitä, niin kyllähän silloin tältä työltä alkaa pudota pohja, Jaatinen painottaa. 

Kaikki jaksot löydät kokonaisuudessaan MTV Katsomosta

  1. Harry ja Meghan vs. brittihovi -saaga jatkuu – kenen uskottavuus on eniten koetuksella?
  2. Kuinka huolissaan nyt pitäisi olla brittikuninkaallisten terveysongelmista?
  3. Nämä Euroopan hovien vaietut asiat eivät ole kestäneet päivänvaloa
  4. Tällaista elämää elävät Euroopan tulevat kuninkaat ja kuningattaret
  5. Kuninkaallisten aarteisiin liittyy paljon mystiikkaa
  6. Camillan matka vihatusta salarakkaasta kuningattareksi
  7. Mitä tapahtui Monacon Charlenelle ja Norjan Mette-Maritille?

Tuoreimmat aiheesta

Kruunun takaa