Kun raskaustesti ei näytä odotettua plussaa vielä vuodenkaan yrittämisen jälkeen, voi naisen mieleen hiipiä pelottava ajatus: Olenko aiheuttanut tämän itse itselleni?
Naisilla yleisimpiä syitä lapsettomuuteen ovat munatorviperäiset syyt, endometrioosi ja erilaiset hormonihäiriöt, miehillä siittiöiden vähyys, rakenneviat ja huono liikkuvuus.
Joskus syy lapsettomuuteen jää kuitenkin hämärän peittoon tutkimuksista huolimatta. Esimerkiksi lapsettomuudestaan avoimesti julkisuudessa puhunut kansanedustaja Satu Taiveaho on arvellut, että nuoruusajan raju laihdutus on hankaloittanut raskaaksi tulemista.
Nuoruudessa, vuosia aikaisemmin tapahtuneella laihdutuksella voi olla vaikutusta, mutta asiantuntijat pitävät riskiä pienenä. He eivät ota kantaa Taiveahon tapaukseen.
– Todella vakavissa tilanteissa häiriöiden korjaantuminen voi viedä pidempään, mutta pääsääntönä voisin sanoa, että kyllä ne korjaantuvat kun ravitsemustilanne korjataan. Ja kun kuukautiskierto on palautunut, se on luonnon merkki siitä, että asia on korjaantunut, lapsettomuushoitoihin erikoistuneen Felicitas-klinikan toimitusjohtaja ja hallintoylilääkäri Henri Kurunmäki sanoo.
– Pitkään jatkunut alipaino voi tehdä sen, että aivolisäkkeen hormonitasot ovat laskeneet, ja voi se heijastua siinä iässä kun haluaa lapsia. Teini-iässä tapahtuneen laihtumisen vaikutus riippuu siitä, kuinka vakava tilanne on ollut ja onko kuukautiskierto palautunut jossain vaiheessa, sanoo Väestöliiton lapsettomuusklinikan apulaisylilääkäri Viveca Söderström-Anttila.
Hän kuitenkin korostaa, että jokainen tapaus on yksilöllinen. Ovulaatio-ongelmia voidaan myös hoitaa esimerkiksi hormonihoidoilla.
Haittaako, jos olen pikkuisen pyöreä?
Toisaalta myös ylipaino vaikeuttaa raskaaksi tulemista.
– Fakta on, että elämäntavoilla on vaikutusta hedelmällisyyteen. Esimerkiksi korjaamalla yli- tai alipainoa, lopettamalla tupakointia tai vähentämällä alkoholin käyttöä voidaan parantaa hedelmöittymisen mahdollisuuksia, Väestöliiton Söderström-Anttila sanoo.
Felicitas-klinikan Kurunmäki kertoo, että niin sanottu kultainen keskitie on paras myös painoasioissa. Raju laihdutus tai iso ylipaino ei ole hyväksi, jos lapsi on haaveissa.
Miesten vakavien siittiöhäiriöiden syyt voivat joskus jäädä pimentoon. Osa vaivoista on geneettisiä, mutta miestenkin elintavoilla on merkitystä.
– Tupakalla, alkoholilla ja ylipainolla on merkitystä myös miesten kohdalla, Söderström-Anttila korostaa.
Uskaltaako enää bodata tai pyöräillä?
Terveet elämäntavat edesauttavat raskaaksi tulemista, sen sijaan valtavat kuntoilumäärät voivat haitallisia erityisesti naisille.
– On luonnonlaki, että kun kaikki voima kohdistetaan muualle, muu jää heikommalle, varsinkin kun kyse on naisista. Kun huipputreenaajat jättävät harjoittelua vähän vähemmälle ja palaavat niin sanottuun normaaliin elämäntapaan, häiriöt usein korjaantuvat, Kurunmäki sanoo.
Miesten kohdalla tilanne ei ole niin herkkä voimaharjoittelun suhteen, mutta molemmat asiantuntijat haluavat painottaa erilaisten lääkkeiden ja valmisteiden vaaroja.
– Kuntosaleilla voi liikkua paljon anabolisten steroidien tyyppisiä lääkkeitä. Niistä täytyy pysyä kaukana. Yhä enemmän on tapauksia, joissa näitä aineita on käytetty ja siittiöt ovat hävinneet kokonaan. Voi mennä pitkä aika, ennen kuin normaali tuotanto saadaan elpymään, Kurunmäki sanoo.
Väestöliitto muistuttaa, että testosteronin käyttö heikentää siittiötuotantoa.
Miesten keskuudessa myös esimerkiksi tarinat pyöräilyn tai tiukkojen housujen siittiöitä tuhoavasta leviävät herkästi.
– Pyöräilyssä kaikki riippuu harrastamisen määrästä. Ei voi ykskantaan sanoa, että se aiheuttaa ongelmia, Felicitaksen Kurunmäki sanoo.
Villi nuoruus takana - nyt pelottaa
Myös sukupuolitaudit, esimerkiksi klamydia, voivat varsinkin hoitamattomina aiheuttaa lapsettomuutta. On hyvä muistaa, että osa taudeista voi olla oireettomia.
Felicitas-klinikan toimitusjohtaja ja hallintoylilääkäri Henri Kurunmäki kertoo, että suurin riski liittyy infektioihin.
– Jos on paljon seksikumppaneita, infektioriski kasvaa niin miehillä kuin naisillakin. Tulehduksista voi aiheutua naisille munatorvivaurioita ja miehille siementiehyisiin muutoksia.
Jos nainen on joutunut aikaisemmin turvautumaan raskaudenkeskeytyksiin tai jälkiehkäisyyn ja kaikki on toimenpiteissä mennyt hyvin, lapsettomuuden vaaraa ei pitäisi olla.
– Tietysti jos on toistuvia keskeytyksiä, jotka on hoidettu huonosti, vaikutusta voi olla. Maailmalta on tullut sellaisiakin tapauksia, joissa keskeytyksiä on takana useampia ja niiden yhteydessä on ollut tulehduksia. Silloin ne voivat vaikeuttaa raskaaksi tuloa, Kurunmäki sanoo.
Ehkäisypillereiden aikaisemmalla käytöllä ei sen sijaan ole vaikutusta raskaaksi tulemiseen.
Tänään vietetään Lapsettomien lauantaita. Teemapäivää viettämällä Lapsettomien yhdistys Simpukka ry haluaa muistuttaa, että vanhemmuus ei ole kaikille itsestään selvää.