Astuitko koirankakkaan? Selvitimme, mitä kaikkea saatat kantaa mukanasi sisälle – katso, mitä mikrobiologi löysi Fannin kengänpohjista

5:57img
Tarvitseeko koirankakkaa oikeasti pelätä? Astuimme tarkoituksella koirankakkoihin ja selvitimme, kuinka hyvin ulosteperäiset bakteerit säilyvät kengänpohjissa.
Julkaistu 01.05.2022 08:31
Toimittajan kuva
Fanni Parma

fanni.parma@mtv.fi

Onko meidän syytä pelätä koirankakkaa, vai ovatko ulkona tienpientareella auringossa paistattelevat pökäleet vain pelkästään ruman näköisiä ja haisevia?

Kevät on taas puhkeamassa kukkaan. Lumet sulavat kautta Suomen ja nietosten alta paljastuu märän lumen alla kuukausia muhinut maa. Samalla silmiin osuvat myös lumen peittämät sydäntalven tuiskeessa maahan unohdetut koirankakat. Vanhojen kakkojen seurassa on usein myös tuoreempiakin jätöksiä. Näky on paikoitellen iljettävä ja hajukin vähän sen mukainen.

Koirankakan ympärillä käytävä jokavuotinen keskustelu käy aina lumien sulaessa kuumimmillaan ja syyttävä sormi osoittaa niin nelijalkaisiin ystäviimme kuin koirien omistajiinkin. Miksi kakkoja ei kerätä pois koirien tehtyä tarpeensa?

Lue myös: Jätitkö koirankakat keräämättä? Tällaisen rangaistuksen siitä voi saada

Jokainen on jossain vaiheessa elämäänsä astunut vahingossa koirankakkaan ja tietää, kuinka epämiellyttävää se voi olla. Ulkona liikkuvat eläimetkään eivät välttämättä aina huomaa, mihin kasaan tassu uppoaa, mutaiseen vai kakkaiseen.

Kakka on kakkaa, myös koirankakka, mutta kuinka vaarallista se on? Mitä me oikeastaan kannamme keväisiltä kävelylenkeiltä ulkoa sisälle kengänpohjissamme? Entä mitä lemmikkimme kantavat tassuissaan sisälle taloon, sohville, sängyille ja muille kodin pinnoille?

Lue myös: Eläinlääkäri kertoo, kuinka vaarallista jätettä koirankakka on: "Kyllähän niissä on taudinaiheuttajia"

Veimme koirankakkaiset kengät laboratorioon tutkittavaksi

Onko koirankakka oikeasti niin vaarallista, että sitä pitäisi pelätä? Pitääkö kaiken muun lisäksi koirankakan uhista olla nyt oikeasti huolissaan?

Päätimme selvittää, mitä kaikkea ulkona mudassa ja koirankakassa ryvettyneet kengät oikein piilottivat sisuksiinsa. Veimme kengät MetropoliLab Oy:n mikrobiologi Tiina Thuren tutkittavaksi.

Lue myös: Yksi termi voi hämätä: Muistathan, että koirankakka ei kuulu biojätteeseen?

Kengistä selvitettiin yleisimpiä ulosteperäisiä bakteereja. Pohjista otettiin näytteet e.kolin, eli escherichia colin, salmonellan ja maaperässä piileskelevä listerian varalta. Jos näistä bakteereista löytyisi testeissä viitteitä, olisi kengänpohjissa todennäköisesti muitakin pöpöjä piilossa. On syytä huomioida, että ulosteessa voi olla myös loiseläinten munia ja muita öttiäisiä, joita ei välttämättä halua omaan kotiinsa, saatikka kehoonsa leviämään valtoimenaan.

Löytyikö kengistä otetuista näytteistä pöpöjä? Tarvitseeko koirankakkaa oikeasti pelätä? Katso artikkelin yllä olevalta videolta, millaiseen pökäleviidakkoon toimittajamme Fannin vanhat lenkkarit oikein joutuivat!

Katso myös: MTV:n pökälepartio ratsasi tienvierustat Helsingissä, Espoossa ja Tampereella: Kakkaa siellä ja kakkaa täällä – arvaatko, missä eniten?

2:36img

Lue myös: Ethän jätä koirankakkoja keräämättä? Espoolaiseläinlääkäri muistuttaa: "Monet eivät ehkä ymmärrä, että..."

Lue myös: Yksi termi voi hämätä: Muistathan, että koirankakka ei kuulu biojätteeseen?

Lue lisää lifestyle-aiheista!

Tuoreimmat aiheesta

Kevät