Asumisen juridiikkaan erikoistuneen lakiasiaintoimiston varatuomari Marianne Palon mielestä RS-järjestelmän markkinointi on virheellistä ja harhaanjohtavaa.
– Todellisuudessa RS-pankilla ei ole mitään vastuuta teknisestä toteutuksesta tai edes siitä, pystytäänkö kohde rakentamaan sillä rahalla, laukoo Palo.
RS-pankilla ei ole edes mitään velvollisuutta seurata sitä, mitä laskuja ostajien maksamilla kauppahinnoilla maksetaan.
Valmiusastetodistus toisi turvaa
Palo pelkää, että taantuman iskiessä vakuudet eivät riitä siihen, että keskeneräiset kohteet saadaan valmiiksi. Viime laman myötä asiakkaaksi tuli iso joukko asunnonostajia, jotka olivat maksaneet kauppahinnasta 60-70 prosenttia, kun todellinen valmiusaste oli 40 prosenttia. Rakentamisvaiheen 10 prosentin vakuudella kohteita ei saatu valmiiksi. Maksajaksi joutuivat ostajat.
– Miksi valmiusastetodistusta ei anneta asiakkaille? Asunnonostajien on vaikea saada tietoa siitä, missä aikataulussa rakentaminen etenee.
Palo kummastelee, miksi pankit eivät voisi antaa ostajille valmiusastetodistusta. Tällöin kaikki olisi läpinäkyvää.
Osakkaiden kannattaisi palkata oma valvoja ja tilintarkastaja
Nykyinen asuntokauppalaki mahdollistaisi osakkaiden oman valvojan ja tilintarkastajan palkkaamisen. Näin voitaisiin valvoa, että kauppahintaa ei makseta etupainotteisesti.
Varatuomari Palon mukaan tämä olisi ehdottoman tärkeää, mutta usein grynderit kehuvat omia valvojiaan niin, että osakkaat luottavat rakennuttajaan.
– Yhdellä rakennusliikkeen valvojalla on usein tolkuton määrä kohteita, ettei edes rehti ja kunnollinen valvoja voi hoitaa työtään hyvin, pamauttaa Palo.
45 minuuttia -ohjelmassa kerrotaan tänään kello 20.00 Suomen suurimmalle passiivitaloalueelle rakennetusta RS-kohteesta ja sen ongelmista.
Laaja talohuijaus julki - pettyneet rakentajaperheet pelkäävät