Kosteus- ja homeongelmaiset rakennukset vaikuttavat satojentuhansien suomalaisten elämään ja niiden korjaaminen on usein hyvin hankalaa. Nykyään ongelmia pyritään ennaltaehkäisemään jo rakennusvaiheessa.
Perjantaina avattavien Mikkelin asuntomessujen pääteemana on asumisen vaikutus ihmisen hyvinvointiin. Siihen liittyy Saimaan rannan viihtyisän ympäristön lisäksi keskeisesti se, etteivät kosteus ja home aiheuttaisi terveyttä haittaavia sisäilmaongelmia.
Yksi Kirkonvarkauden messualueella esillä olevista innovaatioista on kuumalla ilmalla toimiva kosteusturvalämmitysjärjestelmä, jonka ovat kehittäneet Tekesin avustuksella Passiivikivitalot ja Tulilattia.
Systeemin ideana on, että kuuman veden sijasta lämmitysputkissa liikkuu kuiva kuuma ilma, joka kuivattaa betonia ja lämmittää samalla lattiaa.
– Vähän kuin hiustenkuivaajassa kuuma ilma kuivattaa. Siellä on erittäin suuri ilmannopeus ja kosteudet tulee tosi tehokkaasti pois, selvittää Passiivikivitalojen arkkitehtisuunnittelija Esa Tommola.
Toissa vuonna patentin saanut järjestelmä sopii Tommolan mukaan muihinkin kuin uudiskohteisiin, esimerkiksi koulujen ja päiväkotien kosteusongelmien korjauksiin. Se siis sekä kuivattaa että varmistaa rakenteiden pysymisen kuivana.
Asuntomessuilla kohteet 18 ja 20 ovat Passiivikivitalon kosteusturvakoteja.
Orgaaniset aineet pois
Toinen lähestymistapa kosteusongelmien torjumiseen on varmistaa, ettei itse rakenteeseen edes pääse syntymään kosteutta. MinunLOFT Oy:n ratkaisu on ollut jättää orgaaniset aineet kokonaan pois rakenteista.
– Missään rakenteissa sisällä ei ole käytetty puuta, eli siellä ei ole pintaa johon voisi tulla hometta, kertoo MinunLOFTin rakennuttaman MinunVALO-talon arkkitehtisuunnittelija Petri Eerikäinen.
Talossa on teräsrunko, minkä suhteen monilla on Eerikäisen mukaan ennakkoluuloja.
– Pientaloissa se saattaa herättää epäilyksiä. Teräsrunko mielletään yleensä teräsrakennuksiin.
MinunLOFTin toimitusjohtaja Maxim Helle kertoo lähteneensä kehittämään ei-orgaanista rakennejärjestelmää, koska oli kyllästynyt lähipiirin lasten jatkuviin homekoulu-uutisiin.
– Jonkun on pakko tarjota vaihtoehto. Päivittäin kuulee vastasaneeratuista taloista, joissa on menty siitä mistä aita on matalin ja on tullut ongelmia.
Mikkeliin rakennettu MinunVALO on pilottitalo, jonka rakentamisessa tehtiin erittäin kalliita ratkaisuja. Helle kuitenkin sanoo, että jatkossa rakenteita tuotetaan teollisemmin, minkä pitäisi laskea hinnat kilpailukykyisiksi.
Asukkaiden osaaminen paranemassa
Kosteusongelmia voidaan torjua myös monilla pienillä asioilla. Asuntomessujen operatiivinen johtaja Heikki Vuorenpää näkee, että tärkein tekijä on huolellisuus rakennusvaiheessa.
– Nykyään myös opastus on tärkeää, että asukkaat osaavat käyttää talon teknologiaa oikein, esimerkiksi ilmanvaihtoa ja muuta sellaista. Rakentajat kiinnittävät siihen enemmän huomiota ja tällainen asumisen osaaminen paranee koko ajan, Vuorenpää sanoo.
Vuorenpään mukaan tyypillinen kosteusongelmiin johtanut asukkaan virhe on ollut esimerkiksi se, että energiatehokkuuden nimissä ilmanvaihtoa ei ole käytetty ohjeiden mukaisesti.