Asuntomessujen yhdessä vehreimmistä kohteissa hyödynnetään myös rakennuksen viides julkisivu eli katto.
Vehreä niitty, pala suomalaista kansallismaisemaa, kukkii Vantaan Kivistössä kahden vierekkäisen omakotitalon katoilla. Ketoviherkatot ovat Helsingin yliopiston viherkattoja tutkivan Viides ulottuvuus - tutkimusohjelman tutkimuskohteita.
Ketoviherkatot koostuvat elävästä, luonnonmukaisesta ja hoitovapaasta ketokasvillisuudesta. Vehreä katto sitoo sadevettä, vähentää ympäristön meluisuutta sekä luo elinympäristöjä uhanalaisiakin kasveja ja hyönteisiä varten.
Ketoniityillä kukkivat muun muassa apilat ja päivänkakkarat.
– Ketoniityn alla on vain kymmenen senttimetriä maa-ainesta, kertoo viherkattoasiantuntija Taina Suonio.
Viherkatoilla edistetään luonnon monimuotoisuutta kaupunkimaisemassa
Ketokattojen suunnittelija Suonio kertoo nimenneensä katot Kööpenhaminaksi ja New Yorkiksi. Suurkaupungeissa vehreitä kattoja onkin käytetty jo pitkään.
Miksi viherkattoja halutaan enemmän myös suomalaiseen kaupunkimaisemaan? Urbaanissa maisemassa viherkatteilla lisätään ympäristön viihtyisyyttä ja esteettisyyttä. Kaupunkiolosuhteissa viherkatot ovat myös keino vähentää ympäristöhaittoja, kuten tulvapussipulsseja ja kaupunkirakenteen kuumenemista.
Asuntomessukohteissa seurataan suomalaisten ketokasvien selviytymistä katolla. Lisäksi tutkitaan osin kierrätysmateriaalista valmistetun kasvualustan toimivuutta.
Lähde: Vantaan Asuntomessujen lehdistöpäivä