Suurin osa Anneli Auerin tutkintailmoitusten tietoja urkkineista poliiseista tuomittiin päiväsakkoihin.
Kaikkiaan 55:ttä poliisia syytettiin virkarikoksista sillä perusteella, että nämä olisivat urkkineet tietoja Auerista poliisin tietojärjestelmistä kesällä ja syksyllä 2011, kun Auerin seksuaalirikostutkinta oli kesken. Auer sai tuomion seksuaalirikoksista vuonna 2013.
Häntä syytettiin myös miehensä murhasta perheen kotona Ulvilassa, mutta syyte kaatui hovissa vuosien prosessin jälkeen vuonna 2015.
STT sai yhteensä 49 tuomiota ja kävi ne läpi. Poliiseista 44 tuomittiin käräjillä virkarikoksista ja neljän syytteet hylättiin. Yksi juttu ehti vanhentua.
Näistä sittemmin keskusrikospoliisin rikosylikomisarioksi ylenneen miehen tuomio muuttui hovissa. Käräjäoikeuden vapauttava tuomio muuttui 15 päiväsakoksi virkavelvollisuuden rikkomisesta.
Mies selitti tehneensä toimenkuvaansa kuuluvaa oma-aloitteista rikostiedustelua. Hovioikeus kuitenkin katsoi, ettei hän laajasta tehtävänkuvastaan huolimatta kyennyt ilmoittamaan tehtävää, joka olisi oikeuttanut häntä avaamaan Aueria koskevat tiedot. Hän on hakenut valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.
STT:n läpi käymistä jutuista neljän muunkin käräjätuomio meni hoviin. Yksi on edelleen ratkaistavana ja yksi virkavelvollisuuden rikkominen muuttui tuottamukselliseksi. Kahden muun tuomiot eivät muuttuneet. Kaikki hovituomiot eivät ole vielä lainvoimaisia.
Urkinnasta epäiltyjä oli aiemmin enemmänkin, mutta 26:n epäillyn osalta tehtiin syyttämättäjättämispäätös. Suurimmassa osassa syynä oli näytön puute. Auerin tietojen urkinta paljastui Nelosen uutisten selvityksessä vuonna 2012 ja rikosilmoitus asiasta tehtiin kesäkuussa 2013.
"Kone jäi auki, joku muu käytti tunnuksia"
Suurin osa poliiseista kiisti syytteen tai ainakin sen, että olisi Auerin tiedoilla hakuja järjestelmästä tehdessään syyllistynyt rikokseen.
Poliisiasiain tietojärjestelmään Patjaan jää kuitenkin lokimerkintä siitä, kenen tunnuksilla tietoja käydään katsomassa. Poliisit eivät saa tehdä järjestelmästä hakuja, jotka eivät liity heidän työtehtäviinsä.
Osa poliiseista tunnusti rikoksen, mutta osa selitteli tekoja kirjavasti. Selvästi yleisin yksittäinen selitys oli, että kone oli jäänyt auki ja jonkun muun on täytynyt käydä tutkimassa tietoja auki olleella koneella, vaikka koneissa jo tuohon aikaan oli useiden tuomioiden perusteella aikakatkaisutoiminto.
Osa kertoi säilyttäneensä tunnuksiaan ja salasanojaan kaikkien nähtävillä ja kertoi, että jonkun muun on täytynyt tehdä haut. Eräs poliisimies jopa kertoi, että työkaveri olisi saattanut urkkia hänen tunnuksensa kurkkimalla olan yli. Oikeus tosin piti väitettä epäuskottavana.
Osa selitteli hakuja itsensä kouluttamisella. Hakuja oli tehty heidän kertomansa mukaan muun muassa siksi, että julkisuudessa liikkui tietoja poliisin esitutkinnassa tekemistä virheistä tai tarkoitus oli tutkia miten muut tekevät kirjauksia järjestelmään.
"Toiminta oli villiä"
Pirkanmaan poliisilaitoksen kaksi vanhempaa konstaapelia kertoivat, että tapana oli käydä toisten koneilla tekemässä "källejä".
– Tekoajankohtana ei ollut tavatonta se, että työkaverit tekivät erilaisia piloja toisilleen esimerkiksi lähettämällä sähköpostia esimiehille toisen tunnuksilla, mikäli kone oli unohtunut päälle. Toiminta oli tuohon aikaan villiä, eräs vanhempi konstaapeli selitteli.
Yksi poliisi myös väitti, että hänellä oli virkatehtäviin liittyviä tiedonhakutarpeita toisesta Auer-nimisestä henkilöstä, eikä tarkoitus ollut urkkia oikeudettomasti tietoja.
Käräjillä tuomituista 36 oli vanhempia konstaapeleita eri poliisilaitoksilta ympäri Suomea, mukana oli myös esimerkiksi tekoaikana vartijan töitä tehneitä, hätäkeskuksen vuoromestari, talousrikostutkintaryhmän tarkastaja ja ylikonstaapeleita.
Eniten tuomioita tuli Helsingin poliisilaitoksen virkamiehille. Auerin tiedot kiinnostivat poliiseja myös Pirkanmaalla, Varsinais-Suomessa, Itä-Suomessa ja jopa Kemissä asti.
Maksettavaksi tuli satasia
Poliiseista 40 tuomittiin virkavelvollisuuden rikkomisesta, kaksi jätettiin tuomitsematta rangaistukseen ja 37 sai kahdeksasta viiteentoista päiväsakkoa. Käytännössä maksettavaksi tulleiden sakkojen määrä oli satasia.
Yksi tuomituista sai 50 päiväsakkoa, mutta hänet tuomittiin samalla kahdesta muustakin urkintatapauksesta. Eräs käyttäjätunnuksensa toisille käyttöön antanut Satakunnan poliisilaitoksen vanhempi konstaapeli tuomittiin virkasalaisuuden rikkomisesta, mutta hänelle ei tuomittu rangaistusta.
Kolme henkilöä tuomittiin tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta, josta enimmillään tuomittiin 12 päiväsakkoa.