Australian maastopalojen vaikutukset ulottuvat kauas paloalueiden ulkopuolelle. Paloista leviävä savu heikentää ilmanlaatua etenkin Sydneyn alueella. Lisäksi mustaa hiiltä, tuhkaa ja pölyä on kulkeutunut muun muassa Uuden-Seelannin jäätiköille.
Ilmatieteen laitoksen tieteellinen johtaja Ari Laaksonen kuvailee tilannetta harvinaiseksi. Tavallisesti palokausi ajoittuu helmikuulle.
– Se (palokausi) alkoi poikkeuksellisen aikaisin, mikä johtui siitä, että Australian viime vuosi oli kaikkien aikojen mittaushistorian sateettomin ja lisäksi kaikkien aikojen lämpimin.
Kolmatta kuukautta jatkuneet palot ovat roihunneet liki 190 000 neliökilometrin alueella. Alueen koko vastaa kahta kolmasosaa Suomen pinta-alasta.
Jäätiköiden sulaminen kiihtyy
Palojen vaikutukset eivät rajoitu tuhoalueille. Australiasta leviää nyt valtavia määriä savua ja mustaa hiiltä eri puolille maapalloa. Savu on jo kiertänyt maapallon ympäri, mikä näkyy kohonneina pienhiukkaspitoisuuksina.
– Sydneyssä oli pahimmillaan yhtä huono ilmanlaatu kuin Intian New Delhissä marraskuun kieppeillä.
Heikon ilmanlaadun lisäksi tulipalot kiihdyttävät jäätiköiden sulamista. Kun savu leviää Australiasta ympäri maapalloa, pienhiukkasten mukana liikkuu myös nokea eli mustaa hiiltä. Noki tummentaa jäätiköiden lumi- ja jääpintoja, mikä puolestaan kiihdyttää jäätiköiden sulamista.
Palot rauhoittuneet hieman
Viime päivinä maastopalot ovat hieman laantuneet sateiden ja ukkosmyrskyjen ansiosta.
Uutistoimisto Reutersin mukaan sateet ovat helpottaneet sammutustöitä maan itärannikolla. Samaan aikaan märkä sää on kuitenkin aiheuttanut uusia ongelmia, kuten tulvia ja kaatuneita puita. Yksi villieläinpuisto joutui Reutersin mukaan pelastamaan koalia tulvavesistä.
Lisäksi puiston työntekijät joutuivat huitomaan krokotiilejä harjoilla, jotta eläimet eivät päässeet karkaamaan aitauksensa yli nopeasti nousseiden tulvavesien ansiosta.