Tällä hetkellä vain noin prosentti maailman avomerialueista on suojeltuna.
Avomerien suojelusta päästiin varhain sunnuntaina Suomen aikaa sopimukseen yli 15 vuotta kestäneiden neuvotteluiden jälkeen.
– Laiva on päässyt rantaan, kiteytti neuvottelujen puheenjohtajana toiminut Rena Lee YK:n päämajassa New Yorkissa raikuvien aplodien säestyksellä.
Sopimuksen mukaan 30 prosenttia avomerialueista muutetaan suojelualueiksi vuoteen 2030 mennessä. Avomerellä tarkoitetaan aluetta, joka alkaa eri maiden talousvyöhykkeiden loputtua. Avomeret peittävät liki puolet maapallon pinnasta.
Sopimus hyväksytään virallisesti myöhemmin sen jälkeen kun lakimiehet ovat tarkastaneet sen muotoilut ja se on käännetty kaikille YK:n kuudelle viralliselle kielelle. Lee vakuutti kuitenkin, ettei sopimusta enää muuten avata tai muuteta.
Lue myös: Uimataidoton brasilialaismies ajelehti valtamerellä 11 päivää pakastimessa: "Luulin että loppuni on lähellä"
Vääntö sopimuksesta oli tiukka. Viimeinen neuvottelurupeama kesti 38 tuntia.
Avomerialueita uhkaavat muun muassa ylikalastus, saastuminen ja ilmastonmuutos.
"Historiallinen sopimus"
Ympäristöjärjestö Greenpeacen edustaja ylisti sopua historialliseksi.
– Tämä on historiallinen päivä ympäristönsuojelulle ja osoitus siitä, että ihmisten ja ympäristön suojelu voi voittaa geopolitiikan, sanoi tiedotteessa Greenpeacen Suomen-toimistolla työskentelevä meriasiantuntija Laura Meller, joka seurasi neuvotteluja New Yorkissa.
EU:n ympäristökomissaari Virginijus Sinkevicius kutsui tuoreeltaan sopimusta "ratkaisevaksi askeleeksi meriluonnon ja biodiversiteetin suojelulle, joka on elintärkeää niin meille kuin tuleville sukupolville".
Euroopan unioni on luvannut tukea sopimuksen ratifiointia ja alkuvaiheen toimeenpanoa 40 miljoonalla eurolla.
Tällä hetkellä vain noin yksi prosentti avomerialueista on suojeltu.
– Avomerien suojelualueiden rooli on kriittinen, kun rakennamme vastustuskykyä ilmastonmuutoksen vaikutuksia vastaan, evästi The Pew Charitable Trusts -järjestöä edustava Liz Karan.