Baltzarin ihmiskauppakokonaisuudessa ei ole tullut ilmi seksuaalirikoksia – poliisi aloitti tutkinnan vasta noin viikko sitten

Poliisi ei juuri lähde avaamaan rikostapausta, jossa kulttuurivaikuttaja Veijo Baltzaria epäillään törkeästä ihmiskaupasta. Baltzar ja tämän lähipiiriin kuuluva nainen on vangittu rikoksesta epäiltynä.

Helsingin poliisilaitokselta kerrotaan, että Baltzaria epäillään lisäksi pahoinpitelystä.

– Tutkimme juttua, jossa epäillyt rikokset ovat törkeä ihmiskauppa ja pahoinpitely, poliisilaitokselta kerrotaan.

Esimerkiksi varsinaisia seksuaalirikoksia ei siis toistaiseksi ole tullut ilmi.

Rikosten epäillään tapahtuneen Helsingin ja Tammisaaren alueella vuosina 2016–2019.

Epäselvä rikosnimike ei paljasta teon luonnetta

Poliisi ei tarkenna, mitä epäillyssä ihmiskaupparikoksessa epäillään tapahtuneen.

Ihmiskauppa on rikosnimikkeenä laaja, ja voi sisältää hyvin monenlaisia tekoja, joissa henkilö otetaan toisen määräysvaltaan esimerkiksi erehdyttämällä, riippuvaista tai turvatonta tilaa hyväksikäyttämällä tai painostamalla.

Törkeässä ihmiskaupassa lisäksi on läsnä voi olla esimerkiksi väkivaltaa, kavaluutta tai kohdistumista alaikäisiin. Myös orjuutta koskevat ihmiskaupparikokset täyttävät törkeän rikoksen kriteerit.

Esitutkinta aloitettiin vasta noin viikko sitten

Poliisi ei myskään kommentoinut, onko tapauksessa muita mahdollisia epäiltyjä tai miten monta uhria rikoksella on.

– Asiasta on aloitettu esitutkinta vasta noin viikko sitten, joten esitutkinta on aivan alkuvaiheissaan. En voi kommentoida asiaa tässä vaiheessa enempää vaarantamatta tutkintaa.

Hän ei tarkenna, miten poliisi sai tiedon epäillystä rikoksesta.

Ihmiskauppa

Joka

1) käyttämällä hyväksi toisen riippuvaista asemaa tai turvatonta tilaa taikka toista painostamalla,

2) erehdyttämällä toista tai tämän erehdystä hyväksi käyttämällä,

3) maksamalla korvauksen toista määräysvallassaan pitävälle henkilölle tai

4) ottamalla vastaan sellaisen korvauksen

ottaa toisen määräysvaltaansa, värvää toisen taikka luovuttaa, kuljettaa, vastaanottaa tai majoittaa toisen hänen saattamisekseen 20 luvun 9 §:n 1 momentin 1 kohdassa tarkoitetun tai siihen rinnastettavan seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi, pakkotyöhön tai muihin ihmisarvoa loukkaaviin olosuhteisiin taikka elimien tai kudoksien poistamiseksi, on tuomittava ihmiskaupasta vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään kuudeksi vuodeksi.

Ihmiskaupasta tuomitaan myös se, joka ottaa määräysvaltaansa kahdeksaatoista vuotta nuoremman henkilön taikka värvää, luovuttaa, kuljettaa, vastaanottaa tai majoittaa tämän 1 momentissa mainitussa tarkoituksessa, vaikka mitään 1 momentin 1–4 kohdassa tarkoitettua keinoa ei olisi käytetty.

Yritys on rangaistava.

Törkeä ihmiskauppa

Jos ihmiskaupassa

1) käytetään 3 §:ssä tarkoitettujen keinojen sijasta tai lisäksi väkivaltaa, uhkausta tai kavaluutta,

2) aiheutetaan tahallisesti tai törkeällä huolimattomuudella toiselle vaikea ruumiinvamma, vakava sairaus tai hengenvaarallinen tila taikka näihin rinnastettavaa erityisen tuntuvaa kärsimystä,

3) rikos kohdistuu kahdeksaatoista vuotta nuorempaan lapseen tai henkilöön, jonka kyky puolustaa itseään on olennaisesti heikentynyt, tai

4) rikos tehdään osana 6 luvun 5 §:n 2 momentissa tarkoitetun järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa

ja rikos on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, rikoksentekijä on tuomittava törkeästä ihmiskaupasta vankeuteen vähintään kahdeksi ja enintään kymmeneksi vuodeksi.

Törkeästä ihmiskaupasta tuomitaan myös se, joka alistaa toisen orjuuteen tai pitää toista orjuudessa, kuljettaa orjia tai käy kauppaa orjilla, jos teko kokonaisuutena arvostellen on törkeä.

Yritys on rangaistava.


Lue myös:

    Uusimmat