BBC: Prinsessa Catherine -huhut liittyvät venäläisiin trolleihin – "Mitä tahansa, mikä lisää yhteiskunnallisia jännitteitä"

Tietoturvatutkijat uskovat BBC:n mukaan, että venäläinen disinformaatioryhmä vahvisti ja lisäsi sosiaalisen median salaliittohuumaa Walesin prinsessan terveydentilasta.

Jo päiviä ennen kuin Catherine kertoi julkisuudessa syöpädiagnoosistaan, oli verkossa levinnyt runsaasti huhuja ja villejä väitteitä hänen terveydestään. Tämä lisäsi BBC:n mukaan prinsessan ja hänen aviomiehensä prinssi Williamin henkistä painetta.

Nyt sosiaalisen median tietoja analysoineet turvallisuusasiantuntijat sanovat, että nettihuhuissa oli olemassa merkkejä koordinoidusta kampanjasta. Niiden tarkoituksena oli asiantuntijoiden mukaan lisätä vääriä väitteitä ja eripuraa aiheuttavaa sisältöä sekä Walesin prinsessan puolesta että häntä arvostellen.

Tutkijoiden mukaan tämä vastaa venäläisen disinformaatioryhmän aiempia malleja.

Tilit levittivät myös sisältöä, jossa vastustettiin Ranskan tukea Ukrainalle, mikä viittaa kuninkaallisten huhujen laajempaan kansainväliseen kontekstiin.

BBC:n mukaan kyseisellä ulkomaisella vaikutusverkostolla on kokemusta tällä alalla ja se on keskittynyt Ukrainan tuen heikentämiseen.

Huhumyllyn voimistamista entisestään

Cardiffin yliopiston turvallisuus-, rikos- ja tiedusteluinstituutin johtaja Martin Innes kertoo tutkijoidensa havainneen, että prinsessaa koskevia huhuja yritettiin systemaattisesti voimistaa entisestään.

Professori Innes on tunnistanut venäläisen disinformaatioryhmän, joka on osallisena tässä. Se ei ole valtiollinen yksikkö, mutta se liittyy henkilöihin, joita on hiljattain rangaistu Yhdysvalloissa, koska heidän väitetään osallistuneen valeuutisia levittäneeseen "pahantahtoiseen vaikutuskampanjaan".

– Heidän Katen ympärillä liikkuva viestinsä näyttää liittyvän heidän jatkuviin kampanjoihinsa, joilla pyritään hyökkäämään Ranskan mainetta vastaan, edistämään Venäjän vaalien rehellisyyttä ja mustamaalaamaan Ukrainaa osana laajempaa sotaponnistelua, professori Innes sanoo.

Hänen mukaansa tätä huhukoneistoa pyörittäviä toimijoita pidettäisiin Venäjällä "poliittisina teknologeina".

Heidän lähestymistapansa on lietsoa verkossa jo olemassa olevaa tarinaa ja hyödyntää jo olemassa olevia kiistoja ja epäilyjä, mikä on Innesin mukaan paljon tehokkaampi lähestymistapa. Sitä on vaikeampi jäljittää kuin väärän tiedon levittämistä tyhjästä.

Hänen mukaansa ne "kaappaavat" suosittuja väitteitä ja lisäävät sekaannusta ja kaaosta. Tämän jälkeen on vaikeampi erottaa koordinoitua disinformaatiota yksittäisistä henkilöistä, jotka jakavat salaliittoja ja jahtaavat klikkauksia.

Yhteiskunnallisten jännitteiden lisäämistä

Lontoon King's Collegen disinformaatioasiantuntija Jon Roozenbeek sanoo, että venäläisten osallistuminen salaliittoteorioihin on "aiheeseen sitoutumatonta". He eivät hänen mukaansa oikeastaan välitä aiheesta, vaan se voi olla mitä tahansa, mikä lisää yhteiskunnallisia jännitteitä.

Haasteen laajuudesta kertoo, että TikTok sanoo poistaneensa yli 180 miljoonaa väärennettyä tiliä vain kolmessa kuukaudessa. Monet Catherine-salaliittoteorioita levittävistä tileistä luotiin vasta tässä kuussa, sanoo professori Innes. 

Lähde: BBC

Lue myös:

    Uusimmat