- Erittäin hieno vuosi takana, telinevoimistelija Tomi Tuuha hymyili kasvot innosta punottaen ja Suomen urheilugaalan Läpimurto-palkinto kainalossaan.
Paikalla oli tarpeeksi ministereitä hallituksen istunnon pitämiseksi, tasavallan presidentti, Radion sinfoniaorkesteri - ja Matti Nykänen toivottamassa nykyhyppääjille kylmäpäisyyttä ja pitkiä hyppyjä. Ja Yleisradion suorat tv- ja radiolähetykset välittämässä "älämölöä", kuten juontaja Janne Kataja leukaili.
Jos mittarina ovat vieraat, esiintyjät ja näkyvyys, maanantaina Helsingin Areenalla järjestetty Suomen urheilugaala täytti tavoitteensa suomalaisen urheilun arvostuksen lisäämisestä.
Mutta mitä Urheilugaala kertoi suomalaisen urheilun nykytilasta? Ainakin sen, että Tuuha puhui omasta urheiluvuodestaan 2010, ei koko suomalaisen huippu-urheilun vuodesta 2010, joka oli menestyksen suhteen laiha.
Vahvin muistutus siitä oli se, että vuoden sykähdyttävimmän urheiluhetken äänestyslistalle oli kelpuutettu - ilmeisesti aivan vakavissaan - englantilaisen akillesjänteen saapuminen Suomeen eli "englantilaisen jalkapallotähden David Beckhamin saapuminen Suomeen Sakari Oravan leikattavaksi".
- Ei ollut helppo löytää sykähdyttävintä hetkeä. Minulle se oli lopulta taitoluistelun MM-pronssi. Ylös ja alas mennään, kai tässä kevyttä lamaa eletään, Norjan mäkimaajoukkueen valmentaja Mika Kojonkoski myönsi.
Sarianne löytyi
Kojonkoski kuuluu huippu-urheilun muutostyöryhmään, jonka pitäisi keksiä keinot kevyen laman voittamiseksi. Kovin konkreettisia odotuksia Kojonkoskella ei vielä ollut.
- Ainakin sitä toivon, ettei se jäisi vain yhdeksi työryhmäksi. Se olisi epämotivoivaa, Kojonkoski sanoi.
Painin kahden vuoden takaisella Euroopan mestarilla Jani Haapamäellä puolestaan oli lyhyt vastaus siihen, mikä oli viime vuoden urheilullinen kohokohta.
- En tiedä.
Haapamäellä oli kuitenkin esitellä kohokohta urheilun ulkopuolelta.
- Kun mä löysin Sariannen, Haapamäki viittasi vierelleen Sarianne Savolaan, joka paini EM-pronssimitalin Vilnassa 2009. Samoissa kisoissa Haapamäki paini Euroopan mestariksi.
Taustavoimalle napakymppi
Yksi huippu-urheilun ongelmista, kilpailutapahtumien määrän jatkuva kasvu ja siitä johtuva inflaatio, kuvastuivat myös Urheilugaalan lukuisissa palkintokategorioissa. Suomen kokoisessa maassa vakavasti otettavien ehdokkaiden löytäminen kaikkiin niistä voi jo muutaman vuoden kuluttua tehdä tiukkaa.
Toisaalta palkintokategorioiden kirjo kuvastaa urheiluun kohdistuvia osin ristiriitaisia odotuksia onnellisten, ylipainottomien harrastajien ja huippu-urheilusuoritusten tuottajana.
Urheilugaala yksi ansio onkin tapa, jolla se pyrkii nostamaan esiin urheilun taustavaikuttajia. Näille taustavaikuttajille julkisen tunnustuksen saaminen oli silminnähden tärkeää.
- Tämä oli minulle napakymppi, Taustavoima-palkinnon saanut Suomen urheiluopiston liikunta- ja terveysklinikan markkinointijohtaja Matti Heikkilä tunnelmoi.
(MTV3-STT)