Bidenin hallinto julkaisemassa tiedusteluraportin, jonka mukaan Saudi-Arabian kruununprinssi oli Khashoggin paloittelumurhan takana

Yhdysvaltain hallinto on julkaisemassa saudiarabialaisen toimittajan Jamal Khashoggin paloittelumurhaa koskevan tiedusteluraportin, joka syyttää Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salmanin olleen Khashoggin murhan takana.

Asiasta kertoo yhdysvaltalainen uutiskanava NBC News pohjaten tietonsa kolmeen asiaa tuntevaan yhdysvaltalaiseen virkamieslähteeseen. Uutiskanavan lähteiden mukaan Saudi-Arabian tosiasiallisen hallitsijan bin Salmanin kerrotaan hyväksyneen Khashoggin murhan.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertoi uutistoimisto AFP:n mukaan keskiviikkona nähneensä jo ennalta raportin. Mediatietojen mukaan raportti on määrä julkaista tänään.

Khashoggin surman epäillään tapahtuneen Saudi-Arabian Istanbulin-konsulaatissa vuonna 2018. Ruumista ei koskaan löydetty.Valkoisen talon lehdistösihteeri Jen Psaki kertoi aiemmin, että Bidenin oli määrä myös puhua "pian" Saudi-Arabian kuningas Salmanin kanssa. Valtionpäämiehet keskustelevat ensimmäistä kertaa Bidenin astuttua virkaan.

AFP:n mukaan Psaki ei kuitenkaan vahvistanut uutissivusto Axiosin tietoja siitä, että Bidenin olisi ollut määrä puhua Salmanin kanssa paikallista aikaa keskiviikkona. Psaki ei myöskään vahvistanut sitä, että raportti julkaistaisiin torstaina.

NBC:n mukaan torstaisesta julkistuksesta kertoi ensimmäisenä uutistoimisto Reuters.

Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA on aiemmin yhdistänyt kruununprinssi bin Salmanin murhaan. Hän on kiistänyt oman henkilökohtaisen yhteytensä murhaan.

Biden haluaa "uudelleenkalibroida" maiden suhteet

Biden on painottanut haluavansa "uudelleenkalibroida" Yhdysvaltain ja Saudi-Arabian suhteet. Valkoisen talon mukaan hänen on määrä muun muassa olla jatkossa yhteydessä kuningas Salmaniin toisin kuin edeltäjänsä ex-presidentti Donald Trump, jolla oli sen sijaan läheiset välit kruununprinssi bin Salmaniin.

Psakin mukaan Biden aikoo ottaa aina esille ihmisoikeusrikkomukset sekä sananvapauden, ilmaisun tai median vapauden puutteen.

– Samaan aikaan meillä on pitkä suhde Saudi-Arabian kanssa, Psaki sanoi ja kertoi yhteistyön jatkuvan tietyillä osa-alueilla.

Saudi-Arabian hallinnosta kriittisesti kirjoittaneen Jamal Khashoggin raaka murha aiheutti kansainvälistä pahennusta ja tahri öljyrikkaan Saudi-Arabian sekä kruununprinssin mainetta.

Kuningas Salman on johtanut Saudi-Arabiaa vuodesta 2015. Hän nousi valtaan velipuolensa Abdullahin kuoltua 90-vuotiaana.

Salman nosti poikansa bin Salmanin kruununperijäksi veljenpoikansa edelle vuonna 2017. Sittemmin kruununprinssi vakiinnutti asemansa maan vaikutusvaltaisimpana miehenä, joka johtaa maata isänsä kanssa.

Kruununprinssi on saanut lännessä varovaista kiitosta sosiaalisista uudistuksistaan ja pyrkimyksistä monipuolistaa maan taloutta. Toisaalta hän on kerännyt myös paljon kritiikkiä toisinajattelijoiden sortamisesta.

Murhassa käytetyt lentokoneet yhdistetty kruununprinssiin

Uutiskanava CNN kertoi keskiviikkona, että kanadalaisen siviilikanteen myötä jätetyt oikeuden asiakirjat osoittavat, että Khashoggin väitetyt murhaajat olisivat käyttäneet kruununprinssiin yhdistettyjä yksityiskoneita.

Ryhmän kerrotaan käyttäneen kahta lentokonetta, jotka omisti yritys, joka siirtyi kruununprinssin omistukseen alle vuosi ennen Khashoggin murhaa. Sky Prime Aviationin omistus määrättiin siirrettäväksi Saudi-Arabian valtiolliselle rahastolle vuoden 2017 lopulla. Rahaston puheenjohtajana toimii kruununprinssi.

Yhtiön koneita käytettiin CNN:n mukaan myöhemmin Khashoggin lokakuussa 2018 tehdyn murhan yhteydessä.

Lue myös:

    Uusimmat