Biletutkija: Suomalaiset eivät ymmärrä olennaisinta juhlimisesta – ”Alkoholi on vain voiteluaine”

1:34img
Julkaistu 29.01.2016 21:04
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Suomalaisesta juhlimisesta ja alkoholinkäytöstä väitöskirjansa kirjoittanut sosiologi ja tutkija Antti Maunun mielestä monien päihdeongelmien taustalla on se, ettei yhdessäolon ja alkoholin yhteyttä ymmärretä.

Alkoholin käytöstä tulee Maunun mukaan ongelma, kun ihminen ei ymmärrä, että juhlimisen hauskat kokemukset liittyvät juuri ihmisiin ja sosiaalisuuteen, eivät alkoholiin.

– Alkoholi on voiteluaine, ei polttoaine. Ongelmia syntyy, kun ihminen ei tätä ymmärrä vaan alkaa hakea hyviä kokemuksia ihmisten sijasta alkoholista. Pelkkä alkoholi tuottaa vain kemiallisia tunteita ja kokemuksia.

Alkoholi sosiaalisuuden jäänmurtaja

Alkoholi on kiinteä osa suomalaista juhlimiskulttuuria. Maunun väitöskirjan haastatteluissa juhlijat korostivat, että he voisivat juhlia yhdessä ilman alkoholiakin, mutta käytännössä alkoholi kuitenkin oli läsnä kaikissa tilanteissa.

– Bilettämällä luodaan sosiaalisuutta ja ollaan osa ryhmää. Siinä alkoholi on itsestään selvä jäänmurtaja, Maunu toteaa.

Alkoholin aiheuttamat ongelmat kasvavat, jos tunteiden säätely alkoholilla jatkuu hyväksyttävien tilanteiden ulkopuolella, ja yhteys ympärillä oleviin ihmisiin vähenee.

Eväitä alkoholittomaan yhteisöllisyyteen

Ratkaisuksi Maunu ajaisi ”sosiaalista korvaushoitoa”. Ihmisille olisi tarjottava mahdollisuuksia ja taitoja olla yhdessä myös ilman päihteitä. Tällöin tunteita ja sosiaalisuutta opittaisiin säätelemään muutenkin kuin alkoholin avulla.

– Tärkeää olisi juomisen ja sosiaalisuuden yhteyden purkaminen. Koska yhdessä juomisessa hauskuus on sosiaalista, ei kemiallista, voitaisiin myös tarjota vaihtoehtoisia tapoja sosiaalisille kokemuksille.

Hänen mielestään jokainen on vastuussa kulttuurin muutoksessa. Hän lähtisi kehittämään ihmisten sosiaalisia taitoja kuitenkin koulusta lähtien. Kykyä ryhmäytyä ja kokea yhteenkuuluvuutta ilman alkoholia tulisi kehittää nuoresta lähtien.

– Ihmisten terveyttä ja hyvinvointia parannetaan parhaiten sosiaalisia työvälineitä parantamalla, hän kiteyttää.

Videolla Maunu kertoo näkemyksensä siitä, kuinka miten suomalaisten suhdetta alkoholiin voidaan muuttaa.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa