Blinken kehotti Hamasia hyväksymään aseleposopimuksen Gazaan heti – myös muistutus Israelille

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken kehotti keskiviikkona palestiinalaisten äärijärjestöä Hamasia hyväksymään aseleposopimuksen Gazaan. Blinkenin mukaan Yhdysvallat on päättänyt saada aikaan aselevon, joka tuo Hamasin ottamat israelilaiset panttivangit kotiin, ja saada sen aikaan heti.

Yhdysvaltain ulkoministeri lisäsi, että ainoa, jonka takia aselepo voisi jäädä saavuttamatta, on Hamas.

Blinken sanoo, että Hamas ei välitä palestiinalaisista, mikäli se hylkää Gazaan ehdotetun aseleposopimuksen.

Blinkenin mukaan Hamasin tulisi hyväksyä aselepoehdotus, jos se haluaa tarjota välitöntä helpotusta palestiinalaisten kärsimyksiin.

Hamasilta odotettiin vastausta tarjoukseen

Hamasilta odotettiin keskiviikkona vastausta tarjoukseen, jonka mukaan Israel keskeyttää väliaikaisesti hyökkäyksensä Gazaan ja vapauttaa palestiinalaisia vankeja. Hamasin puolestaan tulisi vapauttaa 7. lokakuuta kaappaamansa israelilaiset panttivangit.

Blinken neuvotteli keskiviikkona Israelin johdon kanssa. Hän tapasi ensin Israelin presidentin Isaac Herzogin ja myöhemmin pääministeri Benjamin Netanjahun.

– Meidän on myös keskityttävä ihmisiin, jotka kärsivät (Gazan) ristitulesta, Blinken sanoi Herzogille.

Gazalaiset pakkautuneet Rafahiin

Tapaamisessaan Netanjahun kanssa Blinken muistutti, että Yhdysvallat vastustaa Israelin suunnittelemaa hyökkäystä Gazan eteläosassa sijaitsevaan Rafahiin. Asiasta kertoi keskiviikkona ulkoministeriön tiedottaja Matthew Miller.

YK:n humanitaarisen avun johtaja Martin Griffiths varoitti tiistaina, että Israelin hyökkäys Gazan alueen Rafahiin olisi sanoin kuvaamaton tragedia.

Griffiths toivotti lausunnossaan tervetulleeksi Erezin raja-aseman avaamisen avustuskuljetuksille Israelista Gazan pohjoisosiin. Hänen mukaansa avustustilanteen paraneminen ei kuitenkaan oikeuta laajaa hyökkäystä Rafahiin.

– Yksinkertainen totuus on, että maahyökkäys Rafahiin olisi sanoin kuvaamaton tragedia. Sen paikkaamisessa ei auttaisi mikään humanitaarinen suunnitelma, Griffiths sanoi.

Israel on sanonut tekevänsä hyökkäyksen Rafahin kaupunkiin, jonne suurin osa Gazan kaistan arviolta yli kahdesta miljoonasta asukkaasta on paennut.

Griffithsin mukaan sadattuhannet Rafahiin tauteja, nälkää, joukkohautoja ja suoria sotatoimia paenneet kärsisivät entistä enemmän, jos maahyökkäys toteutuisi

Netanjahu vannoi hyökkäyksen tulevan

Pääministeri Netanjahu sanoi tiistaina hyökkäyksen Rafahiin tapahtuvan riippumatta siitä, saadaanko Gazaa hallitsevan Hamasin kanssa aikaan aselepo vai ei.

Netanjahun mukaan Israel ei aio lopettaa sotaa ennen kuin se on saavuttanut kaikki tavoitteensa ja eliminoinut Hamasin joukot Rafahissa. Sodan päättäminen ennen sitä ei tule kysymykseenkään, Netanjahu vakuutti panttivankien omaisten edustajille tiistaina pääministerin kanslian lausunnon mukaan.

Hamasin alaisen Gazan terveysministeriön mukaan Israelin ilmaiskut ja hyökkäykset ovat surmanneet Gazassa lokakuun alun jälkeen noin 34 500 ihmistä, joista valtaosa on ollut naisia ja lapsia.

Israelin sotatoimet Gazassa alkoivat sen jälkeen, kun Hamasin taistelijat tekivät hyökkäyksen Israeliin. Israelilaisviranomaisten mukaan lokakuun alun hyökkäyksessä kuoli arviolta 1 170 ihmistä.

Israelin arvion mukaan Hamasilla ja muilla äärijärjestöillä on edelleen Gazassa panttivankina noin 130 ihmistä, joista päälle 30:n uskotaan kuolleen. Lokakuun hyökkäyksessä Israelista siepattiin noin 250 ihmistä.

Juttua päivitetty 1.5. kello 23.26: Lisätty Blinkenin viestiä Hamasille ennen ensimmäistä väliotsikkoa.

Lue myös:

    Uusimmat